Чуйте за опасната мода сънбърн арт, за да не я видите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4854013 www.24chasa.bg
Снимка: Инстаграм

Представлява умишлено слънчево изгаряне. Хвалят се с него като с аксесоар, а то увеличава вероятността за рак 

Най-лошата идея за здравето това лято е да се поддадете на модата да използвате като постоянен аксесоар... слънчевото изгаряне. Тя се казва сънбърн арт и все още е екзотика у нас. В това е надеждата да чуете за опасното явление, за да не го видите при свършен факт върху тялото на млад човек от семейството.

Представлява нещо като постоянна татуировка, постигната чрез налагане на шаблон върху различни части на тялото и печене на слънце до изгаряне.

Доскоро такава шарка се постигаше случайно при заспиване под чадъра на плажа. И провокираше тичане за кисело мляко и закачката “дай да ти видя разликата с банския”. Сега е станала повод за “уау!!!” в социалните мрежи. Което накара дерматолози да излязат с официално съобщение, че това повишава риска от най-смъртоносния вид рак на кожата. Предупреждение, което американски издания масово тиражират.

Ако напишете хаштага #sunburnart, ще се ужасите - браузърът ви ще зареди над 70 хиляди нагледни доказателства за опасната тенденция. Толкова е шокираща, че при прохождането й кожните лекари са мислели, че снимките са резултат на случайна немарливост към здравето.

Категорично е доказано, че броят на изгарянията в ранна възраст е правопропорционален на риска за малигнен меланом - агресивен рак на кожата с много висок процент смъртност. Така доц. Жана Казанджиева - опитен дерматолог от Александровска болница и член на ръководството на българското сдружение на лекарите с тази специалност, коментира опасната мода.

Слънчевите изгаряния със сигурност увреждат ДНК. Според най-песимистичните оценки на риска 5 или повече тежки “жигосвания” в младостта са предпоставка за до 80-процентно увеличаване на риска от злокачествените форми на кожен рак. По-популярно казано, опасността се удвоява.

Промените на клетките не само вдигат вероятността те да се изродят до злокачествени, но и ускоряват стареенето и появата на бръчки

Ако не можете да убедите младите хора да избягват прекаленото излагане на слънце в името на здравето, опитайте и с естетическия аргумент, съветват дерматолозите. Сред тях не може да се открие нито един с тен от слънце или солариум. Напротив, когато им се налага да са на открито под лъчите, са най-облечените хора, за да намалят ефекта от ултравиолетовите лъчи. И въпреки това се мажат със слънцезащитни средства.

Дори при облачно време слънчевата радиация стига до земята.

Тя е най-опасна, когато ни атакува мощно и директно в обедните часове. Максимално уязвими са децата и хората със светла кожа, която лесно изгаря. При тях е по-висок и рискът за меланом в очите - също много тежка форма на рак. Част от профилактиката за всички хора е носенето на тъмни очила с качествен защитен филтър.

Ултравиолетов индекс над 5 е знак за внимание

В малки дози ултравиолетовите (УВ) лъчи са полезни - подпомагат организма да синтезира важния за здравето витамин D.

А кожата няма ли да страда? Условието да не възникне проблем за нея е недопускане на зачервяване. Започне ли някакав участък да аленее и да пари, мярката е премината.

За всеки тип кожа, възраст и здравословно състояние във всеки конкретен момент правилото е различно.

Като най-общ ориентир може да се използва съветът на дерматолозите слънчевият витамин да се “взема” до 10-11 часа сутрин и след 16 часа следобед. При това на умерени дози - по 15-ина минути няколко пъти седмично да оставаме под лъчите с голи ръце и крака.

В дните с висок индекс на ултравиолетова радиация е нужно особено внимание. Тогава всеки човек изгаря по-бързо.

Науката вече има доста точни методи да изчисли приблизителното време за безопасните слънчеви бани с т.нар. УВ калкулатори. Затова социално ангажираните медии наред с прогнозата за времето дават информация и за индекса на слънчевата радиация. Практиката е традиционна за повечето държави в Европа и САЩ.

В здравното приложение “Докторе, кажи!” всеки петък вестник “24 часа” публикува прогнозата за седмицата.

Силата на радиацията се изразява в международно приети нарастващи степени от 0 до 11. Ако стойността е над 5, се смята за опасна. У нас през лятото тя рядко пада под рисковите граници. Според кожните лекари фотозащита трябва да се включва още след 3-а степен. След 7-8 е по-добре да се избягва излизането в обедните часове, ако то може да се отложи.

Актуална всекидневна прогноза за големите градове прави Геофизическият институт на БАН. В зависимост от силата на лъчите може да се изчисли колко минути е безопасно да остане човек под слънцето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито