Очите ми се зачервяват, обикновени капки не помагат, дали е от кожата?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4043060 www.24chasa.bg
Акад. Петя Василева

На читателския въпрос отговаря акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение "Акад. Пашев"

Зачервяването на едното или двете очи е чест симптом в очните болести и може да се прояви в резултат на различни очни заболявания. Дължи се на разширение на повърхностните видими съдове на конюнктивата. Не се препоръчва да се поставят капки в очите, без да е извършен преглед от очен лекар, тъй като се нарушава хомеостазата и самоволното лечение без правилна диагноза може да доведе до влошаване на състоянието.

Много вероятно е зачервяването да се дължи на "сухо око", което е придружено с леки бодежи и парене. През последните години "сухото око" се превръща в болест на цивилизацията, тъй като се дължи на ред фактори от бита (работа с компютър, носене на контактни лещи, стоене в помещения с климатик, задимена и запрашена обстановка и др.). От друга страна, "сухо око" се проявява при приемане на различни лекарства (например очни капки при глаукома или хапчета при лечение на други заболявания - най-често хипертонична болест, както и при прием на антидепресанти, диуретици, сънотворни, антихистаминови, ендокринологични и др. медикаменти). В резултат на посочените фактори и обстоятелства се нарушават съставът и "дебелината" на слъзния филм - слоя сълзи, покриващи окото. Необходимо е да бъде изследвана слъзната секреция. При наличие на нарушение се предписва съответно лечение. Най-често се препоръчва редовното всекидневно поставяне на изкуствени сълзи в очите.

Друга причина за зачервяване на окото, особено през пролетния сезон, може да е поленова алергия, при която зачервяването се изостря при продължителен престой навън. Зачервяване може да се получи и при системна алергия към храни, препарати, козметика, домашни любимци, прах. Поставянето и почистването на очен грим е често самостоятелен или допълнителен фактор за очно зачервяване. Задължително е да се изследвате за наличие на алергична реакция към очен грим и почистващи разтвори. Както "сухотата" на окото, така и алергията се проявяват и в двете очи, макар и в различна степен. Алергичният конюнктивит често е свързан с обща алергична нагласа на организма - атопия, и може да бъде придружен със сърбеж, невродермит, кожни обриви.

Продължително зачервяване на окото и леко възпаление може да доведат до развитие на блефарит - хронично възпаление на клепачните ръбове, което изисква комбинирано лечение с очни компреси, масажи и очни гелове.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Ако зачервяването е свързано с напрегната зрителна работа (особено на компютър), е необходимо да изследвате зрението си, за да се търси наличие на далекогледство или астигматизъм. След 40-годишна възраст се развива и пресбиопия - отслабване на акомодацията и затруднение при гледане на близки разстояния. Носенето на необходимата оптична корекция едновременно с провеждане на локално лечение водят до пълно излекуване. Понякога причината може да бъде и в носене на погрешни очила.

Препоръчвам ви преглед при офталмолог за изясняване на причината за зачервяване на очите ви.