Как да направим домашен полезен сладолед - да е вкусно, но да не е с много калории, а като за човек, който е склонен към пълнеене? Това пита чрез постоянната съботна рубрика на в. "24 часа" за здраве и дълголетие "Сила за живот" читателката ни Йоана.
“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси за храненето и здравословния живот. Може да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]
Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му терапии и режим на живот.
Ето какво отговаря д-р Райна Стоянова
Сладоледът е едно от най-изкусителните лакомства през горещините и съвсем откровено си признавам, че и за мен е предизвикателство да се въздържа пред голямо разнообразие на пазара.
Най-нискокалоричният вариант на леденото лакомство е сорбето. Но има и други варианти за полезен и нискокалоричен, приготвен вкъщи десерт, който ще добие финално лустро във фризера.
Историята на леденото изкушение датира отпреди повече от три хиляди години, когато бил поднасян само в домовете на богатите китайски семейства. Представлявал е сок от пресни плодове в комбинация със сняг или лед. Великият пътешественик Марко Поло пренася в Европа рецептата за охладен шербет от Китай, който бързо става популярен в знатните домове в родината му.
Италианците доразвиват рецептата, като добавят към сладоледа плодове, ядки, бисквити и ликьор. На французите пък дължим рецептата за сметанов сладолед.
Начало на съвременното промишлено производство поставя американецът Яков Фусел, който през 1851 г. отваря в Балтимор първата сладоледена фабрика.
В класическия сладолед има съставки като пълномаслено мляко, подсладители като фруктоза и глюкоза, обикновено под формата на царевичен сироп, както и аромати като ванилия и шоколад. Когато тази смес замръзне, се получава кремообразна консистйенция.
Макар съдържанието на хранителни вещества в сладоледа да варира според марката и вида му, леденото изкушение е чудесен източник на енергия. Богато е на въглехидрати – в количеството от половин чаша сладолед се съдържат около 15 грама. Задълбочаване в хранителните вещества ще установи в същата порция приблизително 7 грама мазнини и около 2 грама белтъчини (протеини).
С количеството от половин чаша обикновено човек си исигурява около 10% от нужното дневно количество фосфор и калций.
Витамините A, C, D и E заедно с голяма част от представителите на витамините от група В - тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамините B6 и B12, също могат да се открият в освежаващото лакомство в зависимост от вида му.
Половин чаша обикновен ванилов сладолед осигурява около 137 калории, което е близо 2 пъти повече в сравнение с пълномасленото мляко и несъмнено това трябва да се има предвид, когато човек съставя своя рецепта с претенции за вкусен, но нискокалоричен десерт.
Класическият сладолед е храна, богата на мазнини, тъй като в състава му влиза пълномаслено мляко. Това го прави неподходящ за хора с високи нива на холестерола в кръвта. Големите количества захар пък крият риск от натрупване на излишни килограми, развитие на кариеси и повишени нива на триглицеридите в кръвта.
И ето че някак естествено стигаме до търсенето на противоположността на всичко това - сорбето.
В традиционната рецепта сорбето се приготвя от пасирани плодове (праскови, ягоди, пъпеш, манго или друго по вкус), но за съжаление, това, което можем да си закупим от масовата търговска мрежа, често е ароматизирана и оцветена вода, която съдържа около 10 процента плодово пюре с немалко количество захар или подсладители. Дори и в този си вид сорбето има нeспорим плюс – състои се основно от вода, която в летните жеги отчасти утолява жаждата.
На читателката, а и на всички, които искат да си хапват сладолед по-честичко, препоръчвам да си намерят или да си измислят рецепта за домашен вариант на сладоледа. Може да съдържа само и единствено плодове, което да я прави изключително лека и подходяща за хора, които внимават за фигурата си.
Първата стъпка е изборът и подготовката на продуктите.
Може да ползвате директно замразени плодове от магазина, те почти не са загубили ценни съставки, а това ще ускори и замразяването. Много по-добре е обаче, ако сами изберете и замразите плодовете, защото така ще имате възможност да подберете най-качествените плодове. Предпочитаните фрукти обелете, нарежете на дребно, сложете в кутия или торбичка за фризер и замразете.
Преди да приготвите десерта, извадете плодовете от фризера и ги оставете
да се отпуснат за 5-10 минути, след което с помощта на кухненски робот или мощен блендер ги пасирайте до еднородна смес. Вашият здравословен домашен сладолед може да бъде сервиран!
Ако приготвите по-голямо количество, спокойно може да го съхранявате във фризера до момента, в който ще го използвате. За удобство разделете на порции - така няма да се налага да размразявате цялото количество, ако ще ви трябват само две топки леден десерт.
За 100-процентовия плодов сладолед не са ви необходими подсладители и допълнителна захар, защото плодовете - особено сезонните, са достатъчно сладки. Разбира се, може да се допълни с други вкусове, също толкова вписващи се в здравословните рецепти. Добавянето на малко семенца от суперхраната чия например ще доведе до желирането на получената смес и ще внесе допълнително количество фибри. Поръсването с няколко накълцани ядки ще разнообрази десерта и ще му добави полезни мазнини.