Суперлазер увеличава възможностите да виждаме добре до дълбока старост

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5111473 www.24chasa.bg
Д-р Веселин Даскалов изследва зрението на пациент. СНИМКА: Йордан Симeонов

С него се правят най-прецизни операции при перде, астигматизъм и по-редки проблеми с очите

Bъв възрастта над 60 г. почти всички хора имат зрителни затруднения заради т.нар. перде. Катарактата, както е медицинското му име, се среща при 9 от всеки 10 души, навлезли в 7-ото десетилетие на живота си. Често това не е единственото оплакване на зрялата възраст. С годините се изострят и вече съществуващите, а се появяват и нови проблеми, свързани с износването на различни клетъчни структури.

Затова и насочената към възрастния човек офталмология се развива с много бързи темпове. Паралелно с това се разработват и усъвършенстват и апаратите, с които очните лекари работят. Такъв е суперлазерът VICTUS в медицински център "Пентаграм" - единствен на Балканите
лазер, който
комбинира
възможностите
на няколко отделни апарата, обяснява офталмологът д-р Веселин Даскалов. Като тип представлява фемтосекунден лазер - апаратура, която помага на лекаря при фемтосекундно асистираната хирургия на окото. Той извършва няколко специализирани действия в катарактната хирургия. На първо място това е т.нар. капсул рексис, или разкъсване на предната капсула на лещата. След това лазерът разчупва ядрото на лещата, прави инцизиите (разрезите), през които става изсмукването на ядрото. И на четвърто място може да коригира роговичния астигматизъм, т.е. аномалията, разликата в пречупващата способност на окото (по-специално на роговицата), в резултат на което полученият върху ретината образ е в различна степен неясен. Ценното е, че лазерът дава възможност това да бъде извършено по време на самата операция за катарактата. Резултатът е много добро зрение след адекватна хирургична намеса и имплантация на вътрешноочна леща. Без апаратурата също може да се направи корекцията на астигматизма, но не с тази точност, която гарантира намаляването му почти до нула.


С този лазер се извършват изключително прецизно едни от най-важните етапи на хирургията на катарактата, обясни д-р Даскалов. За лекаря това е
допълнителна
гаранция
за свръхточност
и намаляване до минимум на риска от операцията, а за пациента - по-добър изход от операцията, по-бързо и безпроблемно възстановяване.
Второто основно нещо, за което лазерът се използва, е при рефрактивната хирургия - корекцията на далекогледство и астигматизъм, т.нар. фемтолейзик. Това е сравнително нов и за света метод, при който вместо с механичен нож - кератом, се работи с фемтолазер. Предимствата са, че центрирането на ламбото - микроскопичната ламела от роговицата, която лекарят прави в началната фаза на корекционната операция, е с абсолютно еднаква дебелината на изрязания участък в различните му зони, никога не се стига до разкъсване на ламбото, което, макар и рядко, при класическия метод може да се получи, регулира се много точно дебелината на тази ламела в микрони, радикално се понижава рискът от възпалителен процес и крайният резултат е много по-добър.


Третото направление, в което се използва фемтосекундният лазер, е кератопластиката - трансплантация на роговица. При този метод
не се използват
механични
приспособления,
а със съвсем точното регулиране на натиска, границите и дълбочината на въздействие се избягва увреждането на подлежащите тъкани в окото. Може да се направи прецизна трансплантация и само на предната повърхност на роговицата или само на задната.


Поставянето на интраструмални рингове е четвъртата област на приложение на фемтосекундния лазер. Манипулацията има за цел да разпъне центъра на роговицата и така да коригира зрението при много изявен астигматизъм над 6 диоптъра. С такава намеса може да се лекува и начален кератоконус. Той представлява изпъкване на роговицата напред, при което тя се разпъва силно и изтънява в центъра. С новия усъвършенстван фемтолазер и тази процедура става изключително точна и сигурна.


Медицинският център е специализиран и в съдовите заболявания на ретината и предимно оклузии на артериални и венозни съдове - тромбози или емболия на артерия централис ретине. Лекарите имат опит и в лечението на уврежданията, които диабетът причинява в очните дъна - проблем, срещан при 80 на сто от пациентите, които имат диабет повече от 20 г. Офталмологичният център има и кабинети за превенция, лечение и проследяване на глаукомата, която е заболяване за цял живот. В развитите държави тя е и най-честата причина за слепота след катарактата.

Във фокуса на центъра е и макулната дегенерация. Тя се характеризира с атрофия на фоторецепторите в очното дъно - проблем, който скоростно се подмладява. Преди се срещаше след 70-годишна възраст и в учебниците отпреди 50 г. е описано като казуистика, но днес като причина за слепота се нарежда веднага след глаукомата, обяснява д-р Даскалов.
Второто основно направление, по което работи офталмологичният екип в клиниката, е хирургия на задния очен сегмент и по специално отлепване на ретината, травми на задния очен сегмент - вътреочни чужди тела и др. За да не се стигне до отлепване на ретината, основното е профилактиката.

След 45-50-годишна възраст повече от половината от хората се оплакват, че пред очите им се мяркат несъществуващи "светкавици", "мушички", "паяжини" и т.н. Това говори за възможност за задно отлепване на стъкловидното тяло, което е умерен риск за отлепване на ретината. Стъкловидното тяло не може да се залепи, защото представлява 99% вода и колаген. Но
профилактично може
да се обработят
с лазер рисковите
места на ретината
и така да се спре процесът на евентуалното й отлепване.

Ако моментът е пропуснат и това все пак се случи? Вече има достатъчно добри хирургични техники, които според данни от европейски конгрес, на който участвахме като специалисти в тази област, в 75-80% дават очаквания резултат на първично слягане на ретината без повторна операция, разказва д-р Даскалов. Това според него за момента е добра успеваемост, която с развитието на офталмологията и техническите възможности ще расте. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал