Аспиринът може да удължи живота на болни от рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5012142 www.24chasa.bg

Всекидневна доза аспирин би могла да удвои продължителността на живота на пациенти с рак на храносмилателния тракт, пише "Гардиън", позовавайки се на изследване.

Известно е, че редовният прием на аспирин е в състояние да предотврати рак на червата, но новото изследване предполага, че мъже и жени с редица други форми на заболяването, които взимат противовъзпалителния болкоуспокояващ препарат, се повлияват положително.

Проучването, обхващащо 14 хиляди пациенти с рак в Нидерландия, е установило, че при хора, които редовно приемат аспирин вероятността да оцелеят за 4-годишен период е два пъти по-голяма отколкото при тези, които не взимат лекарството. Aвторите на проучването изтъкват, че ефектът на аспирина върху продължителността на живота на пациентите е установен след отчитане на фактори като пол, възраст, фаза на заболяването, лечение и други, които оказват влияние.

Следвайки резултатите от проучването, контролен тест изследва ефекта на дневна ниска доза асприн от 80 милиграма върху продължителността на живота на възрастни пациенти с рак на червата. На по-късен етап тестовете ще се фокусират върху рак на стомашно-чревния тракт. Учените се надяват да намерят убедителни доказателства, че аспиринът може да бъде полезен за по-широк кръг от пациенти. Екипът сравнява ефекта на приема на аспирин с приема на пласебо.