Алергия към никел от златно бижу? Може

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5894912 www.24chasa.bg

България е една от малкото страни в Европа, в които тестуването за алергия не се поема от здравната каса. В същото време всеки втори човек страда от някаква форма на алергия. Честотата непрекъснато расте, включително под формата на кожни прояви. Затова българските дерматолози са сред най-активните професионалисти, които всяка година се включват в европейската инициатива за безплатна диагностика и профилактика на кожните алергии от 28 ноември до 2 декември. (Къде може да се направи - вижте по-долу.)

Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. От кожна алергия страда всеки трети човек. Специално внимание ще се обърне на професионалните кожни алергии и фотоалергичните реакции. 

Контактните алергии са най-чести при фризьори, козметици, масажисти, чистачи, строители, автомонтьори, обясни доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожни болести в Александровска болница и председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество. Освен контакта с алергени характерно за тези професии е и честото мокрене на ръцете. То допълнително изсушава кожата и намалява нейната защита. 

Атопичният дерматит (по-популярен в обществото като като екзема) е не просто обрив, сърбеж и почесване. Това е мъчително хронично заболяване, което влошава рязко качеството на живот за дълги периоди от живота, тъй като лечението е бавно, изисква упорство и търпение. Въпреки все по-честото разпространение - страдат 1/4 от децата, а се очаква 50% от родените след 2050 г. да имат този проблем, за заболяването не се знае достатъчно. То не е заразно, но ново проучване в САЩ освети като съпътстващ проблем стигмата: 1 от всеки 5-има е бил явно или дискретно избягван в училище, после в университета.

Тенденцията продължава и в по-късна възраст, затова хората с атопичен дерматит по-често са жертва на понижено самочувствие и депресия. Отделно нетолерантната им кожа изисква непрекъснати грижи, медицинска козметика, а при изостряне на състоянието - и скъпо лечение. 

Най-важното при алергиите е избягването на контакта с “провокаторите”. В топ 5 на алергените, които причиняват кожни промени, са на първо място никелът, следван от кобалта, хрома, перувианския балсам и вид парфюмен микс. Алерген №1 се среща в неподозирано много предмети, дори в евро монети, затова вече има държави, които сменят сплавта за леенето. По-малко известно е, че е възможно в бижута от злато под 18 карата да има никел.

Възможно е също след 2-3 г. използване да се появи никел алергия и от бижу от бяло злато поради изтриване на повърхностния слой под влияние на потта, обясни доц. Казанджиева. Все повече хора проявяват и свръхчувствителност към вещество, което се среща в 2/3 от боите за коса, към лакове за нокти - особено към тези, които се фиксират трайно с облъчване и премахването им леко нарушава повърхността на нокътя, към текстилни бои. Често се стига и до кръстосани алергии.

При децата екземата има уникален имунен профил

Открита наскоро разлика в кожата на деца и възрастни с екзема разклаща схващания, смятани за базови в разбирането за дерматитите. Тя е свързана с ключов за защитните функции на кожата (лекарите използват термина кожна бариера) белтък (протеин), съобщава “Сайънс дейли”.

Характерна за кожата на пациентите с екзема е отслабената кожна бариера, което води до силно изразена сухота на кожата, склонност към микроцепнатини и по-лесно проникване на бактерии, дразнещи вещества и алергени.
Изявата на атопичния дерматит често започва още преди 5-годишна възраст, но досега почти всички проучвания за имунните промени са върху възрастни. При тях се наблюдава дефицит на естествено произвеждания от организма защитен агент филагрин. Това може да се дължи както на генетично предразположение, така и на натрупване на имунни клетъчни продукти, които пречат на производството на кожния гард. Ролята му е да се бори със стафилококови инфекции и вируси. Затова се смята, че отсъствието му е основната причина за високия риск от инфекции при атопичния дерматит.

Но ново изследване в педиатричната болница в Чикаго, САЩ, установява, че нивата на антимикробния фактор филагрин в кожата на малките деца с екзема са много високи. Това неочаквано откритие показва, че дефицитът на имунния белтък не може да бъде движещият фактор за отслабването на защитната функция на кожата. И че терапиите, насочени към производството на този протеин, може да не са толкова подходящи за децата с екзема, колкото са за възрастните пациенти, казват изследователите. Новите заключения повдигат дискусия за ревизия на аксиомата, че дефицитът на филагрин е генерален виновник за състоянието. Това ще промени и терапиите за деца, които в момента са като при възрастните.

Безплатното тестуване е за реакция към 30-те най-чести алергена. 

В седмицата за безплатни консултации се включват лекари от 6 кожни клиники и кабинети - в Александровска болница, “Токуда”, “Пълмед”- Пловдив, университетските клиники в Стара Загора и Плевен и АСИМП - Русе. При нужда там ще се извършва и тестуване със стандартните за Европа серии от масови алергени, дарени от компании производители, съобщи председателят на Българското дружество по дерматология доц. Гриша Матеев. Методиката на тестуването предполага отчитане на резултата 48 часа след поставянето на резервоарчетата с алергени, така че реално изследването може да започне само в понеделник или вторник, с известен компромис - и в сряда. А в четвъртък и петък ще бъдат отчитани резултатите и пациентите ще бъдат консултирани за възможностите за лечение.
Стандартната серия включва 30 алергена. Те се поставят в малки съдчета, които се фиксират със специална лепенка върху гърба така, че веществото да контактува с кожата в продължение на две пълни денонощия. Единственото неудобство е, че през този период гърбът не трябва да се мокри. След изтичането на тестовото време лепенките се махат в дерматологичния кабинет. Ако има алергия, тя се проявява с различна по интензивност кожна реакция. Тогава може да се прецени и необходимостта от лечение и възможните терапии, обясни доц. Казанджиева.
За включване в графика за безплатните консултации няма нужда от направление.

Необходимо е единствено предварително записване за насрочване на час. На обявените телефони може да се получи и допълнителна информация за процедурата и по-тясно специализираните прегледи. Номерата на клиниките и кабинетите са съответно:

“Александровска” - 02/9230495
    “Токуда” - 02/4034933
    “Пълмед” в Пловдив - 032/607300
     Университетска кожна клиника в Стара Загора - 042/698109
     Университетска кожна клиника в Плевен - 064/886696
     АСИМП в Русе - 0888594144