Опитват ново 6-седмично лечение за хепатит С

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5467823 www.24chasa.bg

След “революцията” в терапиите за този вирус до 5 г. се очаква лек и за хепатит В.

Новите терапии за хроничния хепатит С се доказват и при лечението в реалния живот.

Безинтерфероновите директно действащи антивирусни средства унищожават вируса в над 95% за 12 или дори за 8 седмици, а вече има надежди за нови успешни терапии в рамките на 6 седмици. 

Наблюденията на лекувани досега пациенти говорят за възможно подобряване на състоянието на някои от най-тежко болните, които вече са развили цироза.

В следващите 5 г. се очаква да влязат в употреба и медикаменти за лечение на неалкохолната форма на увреждане на черния дроб и на хепатит В, който според специалистите е по-сложната инфекция.

Тези новини ще разкажат на колегите си гастроентеролози участниците в Международния конгрес по чернодробни заболявания 2016.
След превръщането на хепатит С в много успешно лечимо заболяване остава да се гарантира достъп до терапия на всички пациенти, без значение къде живеят. Амбициите на световната здравна общност са ликвидиране на инфекцията до 2030 г.
Вирусът на хепатит С се предава основно чрез контакт с кръвта на заразен човек, въпреки че присъства и в други телесни течности. При силна имунна система малка част от заразените спонтанно се отървават от причинителя без последствия. Но при останалите той уврежда черния дроб, което може да доведе до цироза, ако инфекцията не се лекува. В най-тежките случаи се стига до фатална чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб.

Коварното на инфекцията е, че години наред тя няма симптоми или оплакванията не са очевидно свързани с вируса. Така заболяването се установява чак когато черният дроб е значително увреден. А през цялото време заразеният човек може да предава инфекцията на други хора.

У нас са одобрени 2 от новите терапевтични режима и от началото на април те вече се поемат реално от здравната каса. Като начало с приоритет се лекуват хората с напреднало заболяване.

Нова световна препоръка е жените с хепатит С да се лекуват възможно най-рано, за да се гарантира правото им да забременеят и родят здрави деца. За пациентките в по-зряла възраст също е лошо да се отлага терапията, защото хормоналните промени с намаляване на естрогена в менопаузата ускоряват фиброзата на черния дроб.
В българските консенсуси не е заложено, че жените трябва да бъдат лекувани в по-млада възраст, когато рискът от напредване на фиброзата е по-ограничен.
У нас условията за достъп до новите терапии са доста стриктни. Обяснението е, че трябва да се даде предимство на най-засегнатите, за които отлагането ще е фатално.
Надяваме се критериите да бъдат разширени до месец-два, обясни националният консултант по гастроентерология проф. Константин Чернев, началник на Клиниката по вътрешни болести на болница “Софиямед”. Според него в обсъжданията може да бъде дискутиран и 8-седмичен терапевтичен план, който ще осигури база за лекуването на повече болни.

Данните за България сочат между 1 и 1,5% честота на хепатит С. Приблизително 20% от болните с хроничен вирусен хепатит развиват цироза с трайна загуба на трудоспособност и с нисък процент на преживяемост. Прогнозата е още по-лоша при съпътстващ диабет, затлъстяване, натрупване на желязо в черния дроб, алкохолизъм.
Болните традиционно научават диагнозата си с голямо закъснение. При повече от половината пациенти в България симптомите не са били разпознати и не им е препоръчано тестуване, показва световно проучване сред над 4000 души.

До юни ще предложим либерализиране, за да се лекуват с новите терапии и пациенти с по-лека степен на фиброза, коментира проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в “Св. Иван Рилски”. Според нея включването на евтиното изследване на чернодробните ензими в профилактичния пакет, както е навсякъде по света, би разкрило навреме много чернодробни заболявания.

Проф. Константин Чернев: Всички отговориха на терапиите

- Проф. Чернев, имате ли пациенти с хепатит С от т.нар. трудни за лечение групи? Те повлияват ли се?

- В моята клиника имаме вече 70-80 души, лекувани с новите терапевтични режими, и в края им всички са отговорили на медикаментите. Сред тях има и “трудни” пациенти - с декомпенсирана чернодробна цироза, и други, които не са отговорили досега 1 или 2 пъти на лечение.

- Смятат ли се за здрави?

- Продължаваме да ги наблюдаваме. Ако в края на първата година при пациентите без цироза няма вирус, ще говорим за оздравяване. За тези, които преди терапията вече са били развили цироза, наблюдението ще продължи до живот. Причината е, че от медицинска гледна точка само липсата на вирус във времето може и да не означава оздравяване на черния дроб. Към момента за някои от пациентите с цироза имаме впечатление, че около 3-4 месеца след терапията се чувстват много по-добре, дано да е така и занапред.

- Само тежки случаи ли ще се лекуват тази година и с колко от новите терапии?

- Към момента с двете одобрени у нас терапии се лекуват приоритетно пациентите с по-напредвал хапатит С, при които е установена предцироза, цироза и напреднала цироза. Надяваме се от началото на следващата година да започнем да лекуваме всички пациенти, които чакат. Предстои кандидатстването за въвеждане и на двумесечен режим, което ще намали разходите и ще позволи още тази година да се опитаме да включим и пациенти, които са в по-лек стадий. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-сигурен е добрият резултат от терапията.

- Кое е следващото предизвикателство пред хепатолозите?

- На дневен ред идва търсенето на пангенотипни медикаменти, от които биха се повлияли и пациенти с генотип 3. Смятахме го доскоро за лесно лечим, а се оказа, че не е съвсем така.

Предстои изпитание и на нови молекули за хепатит В - инфекция, която е по-сложна от хепатит С. Наред със САЩ и Канада България е една от държавите, които от следващия месец ще участват в проучването на нови медикаменти.

- Колко време ще изисква тази още по-нова терапия?

- Включва 12 инжекции общо. Те ще се поставят по една на месец.

Проф. д-р Фред Пурдед, САЩ: Ефектът се потвърждава в реалния живот

Данните от лечението в реалния живот са все още в развитие, но това, което се съобщава до момента от тях е много близо до резултатите в проучванията. Това е добра оценка за начина на действие на тези нови лечения. Те имат предимството да се понасят лесно от пациентите, което намалява загрижеността от странични ефекти в битката със самата болест. По-краткото време за лечение и много високият процент излекувани са факт, независимо дали говорим за клинични изпитания в контролирана среда, или за данни от истинския живот. При това под реален живот се има предвид наистина целият свят – отчитаме висок процент на излекувани с новите терапии навсякъде и това е много добра новина за пациентите.

Следващата стъпка в терапията на хепатит С е продължаване на проучване на кратки по продължителност терапии – някои с 3 лекарства, някои с 2, за да може накрая да намерим терапия, която да лекува всички генотипи на хепатит С.

Проф. д-р Хайнер Видемайер, Германия: Целта е да изпреварваме усложненията. И е по-евтино

За да е успешна борбата с хепатит С, е много важно да се приеме и приложи национален план за ликвидиране на инфекцията. Основната цел е да се идентифицират пациентите и да се осигури ефикасно лечение на всички. Аз имам преки впечатления от немския регистър и обхващането на нуждаещите се от лечение пациенти. В дългосрочен план излиза много по-евтино да лекуваме хепатит С с новите все още скъпи като абсолютна цена методи, отколкото след известно време да лекуваме напреднал хепатит С и усложнения като диабет и високо кръвно. Убеден съм, че това е истинска революция в лечението. Следващата стъпка е всяка страна да осигури достъп до терапиите, преди да се развият усложненията. Така може бързо и рязко да се намали мащабът на инфекцията, каквато е и препоръката на СЗО.