7 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4196844 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

Седем са най-лошите и вредни навици при дицата, най-лошият от които е смученето на пръстите, разказва Lady zone.

Колкото и по детски очарователни и мили да ни се струват тези действия, ако зачестят и се затвърдят, те могат да се превърнат в сериозни лоши навици. Защо са вредни и как да отървем малчугана от тях:

1. Смучене на палеца

Защо навикът е лош: В допълнение към мазолите, мехурите и инфекциите, които смученето на палеца може да доведе, малчуганите рискуват да си навлекат и неприятности със зъбките.

Как да противодействате: За да не се стигне до разместване и значително изкривяване на растящите и крехки зъбчета, достатъчно е просто да ангажирате малките палчета с интересни и забавни занимания. Купете на малчугана малко пиано, китара или друга музикална играчка. Детските игри, които ангажират и двете ръце (като "Дай, бабо, огънче", "Игра на пържолки" и др.) също са прекрасен начин да разсеете мъничето от вредния навик.

2. Скубане на косата

Страстта на малките пакостници към косите на мама, тате, батко или кака е навик, от който категорично държите да се отървете – особено ако сте сред потърпевшите, набелязани от невръстния палавник.

В основата на този, на пръв поглед, незначителен навик, характерен за голяма част от малките деца, може обаче да лежи проблем, говорещ за наличие на тревожност, депресия или дори обсесивно-компулсивно разстройство. Ето защо, ако забележите прекалено голям интерес у детето си към подобно действие и то зачести все повече, е добре да се обърнете за съвет към специалист.

3. Задържане на въздуха

Децата обичат да се правят на герои както пред родителите си, така и пред връстниците си. А задържането на въздуха е един от начините да демонстрират това. Трябва да знаете обаче, че твърде дългото време, в което детето не си поема кислород, може да доведе до загуба на съзнанието.

Ако детето ви обича да си прави подобни експерименти с въздуха, не му се карайте, а седнете пред него и със спокоен тон му обяснете последиците, до които може да доведе едно такова действие като лишаването на организма от кислород.

4. Бъркане в носа

Безспорно бъркането в нослето е сред любимите лоши навици на малчуганите. Навик, който може обаче да доведе до някои сериозни проблеми от здравословен характер, като често кървене от носа, настинки и дори инфекции.

Постоянното повтаряне на израза "Спри да си бъркаш носа!" определено не винаги дава положителен резултат. Затова възнаграждавайте малчугана с любимо лакомство или подарък всеки път, когато се е постарал да си държи показалеца далеч от нослето.

5. Гризане на ноктите

Смученето на палеца не е единственият фактор, който може да доведе до проблеми със зъбите. Гризането на ноктите ще ии навреди не по-малко, предизвиквайки начупване по краищата на зъбките и довеждайки до увреждане на зъбния емайл.

Опитайте се да поддържате ноктите на мъниците в перфектна форма, така че да не изпитват нужда да ги гризат. Използвайте заздравител за нокти, за да заздравите повърхността и гладкостта им. Ако проблемът обаче упорито продължава да се задълбочава, сигурно сте чували за ефекта на бързия отказ – просто намажете ноктите с малко горчица и бъдете сигурни, че мъникът няма и да пожелае дори да погледне повече към тях.

6. Скърцане със зъби

Друг вреден навик, характерен за децата, е скърцането със зъби. Той пък категорично може да доведе до неприятни последици за зъбите, болки в челюстта и главоболие.

Скърцането със зъби често пъти е може да е показател за наличието на стрес. Опитайте се да разберете дали има нещо, което може да тревожи или плаши детето. Промени в ежедневието на детето (тръгване на детска градина, смяна на местожителството, раздяла с родител и т.н.) също могат да предизвикат определен емоционален дисбаланс и чувства на безпокойство и дискомфорт у малкото човече. Затова придружавайте подобни ситуации с разходки сред природата, посещение на куклен театър, релаксиращи масажчета преди лягане и др. Консултацията със зъболекар също не би била излишна.

7. Нецензурни думи

Естествено, на никой родител няма да му бъде особено приятно, ако детето му изведнъж изрече силно някоя не дотам прилична думичка на публично място, предизвиквайки всеобщото възмущение на околните.

На първо място не забравяйте – родителят е пример на поведение за своето дете! Ако вие използвате нецензурни думи в присъствието на мъничето си, не се сърдете, ако случайно се окаже, че същите са влезли и в неговия речник. И понеже мъникът може да ви изненада с такива, без дори вие самите да сте ги употребявали някога в живота си (просто защото ги е чул от някое хлапе в детската градина), постарайте се да го възнаграждавате всеки път, когато е демонстрирал пред вас и околните добро поведение.