Посрещаме пролетта с влошен имунитет и обострени заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6138878 www.24chasa.bg
На снимката: д-р Ирена Маждракова, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт от медицински център „Хела”, София

Горчиви и лютиви храни подпомагат черния дроб в изчистването на токсините.

Март и април са месеците, подходящи за детоксикация и за някои важни промени в храненето. Не случайно именно през този период се провеждат пости. Според древната лечителска система Аюрведа през пролетта тялото започва постепенно да се затопля, а токсините да се „втечняват” – т.е. настъпва благоприятен период да се освободим от тях.

През зимата сме се хранили така, че да ни е топло, с много изграждащи храни, които обаче вследствие на метаболизма задържат доста токсини в тялото. Натрупва се и слуз. Затова е добре да подпомогнем организма в естествения процес на изчистването им, казва д-р Ирена Маждракова, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт от медицински център „Хела”, София.

От китайската медицина идва познанието за това, че пролетта е също така сезонът на най-висока активност на черния дроб. А той е основният ни детоксикиращ орган. Как можем да го подкрепим в работата му?

Разтоварващ режим на хранене

Дори само промяната на ежедневното меню за двe-три седмици ще доведе до добър ефект, обяснява д-р Маждракова. Между 20 март и 20 април е най-подходящото време за детоксикираща програма. Ограничават се изграждащите храни, т.е. месните продукти. Намаляват се и млечните, които натрупват много слуз. За сметка на това се хапват много зеленолистни зеленчуци - салата, маруля, спанак, лапад, киселец, коприва. Те естествено идват в този сезон, както и по-горчивите храни като репички, рукола, глухарче. Съдържат вещества, които подкрепят черния дроб, за да може да се справи с токсичността и съответно да се намали натрупването на такава.

Чудесен старт на деня е сутрин човек да изпива по едно смути от плод и зеленчук, в което да има и малко джинджифил. Горчивите или леко лютиви вещества „възпламеняват” храносмилането. На обяд също се препоръчва по-лека храна, например задушени зеленчуци, ориз, салати. Трябва да се спрат алкохолът, захарта, бялото брашно. Не бива да се прекалява със зърнените храни или те трябва да се накиснат много добре, преди да се сготвят. Дори елдата и киноата е добре да се накисват преди готвене. Хубаво е да не се вечеря след 18 часа в този период на детоксикация, за да се даде възможност на черния дроб да преработи храните, както и да не се ядат белтъчни храни след 16 часа, съветва лекарят.

„Към този лек хранителен режим препоръчвам и комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) за детоксикация, в която задължително влизат сол №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Сол №9 алкализира тялото и помага, освен за всичко друго, и за изчистването на организма след вирусни инфекции или ако има натрупани гъбички. А сол №10 улеснява извеждането на токсините от чернодробните клетки и от организма. Към тях се добавят и соли №6 калиев сулфат и №8 натриев хлорид. Приемът е по 5 таблетки от всяка сол дневно. От хомеопатичните монопрепарати Окубака е много подходяща за цялостна детоксикация. Може да се използва в покачващи се разреждания – D6, D30 и D1000, за тези 3 седмици, в които се спазва хранителен режим. Има прекрасно общо детоксикиращо действие. Освен това, ако сте боледували често през зимата и сте приемали много лекарства, помага да се изчисти организмът от химически субстанции. В аюрведичната медицина са казали още преди 5000 години, че трябва да се прочистваме два пъти годишно. Представете си само какво би трябвало да правим като грижа за себе си днес, в нашите условия за живот, за да сме здрави”, коментира д-р Маждракова.

Джинджифилът засилва храносмилането

Освен храната, трябва да се обърне внимание и на приема на течности. Задължително е да се пие много вода. Към нужните минимум 2 литра дневно е добре да добавим и чай – зелен или билков. „Препоръчвам изключително полезния чай от джинджифил. През зимата съветвам пациентите си да го пият сутрин, на гладно, за затопляне на тялото. А през този сезон вече е добре да се пие след хранене, защото джинджифилът засилва храносмилателните процеси”, обяснява лекарят. Лесно е да се направи – настъргва се малко от корена и се сварява отвара от него. Приготвен по този начин действа най-добре. Но за хората, които не са свикнали със силния му вкус или им е по-люто, отколкото им харесва, може да се добави към някои от родните билки – например мащерка. Джинджифилът, сварен на чай със сладък корен (женско биле), също е чудесен за периода на детоксикация, защото активира лимфната система.

За още по-добър ефект, промените в храненето и терапията с хомеопатия може да се съчетаят с парни бани и омасляващ масаж на тялото, препоръчва д-р Маждракова. Масажът можете да направите и сами вкъщи с леко затоплено сусамово масло. Прави се втриване в цялото тяло от пръстите на краката до главата с леки поглаждащи масажни движения, докато маслото не попие напълно в кожата. Има леко загряващ ефект и подхранва тъканите в дълбочина. Използва се за детоксикация, защото улавя мастноразтворимите токсини и по системата на кръвообращението, през черния дроб и червата, ги отстранява от тялото.

При чести респираторни заболявания проверете червата

При нарушения в стомашно-чревния тракт следват много здравословни проблеми. Когато дебелото черво е в лошо състояние, тогава има и образуване на повече слуз в дихателната система. Съответно страдаме от хронични хреми, алергични ринити, респираторни заболявания. Затова при чести проблеми на горните дихателни пътища трябва да се помисли и за състоянието на храносмилателната система. И е нужно да се работи комплексно и за двете области, като е важно да се фокусираме върху стомаха и червата. Изчиствайки тях, оправяйки пропускливостта на червата, ще коригираме и останалите оплаквания. „В тези случаи Шуслерови соли №9 и №10 също са изключително важни. Ако подозираме някакви възпалителни промени по чревната лигавица, може да се добави и сол №3. Солите се приемат по 3 таблетки от всяка за период около месец. Може да се приемат и храносмилателни ензими, които подобряват разграждането на веществата като казеин, глутен, лактоза и т.н., подобряват и усвояването на храната”, препоръчва хомеопатът.

Да се радваме на хубавото време без алергична хрема

Голяма част от здравословните ни оплаквания през пролетта се дължат на натрупаните токсини. Те са причината за усещането за изтощение и липсата на концентрация и енергия, популярно като „пролетна умора”. Сенната хрема също е свързана с нуждата от пречистване на организма. Действително алергиите се отключват при генетична обремененост. Но дали дадена алергия ще се прояви и как ще протече - по-леко или по-тежко, зависи изключително много от състоянието на организма. Ако тялото е натоварено с токсини, то просто не може да се справи с това свръхусилие, свързано с алергичната реакция. И оплакванията на болния съответно са много по-тежки. И обратното – ако пациентът направи един детоксикационен курс в началото на пролетта, алергията почти не се усеща, установила е в практиката си д-р Маждракова. За профилактика и лечение на сенната хрема тя препоръчва Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №8 регулира водния баланс и съответно отделянето на секретите. Сол №3 помага за овладяването на острия възпалителен процес на лигавиците. А №2 е важна при всякакви алергични изяви, регулира свръхчувствителността на организма към алергените. Трите минерални соли трябва да се вземат поне 3-4 седмици преди очаквания алергичен период, по 3-5 таблетки от всяка дневно. При проява на алергични симптоми приемът на солите се засилва (според тежестта на симптомите) и се добавя монопрепарат спрямо индивидуалния случай.