С нова терапия спасиха гръбнака на момиче на 5 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6124479 www.24chasa.bg
Илюстрацията онагледява как се променя скелетът без лечение.

Заболяването се развива бързо, застрашава живота - от изкривяването на гръбначния стълб се притискат сърцето и дробовете.

5-годишно момиченце от София внезапно започва да се изкривява настрани. Бързината, с която стойката му се променя, плаши родителите и налага спешно уточняване на състоянието.

Оказва се вроденото генетично заболяване неврофиброматоза. Една от изявите му е екстремно развиваща се сколиоза, причинена от дефект в ген, който кодира белтък (протеин), наречен неврофибромин. Това води до нетипичен растеж на нервни влакна и “омекване” на костното вещество в гръбначния стълб и изкривяването му. При малкото момиченце за месеци кривината става 111 градуса - състояние, при което се притискат сърцето, дробовете, коремните органи, затрудняват се движенията и дишането.

Без лечение при такива пациенти изкривяванията прогресират до състояния, несъвместими с живота.

Това, което медицината може да направи, е да изправя постепенно гръбнака с импланти. Но при дете това предполага промяна на конструкцията в съответствие с растежа и съответно поредица от операции. Доскоро това е и единствена възможност.

Концепцията се променя с принципно нов метод. “Умен” магнитен имплант, измислен от американци, дава възможност след оперативното поставяне терапията да премине в изцяло неинвазивна.

Под ръководството на доц. д-р Васил Яблански - началник на ортопедичното отделение на “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”, с авангардния метод е лекувано момиченцето със стряскащите 111 градуса изкривяване. Поставят му иновативните импланти - т.нар. магнитни родове, чието удължаване, скъсяване и изобщо всяка настройка за изправяне на гръбначния стълб в следващите години ще се извършва от разстояние, без необходимост от хирургични разрези и поставяне на упойка.

Авангардната операция продължи малко над 5 часа, обясниха от болницата. Интервенцията е протекла според очакванията на екипа ортопеди хирурзи. (Какво представляват имплантите и как се управляват безконтактно, четете в интервюто с доц. Васил Яблански по-долу.)

Имплантирането на магнитни родове е един великолепен начин за лечение на тежки гръбначни деформации в ранна детска възраст. Новата техника за изправяне на гръбнака позволява децата да растат и да се развиват пълноценно, обясни специалистът. Той каза за в. “24 часа”, че момиченцето е в отлично състояние и вече си е вкъщи.

След операцията не се налага носене на гипс или укрепващ корсет, а дори се поощрява активното движение. Два пъти годишно имплантите ще бъдат “намествани” с магнитно поле в съответствие с растежа на детето и според набелязания план за изправяне на гръбначния стълб.

Едва след пълното завършване на растежа през пубертета ще се направи окончателно фиксиране на гръбначния стълб.

Доц. д-р Васил Яблански, дм: 

Чрез магнитно поле управляваме

импланта да расте с детето

Доц. Васил Яблански, дм, е началник на отделение “Ортопедия и травматология” Токуда болница.  Завършил е през 1996 г. медицина в Тракийския университет. Преминал е квалификационни курсове по ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция и Швеция, по гръбначна хирургия в Испания, Турция и Израел, допълнително обучение в сферата на костната и ставната хирургия в Залцбург, Австрия, и в университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ.

- Доц. Яблански, колко често е заболяването неврофиброматоза?

- Смята се за рядко заболяване, но това е доста условно. Честотата варира до 1 на 3 хиляди.

- Какво е характерно за него?

- Започва изневиделица с необяснимо изкривяване на гръбнака, което в началото изглежда безобидно и към него не се проявява свръхреакция. Но процесът напредва с невероятна скорост. В рамките на няколко месеца изкривяването става драстично.

- Какво точно се случва?

- Неврофибромите разрушават костното вещество, костите може да се опишат като атрофични, меки и гръбнакът остава без опора. При децата с неврофиброматоза това става много бързо.

- Какви са възможните терапии?

- За изкривявания до 40 градуса и при по-големи деца е възможно да се опита корекция с корсет, но не и в случая - с изкривяване 111 градуса, при което гръбнакът сключва остър ъгъл. 

На практика единствен избор досега беше операция за поставяне на импланти, които да изправят гръбначния стълб и да го фиксират. Но това предполага и последващи хирургически интервенции през 6-7 месеца за корекция на фиксацията поради продължаващия процес на растеж на децата. В случая щяха да се наложат 8-10 операции. С използването на новия имплант, който в световен мащаб навлиза по-активно от 2014 г., травмиращите хирургически намеси стават излишни. Поставянето на иновативните импланти в ранна възраст е миниинвазивно. Наред с това позволява корекциите да се правят дистанционно, бързо, без болка и разрези. Този факт може да се оцени истински от семействата, в които има засегнато дете, и от ортопедите.

- Как може да се обясни техниката по-достъпно?

- Имплантите се поставят през 2 много малки разреза - един в горната част на гърба и един в долната. След около 5 месеца ще започнем да разтягаме имплантите през 3 месеца и при нужда да коригираме нещо според състоянието на детето, без да докосваме имплантите. Допълнително предимство е, че “наместването” може да става често и с малка стъпка - в случая планираме да е с 3-4 милиметра. Това ще спести психотравмата, болката и неприятните усещания от по-голямо разтягане, каквото се прави при операциите, с цел да са те по-нарядко. По новия метод всичко става дистанционно, образно казано.

- Как бихте описали на малката си пациентка предстоящите процедури?

- Идва с мама и тате в кабинета, ляга на кушетката за няколко минути, даваме му играчки да не скучае и приближаваме към гръбчето му една “машинка” с големина педя на педя. Натискаме няколко пъти едни копчета и си взимаме довиждане със семейството до следващия път. Няма стрес, няма болка, няма тревоги и рискове.

- Разказът прилича на кадър от филм, как всъщност работи технологията?

- Като повечето иновации и тази идва от САЩ. Апаратурата позволява много точно и фино да се въздейства. Имплантите приличат на 2 пръчки, в които е вграден прецизен винтов механизъм. При въздействие с магнитно поле - от въпросната приличаща на малко блокче “машинка”, която лекарят приближава, механизмът започва да се върти и така имплантът се разтяга. Когато се сменят полюсите на магнитното поле, “винтът” започва да се върти в обратната посока. Т.е. корекцията може да бъде двупосочна в зависимост от необходимостта. Манипулацията трае около 2 минути и детето не усеща нищо.

- Кой пое лечението с тази със сигурност много скъпа терапия?

- Беше осигурено

финансиране

чрез Фонда за

лечение на деца,

но тази страна не би трябвало да интересува лекаря. Иска ми се да можем да лекуваме всички малки пациенти по този метод. Годишно вероятно ще има 1-2 деца със заболяването на сегашното ни пациентче и не повече от 25-30 със сколиоза, за която най-подходящо е оперативното лечение. Факт е, че имплантите са скъпи, но лечението е несравнимо по-атравматично, а дори чисто икономически нужните средства ще са по-малко от това, което биха стрували множеството операции за корекция на импланти по досегашния начин. В западния свят дори застрахователните дружества не възразяват за разхода за иновативните импланти, защото са изчислили, че той е по-малък от спестените средства за по 7-8 операции на дете.ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След смъртта на мъжа ми всички ми обърнаха гръб и искаха да ме смачкат! Той ми помогна да се справя с тежката депресия "Георги Парцалев ми спаси живота, след като всички ми обърнаха гръб! Затова с удоволствие ще получа почетния му знак." Това каза пред вестник "България Днес“ актрисата Стоянка Мутафова,

Вдовицата на убития командос Емил Шарков в Холандия с новата си любов Милена Шаркова и любимият й мъж се впуснаха в нови пътешествия, видя "България Днес". Вдовицата на застреляния командос Емил Шарков отиде с новото си гадже в Амстердам. Там двамата се отдават на романтичен воаяж и обиколки из най-красивите кътчета на холандската столица.

И на 74 години голямата Цветана Манева е в завидна форма, видя "България Днес". Играещата ролята на баба Злата в "Скъпи наследници" и на Цвета Андонова в "Под прикритие" актриса използва всеки свободен момент, за да свърши нещо полезно. Със спортни обувки и очила с дебели черни рамки, Манева бързаше за поредната си делова среща.