Какво се прави при хроничен запек?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5026199 www.24chasa.bg

На читателския въпрос отговаря д-р Камен Данов, гастроентеролог в УМБАЛ

“Александровска” 

Запекът е чест храносмилателен проблем, който може да причини сериозни неудобства в ежедневието на пациентите.

Определението на хроничен запек има различни вариации. За някои хора хроничен запек означава редки изхождания и забавяния в продължение на седмици, за други хроничен запек означава напрежение, подуване и затруднено изхождане.

Хроничен запек е и изхождането на малки изпражнения или комбинация от рядко трудно изхождане с изпражнения с формата, която обичайно имат изпражненията на някои тревопасни животни като кози и овце - множество малки топченца.

Обикновено определението на хроничен запек е честота от по-малко от три пъти седмично, което продължава няколко месеца.

Запекът може да произтече от няколко причини, включително неправилно хранене, лоши навици или проблеми при елиминиране на изпражненията, независимо дали са физически, функционални или волеви.

Консумирането на храни, богати на животински мазнини (млечни продукти, месо и яйца) или рафинирана захар, но с ниско съдържание на фибри, е честа причина за запек. Недостатъчно приемане на вода може да доведе до тежък запек. Течностите се абсорбират в червата и хората, които не пият достатъчно вода, не осигуряват достатъчно вода в дебелото черво, за да запазят своите изпражнения нормални.

Кофеинът и алкохолът предизвикват увеличена екскреция и по този начин по-голямо по количество отделяне на урина. Това води до относителна дехидратация поради увеличаване на водната абсорбция от червата. Това на свой ред може да доведе до запек, но когато няма достатъчно течности. Само по себе си

кафето има

лаксативно

действие

Много хора волево задържат изхожданията си и това може да доведе до т.нар. хобитуален запек.

Може да се стигне до загуба на позивите за изхождане.

Такъв пример са хора, които избягват да използват обществени тоалетни или игнорират ходене до тоалетната, защото са заети или претоварени.

Много лекарства също може да предизвика запек. Такива са антиациди, съдържащи алуминиев хидроксид, антидепресанти, железни таблети, антиконвулсанти, диуретици.

Честото използване на лаксативи постепенно довежда до зависимостта от тези лекарства.

От особена важност при първоначалната среща с пациенти с упорита хронична констипация (запек) е установяване на причината за това състояние. Най-информативното изследване в тези случаи е колоноскопията-

оглеждане на

дебелото черво

със специална апаратура. Едва след провеждането на това изследване се предприемат мерки за лечение с различни лаксати, ако причината е доброкачествена и не става въпрос за заболявания като големи полипи или злокачествени заболявания на дебелото черво.

Прилагането на медикаменти без предварително изследване на червото не е желателно и може да причини фатално забавяне при някои тежки заболявания, които също се проявяват с картината на хроничен запек.