Тялото има скрити механизми за подмладяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/2901224 www.24chasa.bg

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА

Старостта не е болест, тя е един от периодите на развитие на човека. В организма ни има механизми, които поддържат дълголетието и възстановяват всички органи и системи. В редица публикации неслучайно се споменава средна продължителност на живота над 120 години, някъде за 400, а в Библията - 800 години, казва проф. д-р Връбка Орбецова, дм, специалист по патобиохимия, лабораторна диагностика, метаболитни нарушения, диабет.

"Докторската ми дисертация в края на 70-те години шокира колегите ми. При изследванията ми за възрастови изменения при опитни животни се установи, че механизмите за регенериране са съхранени и готови да осигуряват благополучие и подмладяване на организма. Което означава, че както има атеросклероза и стареене, така има и обратно развитие - т. е. възстановяване и подмладяване, категорична е тя. - Това беше в разрез с тогавашните схващания за стареенето и атеросклерозата. Даже разделих и съпоставих опитните животни на податливи и резистентни на атеросклероза и стареене, и точно при резистентните тези механизми за регенериране се оказаха по-добре развити. Тези обратни механизми се наричат витаукт и те са естествени начини на организма да противодейства на остаряването. Наскоро рецензирах книгата на двама мои колеги - Пировски - фармаколог и лекар, баща и син, които говорят за тези малко познати механизми."

Проф. Орбецова обяснява, че системата витаукт се активира от положителни емоции, което е доказано с редица експерименти. Неслучайно човекът е създавал изкуство от зората на своето съществуване. Картини, вълнуващи мелодии, красива природа, забавления, удоволствия, радост от живота противодействат на болестите и забавят стареенето. Когато получаваме приятни изживявания чрез нашето емоционално (астрално) тяло, то ги предава към вътрешните органи, системи, клетки посредством енергийните центрове (чакрите). Тази информация се съхранява в паметта на тялото и клетките и не е трудно да я извикаме отново, за да си припомним тези мигове на наслада и удоволствие. Доказано е, че това обратно движение - отвътре навън, от физическите органи към емоционалното тяло е реално. На тази база се развиват техниките за подмладяване, при които се препоръчва

да се извикват
в съзнанието
приятни спомени, преживявания от младостта, свързани с добро здраве и тонус.

Природата има своите закони и невинаги те съвпадат с тези, които ние сме създали. Ако ги познаваме и следваме, ще стареем по-бавно и ще сме по-здрави, категорична е проф. Орбецова, която е автор на енциклопедия по интегративна медицина, първите две книги от която предстои да излязат. Тялото ни е снабдено с всякакви системи за защита и регенериране и е добре да не им пречим да си вършат работата, съветва тя.
Един от маркерите на стареенето е дехидратацията - набръчкването на кожата, смаляването на човека. Организмът

старее по-бързо,
когато губи
от течностите си, необходими за всички жизнени процеси.

Водата е енергоинформационна система и не може да се замени с други течности. Най-бързо и видимо старее кожата. Жените се вълнуват повече от бръчките, но от дехидратацията страдат също мускулите и всички вътрешни органи и системи. Особено сърцето и съдовата система. Кръвоносната система е тази, която определя доколко стареенето е засегнало вътрешните органи. Когато няма достатъчно течност в организма, по-лесно се наранява вътрешният блестящ ендотелен слой на кръвоносните съдове, ускорява се развитието на атеросклерозата и образуването на атеросклеротичните плаки. Атеросклерозата е една от неблагоприятните последици на дехидратацията и неразумното хранене с приемане на големи количества животински продукти. Остарелият кръвоносен съд е склерозиралият съд. Неслучайно кардиолозите казват, че човек е толкова стар, колкото са остарели сърцето и кръвоносната му система. Сърцето е емоционален орган и нашите мисли и емоции му въздействат. Развитието на атеросклерозата се влияе от психоемоционалния тонус на човека. Стресът поразява както кръвоносните съдове, така и нервната и имунната система.

Доказано е, че гръбначният стълб може да се подмлади с подходяща гимнастика, но това важи за всички органи и системи, които също могат да се подмладяват и регенерират. Даже мозъкът и черният дроб се възстановяват. Веществото силимарин,

извлечено от
растението бял трън,
регенерира
чернодробните
клетки

Природата е създала целебни растения за всички болести, но ние не ги познаваме. Ако опознаем себе си, вселенските закони и билките, можем да съхраним по-дълго младостта си, подчертава проф. Орбецова.
Здравият сън е гаранция за физическо здраве и за регенериране на организма ни. Безсънието състарява, защото обърква хармонията и ритъма на вътрешните органи. Само по време на сън тялото ни се възстановява. Не почиват единствено сърцето, някои от мозъчните центрове, част от имунната ни система, които все пак успяват да отдъхнат във фазите на възстановителния сън (особено на делта и тета съня). Но

при системно
безсъние имунната
система става
свръхактивна

Тя започва да се "ядосва", че не може да почине, и вместо да атакува външните врагове, атакува организма. Неслучайно автоимунните заболявания започват да нарастват и скоро могат да излязат на първо място, алармира проф. Орбецова. И една от причините за тях е безсънието. Лекарката съветва хората, страдащи от хронично безсъние, неврози, да приемат гама-аминомаслена киселина (GABA) или глутаминова киселина. Бананите са подходяща храна вечер преди лягане, както и топло прясно мляко със счукан чесън.

Старческите петна по кожата също подсказват за напредване на годините. В младия организъм меланинът, на който се дължи пигментацията, е равномерно разпределен, като при едни хора е в по-големи количества, отколкото при други. При стареенето започва да се появява под формата на пигментни петна по кожата. Стимулираме появата им с прекомерно излагане на слънце или солариум. Така пресилваме системата, която произвежда и диспергира меланина. Струпването му върху кожата е неприятно от козметична гледна точка, но това може да се случи и върху някое от мозъчните ядра. И тогава е възможно да се наруши нормалната белтъчна обмяна и производството на неврохормони, както и да се разстрои функцията им. Установено е чрез редица изследвания, че първо се засягат тези части от мозъка, които са свързани с емоциите,
а след това и свързаните с дишането, с работата на сърцето и другите витални функции.
Има и други по-лесно забележими сигнали, които подсказват, че тялото старее - мускулите отслабват, тялото се смалява и изгърбва; паметта за близките събития отслабва; тъжните мисли започват да доминират. Емоционалната инертност също е много показателна, въпреки че може да се прояви и при по-млади хора.

Ако един човек на 90 години се смее, радва, запазил е в себе си детето, има силен дух, реагира адекватно, това е признак за младост. Колкото по-инертен емоционално е един индивид, толкова по-остарял е той. Човек може на 20 години да е стар и на 90 да е млад. Старостта всъщност е спадане в тонуса и функцията на центрове в мозъка, които генерират чувството за удовлетвореност, щастие, радост. Обикновено свеждаме щастието по-често до материални неща. При едни хора то е по-близо до духовните ценности. Други разбират щастието като хармония, като намерения и мечти, които искат да реализират. При други

доминира желание
за власт, пари и
подчинение и само
това ги задоволява, но
често ги и разболява.

Дали младееш или бързо се състаряваш, зависи освен от гените и от удовлетвореността от живота - да се усещаш създател, а не само потребител.

Един от парадоксите днес е, че колкото повече се "подобрява" животът ни откъм материално благополучие и технологии, толкова повече се намалява средната продължителност на живота. И колкото хората се стремят към материално богатство и демонстриране на сила, толкова по-болни стават и живеят по-кратко.