Дерматологът д-р Кантарджиев оперира с лазер във ВМА

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6104836 www.24chasa.bg
Д-р Весел Кантарджиев

Клиниката има богат опит в лечението на псориазис, хемангиоми при деца и кожни карциноми

Клиниката по дерматология във ВМА е сред най-модерните у нас, а колективът ѝ освен най-усмихнатия, е и най-младият. Има 6-има лекари със специалност и 11 специализанти. Началникът д-р Весел Кантарджиев, трето поколение лекар, още няма 37 г., но е със солиден опит - дошъл е като волунтиер, след като се дипломирал. “Учил съм се на занаят, без да ми се води трудов стаж и без заплащане. Благодарен съм за възможностите”, казва докторът. На труда отрано и ученето държи особено баща му, проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За 12 г. оттогава е минал през всички дейности в клиниката, а от 2015 г. е началник. Един от приоритетите му е развитието на младите лекари - осигуряват им се възможности за работа и за научна кариера. Те могат да се издържат от труда си и не пропускат участие в научни форуми. “Важно е да усещат, че някой мисли за тях и е зад гърба им. Това е и мотивация да останат”, казва д-р Кантарджиев.

Всеки месец се провеждат обучения за повишаване на квалификацията на външни специалисти. Клиниката е база за обучение на студенти от Медицинския факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, като се преподава и на английски. Медицинската дейност е увеличена, персоналът и леглата - намалени, а приходите са вдигнати 6 пъти, откакто е назначен новият началник, бе отчетено на общото събрание на ВМА през декември. За това д-р Кантарджиев бе награден. Болничният престой по дерматологичните пътеки е от 7 до 10 дни и е сред най-дългите, а заплащането от здравната каса е около 400 лв. и едва покрива разходите по немедицинската част.

Докторът по време на лазерна интервенция в клиниката.

Днес клиниката разполага с 12 легла и “много сериозна амбулатория” по думите на професионалисти от тази специалност. През 2016 г. през тази амбулатория са миналикъм 9500 души, а 967 са хоспитализирани. През дерматологичния кабинет 227 в Консултативно-приемното отделение (поликлиниката) на ВМА се минава и с направление от НЗОК. Там извършват и минимално-инвазивни процедури като кюртаж, криотерапия.

Всички медицински и немедицински манипулации се извършват само от лекар.

Клиниката е разделена на сектори: терапевтичен, лазерен, хирургичен, фототерапия и хистопатологичен. Последният начело с проф. Обрешкова е на много високо ниво, разполага със собствени консумативи и работи не само хистологията на клиниката, но и на още 8 болници в страната.

Дерматологията на ВМА е традиционен център за лечение на псориазис, тук работи и едната от двете комисии в София за отпускане на биологичните лекарства, които се плащат изцяло от здравната каса. Те се назначават по строги критерии.

В клиниката има 3 професионални апарата за фототерапия, а тя е първа линия на лечение за 80% от кожните заболявания. Всеки ден тук минават по 80 души за фототерапия. Тя се назначава и пуска само от лекар.

Сред лекуваните с този метод заболявания са леките форми на псориазис, хроничен дерматит, кожни лимфоми - хематологични заболявания, чиято първа изява е кожна. Преди да се стигне до химиотерапия при тях, се минава през фототерапия. Клиниката разполага и със специални душ кабини, където се поставя вещество, което прави кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Пациентът минава през кабината за определено време - до 20 минути, и после стои 5 минути на фототерапия, а те се равняват на 3-4 часа под слънцето. “Всичко това е строго преценено. Слънцето излъчва 3 вида лъчи, от които до нас достигат UVA и UVB лъчите. Те имат различен биологичен ефект върху тъканите, а лечебният ефект се дължи на това, че потискат локалния имунитет на кожата”, обяснява д-р Кантарджиев. При лимфом действа като лека химиотерапия.

Клиниката е известна и с един от най-модерните лазерни сектори у нас. Аблативните са тези, които нарушават целостта на кожата и се използват за хирургия. Неаблативните не я нарушават и се използват за терапия: например на съдови лезии, сред които най-драматичните са хемангиомите, с които се раждат някои деца. “Добрата новина при тях е, че до 2-ата година на детето 80% от хемангиомите търпят обратно развитие без лечение. При новородените с хемангиоми първата задача е да се провери дали и вътре няма същото съдово образувание и като се изключи това, се преминава към наблюдение или терапия”, казва д-р Кантарджиев. В клиниката има картотека със стотици излекувани деца.

Друг специализиран лазер стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Медицинското им приложение е при постоперативни дефекти и белези.

Д-р Кантарджиев се занимава с обща и оперативна дерматология. Прави лазерно и хирургично премахване на кожни образувания. Темата на докторската му дисертация е за базоцелуларния карцином. Той е злокачествен, но не е от най-агресивните. Среща се под различни форми, най-често като незарастваща с месеци раничка или като лилав възел. Лечението е хирургично, а най-важно е хистологичното изследване - златният стандарт за доказване на диагнозата. “Преди той беше проблем основно на третата възраст и за страните до екватора. В последните години обаче има увеличение на случаите и вече има болни около 30-те”, казва д-р Кантарджиев.

Криотерапията е първо средство при брадавици

Криотерапията е средство на първи избор при проблеми като брадавици и кокоши тръни, казва д-р Весел Кантарджиев и добавя, че така практикуват в Германия, където той е специализирал.

Използва се течен азот, замразен при минус 197 градуса. Твърде ниската температура има същия разрушителен ефект, както и много високата температура, но при криотерапията не се използва упойка и е много по-щадящ и по-евтин метод.
Те се причиняват от някои човешки папилома вируси и хем са банални, хем може сериозно да влошат качеството на живота и да причинят болка. В такъв случай човек е готов и на скъпи терапии, само и само да се облекчи. “Мнозина препоръчват терапия с лазер, но е доказано, че лазерът увеличава разпространението на брадавиците”, отбелязва дерматологът. При електрокоагулация и лазерната аблация има и сериозен процент рецидив на брадавиците.

Когато това стане, пациентът се отчайва още повече и отива на хирург. Проблемът е, че брадавицата може да се появи на мястото на белега след интервенцията, казва д-р Кантарджиев.

В амбулаторията на дерматологичната клиника на ВМА идват десетки пациенти с подобни проблеми всеки ден. Направлението по НЗОк включва и една процедура криотерапия. Ако се налагат следващи процедури, пациентът плаща по ценоразпис на болницата на касата на ВМА.

CV

Д-р Весел Кантарджиев е роден през 1980 г. в София. Завършил е Втора немска гимназия, а през 2004 г. и Медицинския университет - София. От 2005 г. е във ВМА, 2 г. по-късно е назначен. Взема специалност през 2013 г., защото е потърпевш от 4-те нулеви години в специализациите. Специализирал е в Германия.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Папараци излавят Анастасия без фотошоп Руската Ким Кардашиян си инжектира мазнините от корема в бузите на дупето Корем като на изсъхнала бабичка вади руската инстаграм кралица Анастасия Квитко. Опулени и ужасени осъмват феновете на руската Ким Кардашиян, след като любимката им с апетитно закръглено тяло е изловена от папараци да пъчи безформеното

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

От няколко години Азис не спира да се хвали колко е известен в Турция и как на концертите му залите се пръскат по шевовете. Само преди седмица Краля на фолка бе забит в земята от Анелия. Тя бе удостоена с приз за най-харесвана певица в Турция, а песента й „Дай ми още“ бе отличен за най-слушано парче в южната ни съседка.