Когато човек застане пред сергията с ваничките с поне 20 вида сладолед, обикновено губи известно време, докато реши какво да си вземе. Накрая обаче обикновено си купува едно и също - любимия му вид. Проучване на американски производители на сладолед даде едно от най-правдоподобните обяснения за това - всеки избира според характера си.
Най-разпространените и купувани видове сладолед всъщност разкриват какъв характер сте, твърди изследването на компанията "Баскин Робинс" и Фондацията за изследвания и лечения на вкусовете и обонянието в САЩ.
Предаването "Лукаут" на телевизия Ей Би Си реши да провери доколко са верни резултатите от изследването, като проведе експеримент в Ню Йорк. Екипът раздаде безплатни сладоледи на жителите на града според черти от техния характер, описани от самите тях. След това повечето от хората споделили, че поднесеният им сладолед наистина им е любим. Ето какво откриха те:
* Ванилов:
Вие сте импулсивен, поддавате се на внушения, идеалист.
* Шоколадов:
Обичате да драматизирате, жива натура, чаровник, флиртаджия, съблазнителен и доверчив.
* Горски плодове:
Хората, които харесват тези сладоледи, обикновено са толерантни, отдадени и вгледани навътре в себе си.
* Ментов сладолед с парченца шоколад:
Обичате да се аргументирате, пестеливи и внимателни.
* Сладолед с шоколадови и бисквитени парченца:
Вие сте амбициозен, съревнователен и визионер.
* Карамелизирани ядки и сметана:
Вие сте любвеобилни, подкрепяте близките си и предпочитате да не сте в светлината на прожекторите.
* Кафе:
Вие сте добросъвестен, дисциплиниран и морален перфекционист.
* Шоколадови парченца:
Вие сте щедър, компетентен и лесно се сработвате с другите.
* Сорбе "Дъга"
Вие сте аналитичен, решителен и много често - песимист.
* Асорти - с кубчета плодове и ядки
Вие може да сте агресивен на моменти, общителен и много добър слушател. (24 часа)
Комбинации с наденички и бирен вкус - идеални за пиячите
Германският майстор Матиас Мюнц предлага невероятни сладоледени комбинации в магазина си в Мюнхен, наречен "Лудият сладоледаджия". Матиас се развихря особено по времето на бирения фестивал "Октоберфест" през есента.
Освен класическите комбинации от сладоледи миналата година Матиас създаде специално за фестивала 6 вида сладолед с различен бирен аромат, като всеки от тях имаше по 2,5 процента алкохол.
Хитът сред сладоледите на Матиас обаче е сладолед, в който той мели традиционните баварски бели наденички, предаде Ройтерс. Вкусът е съвсем различен и определено е засищащ. Интересното е, че сладоледът с белите наденички се сервира в заведението в абсолютна солена комбинация - с гевречета прецел и горчица. Другият солен сладолед пък има вкус на печено пиле.
Към всички тези сладоледи спокойно може да добавите и по една бира, уверява Матиас. Майсторът твърди, че солените аромати са не по-малко подходящи за сладоледени комбинации от сладките. За тази година той се е заканил да покаже още по-интересни експерименти. (24 часа)
Сладките ледени сандвичи отново са хит това лято
ПЕТЯ ДИКОВА
Сладоледените фунийки са неизменната класика в жегата, защото лесно се сервират и могат да се хапват, докато вървите по улицата. Тази година в Ню Йорк обаче се завръща позабравеният сладоледен сандвич.
Месец юли тази година беше обявен за национален месец на сладоледа в САЩ. А пък отминалият 2 август беше отпразнуван на много места в страната като национален ден на сладоледения сандвич.
Класическите модели, познати ни отпреди години, като ванилов сладолед с шоколадови вафлени кори, отново са хит. По-интересното обаче е, че в много магазинчета за сладолед вече са започнали да експериментират с ледения сандвич, като резултатите са впечатляващи както на вид, така и на вкус.
Сладоледен сандвич - равно на бисквитки плюс сладолед по средата? Не, не, това въобще не е толкова просто, обяснява кулинарната блогърка Теса Ариас от Лос Анджелис. Тя е смятана за една от кралиците на сладоледените сандвичи и това лято издаде книгата "Бисквитки и сметана - стотици начини да си направите перфектния сладоледен сандвич". Изданието описва невероятни начини да промените класическата концепция за ледения сандвич, като, разбира се, са дадени и най-добрите утвърдени рецепти.
За сандвичите производителите обикновено използват съставки местно производство, като някои държат те да са отглеждани изцяло органично. Основната цел е да се постигат нови комбинации.
"Наблюдаваме изключително голямо творчество при сладоледите в заведенията през последните 10 години. Тази тенденция едва сега започва при сандвичите", коментира пред в. "Ню Йорк дейли нюз" Рон Танър - вицепрезидент на Асоциацията за специализирани храни.
Резултатите са наистина впечатляващи, обобщават гурме специалистите. Интересното е, че при сладоледените сандвичи се наблюдават както сладки, така и солени комбинации. През юли наистина се развихри въображението на сладкарите в Ню Йорк. В заведението "Мелт" в мегаполиса ще откриете всички популярни комбинации. "Класически" сандвич - шоколадови бисквити с орехи и ванилов крем между тях, "Любовен" - червени вафли със сладолед с крема сирене, "Боецът" - кокосови бисквити с шоколадов чили сладолед, "Елвис" - бисквити с фъстъчено масло и между тях бананов сладолед, "Белле" - прасковен сладолед в сандвич между 2 кафяви бисквитки с масло.
В много от заведенията вече може да си направите свой собствен сладоледен сандвич, като изберете между различните възможности за кора и пълнеж. Може да съчетавате поне 6 вида бисквитки, сладоледов пълнеж, фондан, различни капачета и сладкарски украшения за вашия "сандвич". Може да украсите също с течен шоколад, сос с фъстъчено масло или карамел. Фонданът се реже съвсем на тънко, понякога дори с машина за колбаси. Дори и да е направено на ръка обаче, сандвичите са прекрасни и много артистични.
Увлечението на жителите на Ню Йорк по френските кръгли сладки - макарон, приличащи на целувки, се е пренесло и при сладоледите. Вече масово се правят ледени сандвичи с бисквити макарон. Понякога сладкарите предлагат двоен и дори троен сладоледен сандвич от слепени сладки макарон.
Сладкарят Франсоа Паярд от Ню Йорк е създал 4 вида сладоледени сандвичи - макарон с шамфъстък и малиново сорбе, ягодов макарон и ягодово сорбе, макарон с манго и сорбе от манго и шоколадов макарон със сорбе от черен шоколад.
"През лятото всеки предпочита да хапва по-леко, но в същото време да си достави удоволствие", обяснява Франсоа Паярд. Сладкарят прави едно нововъведение. Вместо да слепя типичните кръгли сладки макарон със сладолед или сорбе, той изпича сладките в правоъгълна форма - класическата за сладоледения сандвич. При приготвянето на сладоледените сандвичи има доста играчка при всеки от тях, обяснява Паярд.
"Слепянето трябва да се направи 8 дни по-рано, за да се получи идеалното сцепление", твърди той.
Разбира се, възможни са и много други комбинации със сладолед. Заведението "Алкеми криймъри" слепя тънки парчета кекс, сладолед и обикновено още нещо за завършване на сладкиша. Едни от най-сполучливите комбинации са карамелов сладолед, комбиниран с осолени печени орехи, бадемов кейк и кокосов кекс със сладолед пинаколада и запечени кокосови стърготини.
Няма правила при сладоледените сандвичи, всичко зависи от индивидуалния вкус, успокоява блогърката Теса Ариас. За слепянето може да използвате бисквити, крекери или дори хляб. А пълнежът? Той също може да е всякакъв - Мчесто сладолед може да използвате сорбе или някакъв друг леден крем. А при декорациите на сандвича въображението вече има пълна свобода да се развихри. Може да оваляте сандвичите си в кокосови стърготини, какаови пръчици, шоколадови флейки и какво ли още не.