Проф. Цанков: Алпинист с псориазис беше 23 г. в ремисия след измръзване в Хималаите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5852459 www.24chasa.bg
Проф. Цанков показва новоизлязлата основно преработената книга “Псориазисът е системно заболяване”. Тя е написана от ученици на проф. Цанков с негово участие и под негова редакция. На английски я издаде авторитетното “Ламбърт Академик Пъблишинг”. СНИМКА: Любомира Николаева

Български дерматолози са сред пионерите в идеята, че болестта е системна. Но през 70-те публикациите не стигаха до света.

Псориазисът е болест, стара колкото света. Описана е още в Библията, но като лепра (проказа), защото са смятани за една и съща болест. Чак през XIX век псориазисът е разграничен като отделно заболяване. От него страдат между 1,5 и 3% от населението на света без оглед на пол, професия, известност, социално и финансово положение, казва известният не само у нас, а и по света, дерматолог чл.- кор. проф. д-р Николай Цанков, дмн. Преди повече от 20 г. той пише един от първите в света трудове за псориазиса като системно заболяване.

Медицината нарича системни болестите, които засягат различни органи и системи в организма. В конкретния случай – псориазисът е нещо много повече от видимото увреждане на кожата. Проблемът е сред горещите теми в медицината. Това личи и от интереса на авторитетното издателство “Ламбърт Академик Пъблишинг”. То издаде на английски език основно преработената книга “Псориазисът системно заболяване”. Книгата е написана от ученици на проф. Цанков (Живко Камарашев, Здравка Демерджиева, Димитър Антонов, Иван Гроздев, Развигор Дърленски, Иван Богданов, Тодор Петков, Асен Желязков) с негово участие и под негова редакция.

-Проф. Цанков, защо псориазисът е така обезкуражаващо труден за лечение?

- Въпреки големите медицински открития и навлизането на технически иновации истината е, че той остава нелечим в истинския смисъл на думата. Имам в практиката си случаи на продължителен контрол над заболяването, но окончателно и дефинитивно решение все още няма. Не трябва да се вярва на всевъзможни твърдения на разни “специалисти” за моментално чудодейно излекуване, при това завинаги, благодарение на тях. Реалистичната цел е колкото се може по-продължителна ремисия и предотвратяване на увреждания на вътрешните органи.

- Колко дълга най-много може да е ремисията?

- Подготвям публикация на тази тема за най-интересния клиничен случай, който съм наблюдавал. Алпинист с псориазис изживява екстремна драма при изкачването на връх в Хималаите. От еуфорията от успеха в съчетание с преумора след покоряването на височината той заспива и почти замръзва. Едва го спасяват от бяла смърт. Но след това той е 23 г. в ремисия. В моята, а вероятно и в световната практика това е най-дългият период на пълно отсъствие на симптоми и оплаквания при пациент с псориазис. Друг необясним случай, който вече съм описал в научната литература заедно с доц. Гриша Матеев, е на пациент с псориазис, който получи тежък алергичен шок и след това 5 г. бе в ремисия. Но това са изключения, които все още нямат обяснение. Те по-скоро потвърждават правилото, че псориазисът се подновява сравнително често.

- Безспорно ли е, че той е системно заболяване?

- Днес вече няма друго мнение, но почти до последното десетилетие на миналия век тази теза, която защитавах, за някои звучеше прекалено авангардно. С времето се появиха множество изследвания, които установиха промени във вътрешните органи на пациентите.
Оформи се
консенсус, че
кожните прояви
са в отговор на
хронично протичащо
възпаление.
При пациенти с псориазис може да се наблюдава засягане на ставите, диабет от втори тип, хиперлипидемия (наднормено количество на масти в кръвта). Често се установяват и увреждания на сърдечносъдовата система, поради което се смята, че патогенезата на псориазиса е сходна с тази на атеросклерозата.
Стана известно, че от първите стадии на псориазиса се забелязва удебеляване на каротидните (сънните) артерии, а след дълги години и образуване на плаки. Затова пациентите трябва да бъдат много внимателни с диетата си. Основното е да се избягват животинските мазнини. Но като цяло е добре да се придържат към режима, който се препоръчва на хората с атеросклероза.
Изглежда, може да има връзка и между псориазиса и тежки ентеропатии като болестта на Крон, забелязани са и проблеми с дебелото черво.
В световната наука напоследък много усилено се разработва темата за псориазиса и депресията. Връзката е пряка, особено ако кожните изменения са по лицето или по видимите части на тялото, което понякога пречи на социалните, както и на сексуалните контакти.
Когато се сравнява качеството на живот на пациенти с различни диагнози, се оказва, че
хората с псориазис
страдат емоционално
дори повече
от пациенти с рак, които може да са много тежко болни, но това не е видимо от пръв поглед, както е при псориазиса.

- У нас използват ли се новите терапии за лечение, които осигуряват повече комфорт?

- Още през 70-те години на миналия век българската дерматологична школа има своите заслуги за лечението на псориазиса. Ученият, който му е посветил най-много усилия, е един от учителите ми в специалността проф. Никола Ботев-Златков. Той е сред първите учени, употребили в публикация термина “псориатично сърце”. Известен е и с това, че отдаваше голямо значение на
климатотерапията
като метод
за лечение на
псориазиса без
странични ефекти.
Доц. Нели Кирякова в кандидатската си дисертация установи наличието на хиперлипидемия при пациенти с псориазис. Доц. Любомир Дъскарев в своята дисертация изяснява връзката между псориазис и диабет тип 2 – тема, която в световен мащаб още не се разработваше навремето. Но тогава светът беше друг и публикациите у нас оставаха незабелязани и неоценени от колегите в чужбина. А всеки от тези наши специалисти заслужава международно признание.
С гордост мога да кажа, че като гост редактори аз, доц. Жана Казанджиева и доц. Развигор Дърленски издадохме във Филаделфия, САЩ, две последователни списания, озаглавени “Системни ли са кожните болести?”. Като автори участваха изтъкнати дерматолози от цял свят, като 6 от статиите са български. Там с моя ученик д-р Иван Гроздев и изтъкнатия американски професор Нийл Корман публикувахме статията “Системно заболяване ли е псориазисът?”. Малко по-късно издадохме в България книгата “Псориазисът системно заболяване”. В чисто практически план това виждане дава възможност за ранна профилактика на засягането на вътрешните органи и особено на развитието на атеросклерозата.
Тази година - малко неочаквано, но за голяма моя радост, от Германия ми поискаха книгата. И вече е факт издаденото от “Ламбърт Академик Пъблишинг” основно преработеното издание на английски. Книгата е една от първите в света монографии, които разглеждат псориазиса като системно заболяване.

- Това, че заболяването е толкова комплексно и сложно не обезкуражава ли дерматолога?

- Точно обратното. Опитът ме е научил, че лекарят лекува първо със знанията си и техническите достижения на времето си, но освен това лекуват и словото на лекаря и природата. Едно от основните направления на българската дерматологична школа в лечението на псориазиса бе морелечението. В началото имахме санаториум в “Свети Влас”, по-късно водехме пациентите на Китен, но след промените тези 1-месечни безплатни терапии станаха невъзможни. Сега учениците ми д-р Камелия Кирчева и д-р Иван Богданов осъществяват такова лечение в местността Тузлата край Балчик. Място, целунато от Бога. Но, за съжаление, курсът не се поема от здравната каса. На Тузлата се постига
златно терапевтично
съчетание от море,
лиманно езеро с
лечебна кал и
в добавка -
минерална вода.
Световно природно бижу, което българската дерматология знае как да използва за лечението на псориазис и постигане на ремисия. Необходимо ни е и съдействие от касата, това лечение трябва да е безплатно, каквото е поведението в развитите европейски страни, които изпращат заболелите на морелечение на Мъртво море.
Разбира се, прилагат се и всички съвременни лекарствени терапии. Най-новите биологични средства са истинска революция в подхода към заболяването. С 1-2 инжекции месечно пациентите, които не се повлияват от други терапии, буквално забравят за проблемите си – връщат се отново в живота си отпреди изявата на заболяването, но само докато ги прилагат.