Никола Вапцаров предсказва смъртта си в неизвестно досега стихотворение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4475843 www.24chasa.bg

105 години от рождението на Никола Вапцаров се навършиха на 7.12. Авторът на “Моторни песни” намери смъртта си на 23 юли 1942 г. в тунелите на гарнизонното стрелбище в София. Той бе осъден на смърт за нелегалната си дейност в полза на комунистическата партия. Поетът бе точно на 33 години. (христова възраст). Сега стиховете му са преведени на 64 езика в 90 страни.

Разговаряме с Мая Вапцарова - известна българска режисьорка, авторка на над сто документални и игрални филма. Ученичка е на известния унгарски кинорежисьор проф. Ищван Сабо и дъщеря на брата на големия поет - Борис. Тя за първи път специално за “Клуб 100” показа негови ранни стихотворения и проза, писани още докато е бил курсант във Военноморското училище във Варна, което днес носи името му.

“Никола е бил само на три години, когато в дома на дядо Йонко е идвал Яворов. Той учи малкия Никола да изговаря буквата Р. Ако кажеш Р, ще ти дам моя револвер, казва му. Но в същото време детето освен за револвера чува ритъма на една поезия :

Жин, жан, жун,

чука трака наковалнята звънлива,

де момче умът ти хвърка,

пак разтеглихме ушите,

дявол някой тук се бърка....

Поетичният ритъм постепенно започва да се натрапва в главата на момчето. И обяснимо е, че в него преминава и Яворовата енергия.

Мнозина са убедени, че едно толкова чувствено ранно стихотворение на Вапцаров е посветено на... река Дунав, а не на някоя красавица.

Ти си непристъпна

аз непобедим.

Няма в своя огън

тъй да изгорим.

Блясък ще проблесне.

Блясък в слънчев ден.

И един ще бъде

все пак победен.

В поезията на Вапцаров има космическа енергия. Само той и Жул Верн говорят за онова, което предстои на човечеството - навлизането в Космоса за отиването на Луната, на Марс.

Ще вляза в взривна ракета,

самичък ще търся в простора

далечна планета.

И тези слова са написани далеч преди да бъде изстрелян първият спътник в Космоса, уточява Мая.

В живота на Вапцаров има няколко прелома. Първият е, когато в душата на поета се разразява битката между Пирина и Черно море. Както личи в стиховете му, като че ли морето побеждава планината. То не отмива спомена за нея, но открива погледа му към безкрая.

Още едно неизвестно стихотворение, писано през 30-те години, докато е бил още юнкер. Пълно с невероято предчувствие, с прозрение в бъдещето.

Гадател

Ти втренчено се взираш във ръката.

И казваш, че не ще съм дълго жив.

Отпускаш я и гледаш мълчалив.

Доловил смътно някаква загадка.

“Да, да, не виждаш ли - те тука се пресичат.

И ясно сплитат смъртния ти кръст.

Куршум за някаква незнайна гадна мъст.

Предричат смърт те - твоята прокоба”

И аз те гледам с страх фалшив.

Защо ли мил ми ставаш някак си безмерно. И ако знам, че всичко туй е верно.

О, колко щях да съм щастлив.

Дали Вапцаров е гадателят, който е усетил пътя на съдбата?                               

Целият текст и още много други интересни четива може да намерите само във вестник "Клуб 100".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.