За полезните заместители на захарта - съвети от д-р Мороховец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6232742 www.24chasa.bg

Кои са полезните алтернативи на захарта, пита читателката на рубриката "Сила за живот" Фани Л. от Габрово.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти по темата. Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Те не са предназначени да заместват медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот.
Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето, теглото и здравословния живот. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл lnikolaeva@24chasa.bg

А ето мнението на д-р Татяна Мороховец за полезните заместители на захарта: Рафинираната захар е вредна за всички и би трябвало да се откажем от нея като всекидневен елемент от храненето ни.

Но как да стане това, като от най-ранно детство родители, баби и дядовци ни глезят със сладости - бонбони, бисквити, торти, сладка. Често те дори се дават за награда! После, когато пораснем, сами продължаваме да се глезим със сладки лакомства и по правило посягаме към тях в проблемните моменти от живота си. Според последни проучвания на невролози и психиатри зависимостта от захарта е равна на пристрастяването към наркотици, но при желание тя е преодолима. За да се освободим от зависимостта от захар и съдържащите я изделия, може да ни помогнат натурални заместители на захарта. Те по правило не нарушават драстично обмяната на веществата в организма и създават не само енергия и полза за здравето, но носят и удоволствие.

На първо място се нарежда пчелният мед. Този натурален продукт е по-сладък от захарта. Чрез него тялото ни получава глюкоза, фруктоза, витамини и микроелементи, без при усвояването да “краде” от организма ни, както се случва с рафинираната захар.
Много е важно медът да не се подлага на термична обработка, ако искаме да се възползваме от всичките му качества. При висока температура той е все така перфектен и безвреден подсладител, но е загубил много от ензимите си. 

При първото опитване на мед в детството родителите трябва да дават съвсем малки количества, защото понякога малките правят алергична реакция.

Растението стевия, наричано медена трева, все по-често се използва за заместване на захарта в домашни условия - като натурални изсушени листа или под формата на промишлени течни или прахообразни концентрати. Тя е по-сладка от захарта 200-300 пъти, но е практически без калории и регулира обмяната на въглехидратите.
В някои държави, като Япония например, по-голямата част от индустриалните сладкиши са произведени със стевия и са нискокалорични. Това подсказва, че подсладителят от растителен произход може да се използва и в сладка, компоти, печива, изобщо във всички салдки храни, които се варят, пекат, пържат.

Сушени плодове - прекрасен природен заместител. Фурми, стафиди, сушени кайсии и сини сливи, сушени ябълки, круши, банани и т.н. са ценни на витамини и микроелементи. Купувайте на децата си вместо бонбони и шоколади лакомства под формата на сушени плодове! Натуралният гъст сироп от фурми - петмез, е истинско съкровище от Ориента - богат на витамини и минерали, аминокиселини и пектин, селен. Вещества в него поощряват продукцията на окситоцин - хормон, който увеличава положителните емоции.

Ечемичен малцов екстракт - тъмнокафява течност с приятен аромат на хляб и сладък вкус, получен от покълналите зърна на растението по специална технология. При такава обработка ечемикът променя химичния си състав - образува захар, в частност малтоза. Не е много популярен, макар че има приятен, естествено сладък вкус и внася в организма редица полезни вещества. Също като стевията може да се влага в храни, които се приготвят при висока температура.

С уговорката, че натуралните растителни сиропи са висококонцентрирани и полезни само в минимални и умерени дози, да отдадем заслуженото на още естествени подсладители.

Сироп от стъблата на екзотичното растение от рода на кактусите агаве.
Той е 1,6 пъти по-сладък от пчелния мед, но спада към продуктите с по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че не вдига рязко кръвната захар. Ценно е, защото бързите покачвания водят и до толкова стремителни падания на нивото на глюкоза в кръвта, което е вредно.

Сироп от топинамбур - земна ябълка. Той има нежен медено-карамелен вкус, харесван от малки и големи.

Гроздова захар - добър избор за бърза енергия за децата, но неподходящ за диабетици
поради голямото количество глюкоза.

Кленов сироп - натурален “нектар”, добиван от стъблото на един от видовете клен.

Сиропи от кайсия, черница, ориз и други натурални сиропи също са полезни заместители на захарта. Който и вид алтернатива да изберете, ще направите огромна крачка към здравето както на децата, така и на възрастните.

Използвайте природни заместители на захарта и почувствайте разликата!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.