Дерматологът д-р Кантарджиев оперира с лазер във ВМА

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6104836 www.24chasa.bg
Д-р Весел Кантарджиев

Клиниката има богат опит в лечението на псориазис, хемангиоми при деца и кожни карциноми

Клиниката по дерматология във ВМА е сред най-модерните у нас, а колективът ѝ освен най-усмихнатия, е и най-младият. Има 6-има лекари със специалност и 11 специализанти. Началникът д-р Весел Кантарджиев, трето поколение лекар, още няма 37 г., но е със солиден опит - дошъл е като волунтиер, след като се дипломирал. “Учил съм се на занаят, без да ми се води трудов стаж и без заплащане. Благодарен съм за възможностите”, казва докторът. На труда отрано и ученето държи особено баща му, проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За 12 г. оттогава е минал през всички дейности в клиниката, а от 2015 г. е началник. Един от приоритетите му е развитието на младите лекари - осигуряват им се възможности за работа и за научна кариера. Те могат да се издържат от труда си и не пропускат участие в научни форуми. “Важно е да усещат, че някой мисли за тях и е зад гърба им. Това е и мотивация да останат”, казва д-р Кантарджиев.

Всеки месец се провеждат обучения за повишаване на квалификацията на външни специалисти. Клиниката е база за обучение на студенти от Медицинския факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, като се преподава и на английски. Медицинската дейност е увеличена, персоналът и леглата - намалени, а приходите са вдигнати 6 пъти, откакто е назначен новият началник, бе отчетено на общото събрание на ВМА през декември. За това д-р Кантарджиев бе награден. Болничният престой по дерматологичните пътеки е от 7 до 10 дни и е сред най-дългите, а заплащането от здравната каса е около 400 лв. и едва покрива разходите по немедицинската част.

Докторът по време на лазерна интервенция в клиниката.

Днес клиниката разполага с 12 легла и “много сериозна амбулатория” по думите на професионалисти от тази специалност. През 2016 г. през тази амбулатория са миналикъм 9500 души, а 967 са хоспитализирани. През дерматологичния кабинет 227 в Консултативно-приемното отделение (поликлиниката) на ВМА се минава и с направление от НЗОК. Там извършват и минимално-инвазивни процедури като кюртаж, криотерапия.

Всички медицински и немедицински манипулации се извършват само от лекар.

Клиниката е разделена на сектори: терапевтичен, лазерен, хирургичен, фототерапия и хистопатологичен. Последният начело с проф. Обрешкова е на много високо ниво, разполага със собствени консумативи и работи не само хистологията на клиниката, но и на още 8 болници в страната.

Дерматологията на ВМА е традиционен център за лечение на псориазис, тук работи и едната от двете комисии в София за отпускане на биологичните лекарства, които се плащат изцяло от здравната каса. Те се назначават по строги критерии.

В клиниката има 3 професионални апарата за фототерапия, а тя е първа линия на лечение за 80% от кожните заболявания. Всеки ден тук минават по 80 души за фототерапия. Тя се назначава и пуска само от лекар.

Сред лекуваните с този метод заболявания са леките форми на псориазис, хроничен дерматит, кожни лимфоми - хематологични заболявания, чиято първа изява е кожна. Преди да се стигне до химиотерапия при тях, се минава през фототерапия. Клиниката разполага и със специални душ кабини, където се поставя вещество, което прави кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Пациентът минава през кабината за определено време - до 20 минути, и после стои 5 минути на фототерапия, а те се равняват на 3-4 часа под слънцето. “Всичко това е строго преценено. Слънцето излъчва 3 вида лъчи, от които до нас достигат UVA и UVB лъчите. Те имат различен биологичен ефект върху тъканите, а лечебният ефект се дължи на това, че потискат локалния имунитет на кожата”, обяснява д-р Кантарджиев. При лимфом действа като лека химиотерапия.

Клиниката е известна и с един от най-модерните лазерни сектори у нас. Аблативните са тези, които нарушават целостта на кожата и се използват за хирургия. Неаблативните не я нарушават и се използват за терапия: например на съдови лезии, сред които най-драматичните са хемангиомите, с които се раждат някои деца. “Добрата новина при тях е, че до 2-ата година на детето 80% от хемангиомите търпят обратно развитие без лечение. При новородените с хемангиоми първата задача е да се провери дали и вътре няма същото съдово образувание и като се изключи това, се преминава към наблюдение или терапия”, казва д-р Кантарджиев. В клиниката има картотека със стотици излекувани деца.

Друг специализиран лазер стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Медицинското им приложение е при постоперативни дефекти и белези.

Д-р Кантарджиев се занимава с обща и оперативна дерматология. Прави лазерно и хирургично премахване на кожни образувания. Темата на докторската му дисертация е за базоцелуларния карцином. Той е злокачествен, но не е от най-агресивните. Среща се под различни форми, най-често като незарастваща с месеци раничка или като лилав възел. Лечението е хирургично, а най-важно е хистологичното изследване - златният стандарт за доказване на диагнозата. “Преди той беше проблем основно на третата възраст и за страните до екватора. В последните години обаче има увеличение на случаите и вече има болни около 30-те”, казва д-р Кантарджиев.

Криотерапията е първо средство при брадавици

Криотерапията е средство на първи избор при проблеми като брадавици и кокоши тръни, казва д-р Весел Кантарджиев и добавя, че така практикуват в Германия, където той е специализирал.

Използва се течен азот, замразен при минус 197 градуса. Твърде ниската температура има същия разрушителен ефект, както и много високата температура, но при криотерапията не се използва упойка и е много по-щадящ и по-евтин метод.
Те се причиняват от някои човешки папилома вируси и хем са банални, хем може сериозно да влошат качеството на живота и да причинят болка. В такъв случай човек е готов и на скъпи терапии, само и само да се облекчи. “Мнозина препоръчват терапия с лазер, но е доказано, че лазерът увеличава разпространението на брадавиците”, отбелязва дерматологът. При електрокоагулация и лазерната аблация има и сериозен процент рецидив на брадавиците.

Когато това стане, пациентът се отчайва още повече и отива на хирург. Проблемът е, че брадавицата може да се появи на мястото на белега след интервенцията, казва д-р Кантарджиев.

В амбулаторията на дерматологичната клиника на ВМА идват десетки пациенти с подобни проблеми всеки ден. Направлението по НЗОк включва и една процедура криотерапия. Ако се налагат следващи процедури, пациентът плаща по ценоразпис на болницата на касата на ВМА.

CV

Д-р Весел Кантарджиев е роден през 1980 г. в София. Завършил е Втора немска гимназия, а през 2004 г. и Медицинския университет - София. От 2005 г. е във ВМА, 2 г. по-късно е назначен. Взема специалност през 2013 г., защото е потърпевш от 4-те нулеви години в специализациите. Специализирал е в Германия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,