Движението е по-добрата “диета” за деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4983764 www.24chasa.bg

Само 1 от 10 пълни деца расте със слаби родители

Моделът на хранене и вкуса са едни от най-трайните стереотипи, създавани в детството, и промяната им в по-късна възраст изисква много усилия. Които често са продиктувани от наднормено тегло и свързаните с това заболявания и неудоволствие от фигурата.

Още в първи клас между 20 и 30% от децата са вече с наднормено тегло. Което кара диетолозите да изоставят формулировката за спиране на затлъстяването и да говорят за забавяне на темпото, с което то се превръща в проблем. Последиците от бързото увеличаване на дебелите деца е

подмладяването

на “старческия”

диабет - среща се

и при 6-7-годишни

Медицината го свързва с нездравословното хранене - лакомства и напитки с добавени захари. И с намален разход на енергия на фона на преяждане - дълги часове пред телевизора или компютъра, много често в комбинация с механично похапване на чипс и други солени и мазни храни.

Тези ужасни навици водят и до ранно увреждане на кръвоносните съдове и създаване на предпоставки за атеросклероза. Колкото и да звучи невероятно - да, реални данни на американски военни лекари сочат, че тя започва още в детството -

има плаки дори

в кръвоносните

съдове на

18-20-годишни

Причината за това е свързана с ранното натрупване на мазнини в организма. Науката вече знае, че за това има и генетични предразположения, но много по-голяма е ролята на навиците за хранене в семейството.

Според доц. Людмила Иванова, зам.-декан на Медицинския факултет на Софийския университет и специалист по хранене и диететика, рискът за наднормено тегло на детето е 50% при един пълен родител и скача до 80%, ако и мама, и татко имат излишни килограми. Едва 10% от пълните деца имат слаби родители.

Много неблагоприятни са последиците за здравето, ако тлъстините се натрупат преди пубертета. Във възрастта на бушуващите хормони може да се стигне до трайни отклонения в хранителните навици. На единия полюс са диетите -

в гимназията 3/4

вече са гладували

за отслабване,

увеличават се

и анорексията

и булимията

- хранителни разстройства с продължителен отказ от храна до смъртоносно измършавяване или безконтролно преяждане с последващо предизвикване на повръщане.

Според специалистите в детството по-ефективно е при наднормено тегло да се увеличи разходът на енергия, отколкото да се преследва рязко намаляване на калории. Друг принцип е, че и детето ще се храни по-здравословно, ако така правят родителите му.