
Учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка на Университета на Нов Южен Уелс в Сидни и международни партньори са показали, че яденето на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години.
Изследването, проведено върху над 3000 близнаци от Австралия, Дания, Швеция и Съединените щати, е публикувано в списание Scientific Reports. Авторите установяват, че високите нива на консумация на плодове и зеленчуци са свързани с намаляването на депресивните симптоми с течение на времето. Това може да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамините, минералите и диетичните фибри, съдържащи се в растителните храни. Диетата благоприятства здравето на чревния микробиом, който има защитен ефект върху мозъка и намалява оксидативното увреждане.
Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.