Хиперфагия и крейвинг - новите хранителни зависимости

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6110103 www.24chasa.bg

Според изследване всяка четвърта жена страда от хранителна зависимост. Цифрите са шокиращи, но не става дума само за тежките булимия и анорексия, а за хранителни навици, които специалистите определят като нов тип разстройства.

Отдавна е доказана връзката на хранителните разстройства с психични проблеми. В повечето случаи различните злоупотреби с хранителни продукти са израз на някакви вътрешни неразрешени проблеми или натрупано напрежение. Някои специалисти дори се опитват да лекуват булимията например с препарати, които се прилагат на пациенти в абстиненция от хероин, и резултатите са положителни.

Разбира се, не всичко е само на ниво психика. В голям брой случаи злоупотребата с храна може да е свързана с нарушения на центъра в мозъка, отговарящ за огладняването и ситостта, проблеми с чувствителността на стомаха, както и хормонален дисбаланс. Затова преди да се обяви някой, че има психична зависимост от храната, е добре да се изключат другите възможности.

Най-важното обаче преди всичко е да разпознаете, че имате проблем. Анорексията и булимията наистина са сериозни здравословни заболявания, но не е нужно да стигате дотам, за да ви светне лампичката, че нещо не е наред. Оказва се, че повечето от нас страдат от хранителни разстройства, без дори да го осъзнават.

Кои са най-новите хранителни зависимости?

Целия текст четете на mila.bg