Задължително търсете лекарска помощ, ако детето е с температура повече от 3 дни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6123341 www.24chasa.bg
На снимката: д-р Рада Маркова, педиатър и детски пулмолог

Витаминната недостатъчност се обостря през пролетта

Резките температурни промени, които наблюдаваме през последните седмици, са истинско предизвикателство и за децата, и за родителите. Отразяват се негативно върху адаптационните възможности на организма, механизмите на терморегулация на тялото и повишават риска от простудни заболявания.

Ринофарингитите, ангините, отитите, ларингитите продължават да преобладават като патология сред децата и през последните няколко седмици. Не са малко случаите и на бронхити и пневмонии. Значително се е увеличил и броят на ентероколитите (възпаление на стомашно-чревния тракт). Те държат висок дял сред детските заболявания още от есенно-зимния сезон. Протичат с диария, болки в корема, повръщане и повишена температура и са причина за тежки дехидратации при децата. Чести са и инфекциите на пикочните пътища. Това разказва д-р Рада Маркова, специалист по детски болести и пулмолог, управител на Първа детска консултативна клиника – София.

Най-уязвими са кърмачетата, недоносените бебета или тези с допълнителни проблеми като рахит, сърдечни малформации, хронични белодробни заболявания, астматици или други хронично болни деца. При тях вирусните инфекции протичат по-агресивно и водят до усложнения. „А такива винаги е имало и ще има, дори и при правилен подход и лечение. Защото дали болестта ще премине леко или ще се стигне до влошаване на състоянието зависи не само от конкретния индивид и съпротивителните сили на неговия организъм, а и от патогенните (увреждащи) свойства на причинителя”, обяснява специалистът.

Тъй като повечето инфекции при децата са вирусни, то значителна роля в лечението имат симптоматичните средства, витамините и хомеопатичните лекарства. Приложението им е безопасно и щадящо детския организъм.

При начало на вирусна инфекция съветва родителите да дават на децата си повече течности, витамин С, според първите симптоми – гърлобол или фебрилитет, би могло да се включи и хомеопатично лечение с Тонзилотрен или Инфлуцид, при хрема – да се добави и Цинабсин. Дозата и за трите лекарства е еднаква – по 1 табл. на всеки час до 8 табл. на ден, а след отминаване на острите симптоми – 3 пъти по 1 табл. дневно в продължение на седмица. „При развитие на заболяването се налага преоценка на терапията”, пояснява д-р Маркова.

През пролетта се обострят и алергичните заболявания

Освен вирусните инфекции, които продължават с пълна сила, набират скорост и алергичните заболявания – кожни, поленови, хранителни. Често се обострят бронхиалната астма и алергичната хрема. Прояви могат да се наблюдават във всяка възраст. В риск са деца с фамилна обремененост за алергични заболявания и при данни за личен алергичен терен. При сезонните дихателни алергии – ринит и астма, могат да се включат антихистамини и хомеопатични препарати от рода на Ринитал. „Наличието на суха кашлица, кихане, прозрачна носна секреция, сълзотечение, сърбеж в носа са в подкрепа на диагнозата. Тя би следвало да се преоцени от алерголог или пулмолог”, уточнява специалистът.

Пролетта е и сезонът, в който са силно изразени хиповитаминозите (витаминна недостатъчност в организма). Това се дължи на слабото разнообразие от плодове, характерно за сезона и на забавения метаболизъм през зимата. Затова лекарите съветват децата да приемат мултивитаминни препарати през пролетния сезон.

Има две крайности в поведението на родителите

Такива са наблюденията на д-р Маркова. Едните са крайно притеснени, завеждат на лекар детето още при най-леката температура, хрема или друг симптом и не изчакват да се развият проявите на болестта. А вторият тип значително изчакват, назначават самолечение и водят детето в лекарския кабинет късно, когато вече са настъпили усложнения на заболяването.

„Медицинска помощ трябва да се търси при всяка повишена температура, която продължава над 3 дни, при промяна в общото състояние на детето, отказ да се храни и да приема течности, засилена кашлица, която нарушава общото състояние и дишането при децата”, апелира д-р Маркова.

Боледуванията са важна част от изграждането на имунитета

Въпреки че е трудно да се посочи конкретна бройка, се смята, че е нормално едно дете да боледува от простудни заболявания и ринофарингити 6-8 пъти годишно, особено във възрастта между 1 и 4 години. „Родителите трябва да са подготвени за по-чести инфекции при техните деца, ако посещават детско заведение. А ако боледуванията са тежки, е удачно временно да бъдат спирани от яслата или градината и да бъдат гледани в домашни условия”, обяснява д-р Маркова.

Важно е родителите да знаят, че детският имунитет съзрява основно след прекарано заболяване. Разбира се, важна роля за съпротивителните сили на организма имат и защитата, предадена от майката на детето чрез плацентата и кърмата, както и имунизациите, които могат да предотвратят редица болести.

Грешка е, че родителите и лекарите се бъркат в естествения ход на съзряване на имунната система на детето, като го атакуват непрекъснато с различни химични субстанции. „Даването на лекарства, макар и „безобидни”, би следвало да е ограничено и да се разчита повече на закалителни процедури, спорт и правилно хранене в съчетание с физическа активност”, съветва специалистът.

Грешка е и фактът, че повечето деца се хранят с полуфабрикати и се разчита да получат допълнително хранителни вещества от хранителни добавки. Стоенето дълго време пред екраните на телевизори, телефони, таблети, компютри, за сметка на игрите на чист въздух, също оказва негативно влияние върху детския имунитет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гърбавият Дидо е с тежък характер.  Животното напада всеки дразнител Бясна камила живее в русенското село Екзарх Йосиф и плюе наред всеки, който мине покрай него, научи "България Днес". Гърбавият Дидо има своенравен характер и не търпи някой да му се подиграва. Камилата живее точно в центъра на населеното място,

Сашо Йовков отколе си е разбирач. И за спорта, и за трапеза, и за жени. Изтупан в елегантна бяла риза, спортният корифей на БНТ обядваше ребърца и водка в компанията на чаровна блондинка, видя "България Днес". Дамата пи бяло вино и определено се забавляваше в компанията на волейболния специалист. А дали са колеги,

Недоносено бебе укрепва, болни от рак живеят втори живот Борислав РАДОСЛАВОВ Дете в кома с мозъчен енцефалит оживява след молитви на родителите му пред чудодейната икона на свети Мина в едноименния столичен манастир. За това истинско чудо споделя пред "България Днес" игуменът на светата обител отец Борис.