Първото разочарование - болезнен скок в реалността

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/2194500 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

След куп увъртания и уклончиви отговори родителите на Пепи му сервират неприятна новина - няма да го изпратят на лагер. 7-годишното момче, което отдавна се готви да отиде на море, а и приятелите му вече са се записали, е направо съкрушено. Възрастните знаем, че разочарованията са неизбежна част от живота, но как да обясним това на децата и да им помогнем да преглътнат горчивото хапче.

Разочарованието съдържа богата гама от негативни чувства - отчаяние, объркване, безсилие. Родителят трябва да убеди детето, че от всяка ситуация има изход, макар и не точно в желаната посока, и че злото може да е за добро, когато се извлече полезен опит.

Психолозите съветват да предприемете следните конкретни стъпки:

  • Най-напред изяснете от какво идва разочарованието, опитайте се да разберете какво точно кара детето да страда. Не подценявайте проблема, дори да ви се струва неоснователен. Проявете загриженост, но и увереност че "няма нищо страшно". Ако детето усети вашата безусловна любов и подкрепа, бързо ще преодолее разочарованието си.
  • Ако вие сте причината за разочарованието - т.е. не го изпращате на лагер, обяснете подробно защо.
  • Проявете търпение при проява на неадекватно поведение. Ако детето буйства и плаче, знайте, че това не е насочено срещу вас, а е израз на силно преживяната емоция.
  • В никакъв случай не обвинявайте детето, анализирайки ситуацията: "Ако не беше допуснал грешки, сега нямаше да плачеш".
  • Проявете съпричастност, уверете го, че разбирате неговата болка. Разкажете за ваши подобни преживявания в детството. Така ще утешите детето по-бързо, отколкото с думите "недей така", "не плачи", "стига толкова сълзи".
  • Имайте предвид, че децата не остават дълго в едно и също емоционално състояние, така че изчакайте, като държите детето под око.
  • Предложете да поиграете на любимата му игра или да отидете на кино.
  • Заявете готовност и желание да помогнете - попитайте го какво да направите. С това ще покажете на детето, че държите на него и за вас е важно то да се чувства добре.
  • И в този случай родителският пример е най-показателен. Ако вие показвате силен дух и детето е виждало, че с усилия на волята преодолявате трудности, значи сте предали най-важния урок.

"ВСИЧКО ЗА СЕМЕЙСТВОТО"

времетовреметовреметовремето
СъботаНеделяПонеделникВторник
24°
-2°-2°
-7°-8°-7°-12°
хороскоп Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Александър Македонски

Говорят българин и македонец политолог на маса. Българинът казва:

- Чакай да ти кажа нещо за Александър Македонски...

- И не, не отпуштај, знам што ќе ми кажеш дека не е македонец. Тој е Македонец! Тој е Македонец, а јас сум Македонец и ние сме негови наследници!

- Абе, чакай нещо да ти кажа бре!

- Те молам, нема да те слушам, ти велам - тој е Македонец, а ние сме негови наследници!

- Абе ей, ти знаеш ли, че е бил п*дераст?!

- Па, сите Грци се такви!