Бърз тест помага за по-точен избор на антибиотик

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5233163 www.24chasa.bg

Задължително е да се взема и пробиотик - поне 2 часа по-късно

В сезона на дихателните инфекции все по-често опираме до антибиотик. От правилното му приложение зависи не само успехът на лечението, но и бъдещата ефективност на антибиотиците като цяло.

Първото условие за това е да се знае инфекцията грип ли е, на друг вирус ли се дължи, или на бактерии. Антибиотиците действат само на бактериите и си имат показания, не “работят” при вирусни инфекции - за част от тях има антивирусни средства.

Диагнозата дава отговор на какво точно се дължи инфекциозният процес. С този анализ се занимават микробиологичните лаборатории, стига да бъдат изпращани проби. Честа причина да не се правят микробиологични анализи е, че трябва да се чака по 2-3 дни за резултата, а болният през това време трябва да се лекува. В съвременния свят микробиологичната диагностика може да се ускори чрез приложение на бързи тестове.

“Те дават насочваща диагноза, а понякога и окончателната микробиологична диагноза и могат да се използват от всеки лекар”, казва доц. Цветан Велинов, началник на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

Скарлатината например - сериозно заболяване, което засяга предимно деца, обичайно се лекува с бекталактамни антибиотици, тъй като до момента нейният причинител стрептококус пиогенес не е показал резистентност към пеницилин.

В случая бързият тест за 20-30 минути може да ориентира лекаря има ли в гърлото на детето стрептококи от група А, към които спада и причинителят на скарлатината, обяснява доц. Велинов. Взема се гърлен секрет.

Бързият тест представлява лентичка, която чрез имунохроматографски метод доказва строго специфични антигени. Така антибиотичната терапия се насочва в правилната посока.

“При тежко протичащ инфекциозен процес никой лекар няма да чака 2-3 дни, докато излезе микробиологичната диагностика. Започва се с широкоспектърен антибиотик, като изборът се базира на данните за водещите причинители на инфекциите в отделните органи и системи. За цистита например това е ешерихия коли, за инфекциите на горни и долни дихателни пътища - стрептококус пиогенес и др. Като знаем и нивата на резистентност, можем да приложим най-правилния стартов антибиотик”, обяснява микробиологът. Тези данни се натрупват точно чрез микробиологични изследвания. Затова проба за микробиологичен анализ е задължително да се изпрати в лаборатория преди приема на стартовия антибиотик. След 2-3 дни, ако резултатът изисква, първият антибиотик може да се смени с профилиран.

Така се намалява натискът върху организма от широкоспектърния антибиотик, тъй като тесноспектърният е по-щадящ. Тъкмо антибиотиците са мутагените, които водят до резистентност на микробите и ако този процес не се овладява, се очакват катастрофални последици в близко бъдеще. Има прогнози, че банални инфекции може да станат масови убийци.

Точната диагноза прекратява и порочната практика да се пробват антибиотици на сляпо един след друг, когато липсва ефект от лечението.

Антибиотичният натиск върху организма с неправилен препарат унищожава чувствителната популация от дадените бактерии, а устойчивите остават и се разрастват, обяснява доц. Велинов. Ако има един резистентнен пневмокок например, ще остане въпреки антибиотика и ще задълбочи заболяването.

При някои инфекции е нужно да се направи и контролен преглед след терапията с изследване, за да се види унищожен ли е причинителят, уточнява микробиологът. С изследванията не бива и да се прекалява, тъй като всеки организъм е колонизиран с огромен брой бактерии. Често се препоръчва изследване за носителство на определени микроби при деца, които боледуват много.

Колонизацията с бактерии започва още с раждането и са различни типове при децата, макар че са от сродни родове, обяснява доц. Велинов. Когато децата общуват по-тясно, си разменят тези бактериални щамове. В есенно-зимния период например сред населението се разпространяват над 100 вида вируси и бактерии и хората си ги предават при близък контакт.

За децата обменът не е страшен, докато не се развие инфекция с тежка клинична картина Разболяващите микроби при децата обичайно са стрептококус пиогенес, хемофилус инфлуенце, стафилококи. Вдигането на температура само по себе си не е критерий - днес педиатрията приема, че повишение до 38 градуса не изисква терапия, а само наблюдение. Преценката и поведението са работа на клинициста, а между него и микробиолога трябва да има добра връзка, смята доц. Велинов.

Антибиотичното лечение изисква подпомагане на чревната флора срещу дисбактериоза. Успоредно с антибиотика трябва да се взема пробиотик - препарат, който внася добри бактерии с цел запазване на баланса в червата. “В аптеките има много пробиотични и пребиотични препарати. Универсален няма, защото чревната флора е уникална за всеки”, уточнява микробиологът. Всеки трябва да взема този препарат, от който се чувства най-комфортно: без газове, подуване, запек, диария. Важно е пробиотикът да се пие поне 2 часа след антибиотика, напомня доц. Велинов.

Ако няма подобрение

до 2 дни при грип,

идете на лекар

мГрипът се познава по един безпогрешен белег - внезапното начало. Човек може да посочи точно кога се е усетил повален и развива характерните симптоми: слабост, втрисане, болки в главата, гърлото, очите, мускулите, суха кашлица, разкършеност.

Може при някои да е без висока температура, а други да започнат с диариен синдром, но острото начало е характерно за всички, обяснява доц. Цветан Велинов.

"При такива симптоми, които не се повлияват до 24-ия - 48-ия час, можем да мислим за доста тежко протичане на грипната инфекция. Задължително е да се обърнем към лекар, за да прецени дали да се стартира антивирусно лечение", съветва микробиологът. У нас са достъпни 2 противогрипни препарата, които действат на всички грипни вируси. Единият е под формата на таблетки, а другият се прилага чрез впръскване на лекарственото вещество и вдишване през устата - с ограничено приложение за хронично белодробно болни. Ефектът им е максимален, когато се приложат в първите 48 часа, но при тежко протичане е уместно да се назначат и по-късно, казва доц. Велинов. Те имат особено значение при рисковите групи - диабетици, бъбречно болни, сърдечносъдово болни и др., които са застрашени от усложнено протичане при грип.

Антибиотично лечение може да се наложи при данни за бактериална инфекция - само по преценка на лекар. Най-честото усложнение на грипа са пневмониите. При бактериални традиционно се започва с широкоспектърен антибиотик, а след микробиологичния резултат може да се премине към прицелен.

Ако се окажем в ситуация на сериозна грипна епидемия, е препоръчително всеки да си има противовирусен медикамент вкъщи. За антибиотик не препоръчвам, тъй като изборът на такъв препарат се прави от лекар и това би било самолечение, казва доц. Велинов.

Откриват микроби за 4 часа чрез генетичен метод

 

Нов апарат ще осигури по-бърза и модерна диагностика в микробиологичната лаборатория на Александровска болница. До месец се очаква той да бъде доставен и да започне диагностика чрез генетични методи - с доказване на ДНК на причинителя.

Методът полимеразно-верижна реакция позволява по-бързо определяне и на типа резистентност на микроорганизмите, обяснява доц. Цветан Велинов. По новия метод диагнозата се поставя в рамките на 3 до 4 часа, докато с рутинните методи идентификацията отнема от 24 до 48 часа.

Използват се различни китове, предимно бавно растящи и трудни за култивиране микроби, които рутинната микробиология не може да изолира. Сред тях са например причинителите на половопредавани инфекции като хламидии, микоплазми, уреяплазми, човешки папиломен вирус, както и причинителят на туберкулозата. Вирусни заболявания като хепатит В и С и цитомегаловирусите също ще се доказват значително по-бързо.

Лабораторията ще предложи и пакети за външни пациенти - които искат да се изследват тук, без да са хоспитализирани. Условията за това ще бъдат обявени на сайта на болницата.