Какво трябва да знаете за съхранението на стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6432565 www.24chasa.bg

Напредъкът на клетъчната биология към нови форми на лечение със стволови клетки за тежки заболявания , дава основание да се надяваме, че в бъдеще можем да избегнем много от тях. Тъй като се отваря широк дебат за средствата и целите, които се инвестират в съхранението и изследванията на стволови клетки, потърсихме мнението на директора на най- голямата тъканна банка в България за последните години Future Health в лицето на Д-р Емил Филипов.

- Какво представляват "стволовите клетки" , Д-р Филипов?

- С много прости думи, стволови клетки са клетки, намиращи се в ембриона, кръвта на възрастен и в кръвта на пъпната връв . Но докато достъпът до стволовите клетки от ембриона или от възрастни е труден, то при клетките от пъпна връв е много по-лесно и безопасно , тъй като те могат да бъдат отделени при раждането на бебето след прерязване на пъпната връв и оставащата в плацентата кръв.

- За какво служат?

- Първият отговор, за какво служат стволовите клетки дойде през 1980 г., от професор по микробиология и имунология в Университета на Индиана Hal Е. Broxmeyer, който показа, че стволовите клетки в кръв от пъпната връв имат същите свойства като тези на костен мозък , но са с огромно предимство , поради лесната изолация и голяма концентрация.

С течение на годините стволовите клетки са доказали своята полезност и в други области. Благодарение на "пластичността им" учените са сигурни, че могат да предложат възможност за подмяна на клетки и тъкани от травми на гръбнака, изгаряния, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, макулна дегенерация, хепатит, аутизъм и др. , както могат да се използват за тестване на нови лекарства.

Много трансплантации направени по този начин се увенчаха с успех, което води до началото на създаване на банки за съхранение на стволови клетки при специални условия на дълбоко замразяване в контейнери (-196 градуса по Целзий ), с помощта на течен азот.

С течение на годините, стволовите клетки са се доказали и в други области , чрез тяхната полезност : Благодарение на "пластичността " им учените казват, че може да предложи възможност за подмяна на клетки и тъкани до травми на гръбнака, изгаряния в сърдечно-съдови заболявания, диабет, при макулна дегенерация, хепатит, аутизъм, и могат да се използват за тестване на нови лекарства. Техният списък с възможности непрекъснато се разраства, давайки неограничени надежди за живот. Разбира се ,за да можем да се възползваме от тези клетки, е необходимо правилното изолиране и съхранение.

- Защо българските семейства масово избират и се доверяват на Future Health?

- Много са причините. Отличните акредитации на лабораториите , финансовата стабилност и мащабното присъствие са само част от тях. За мен като лекар, най- важен фактор са успешните трансплантации. Точно тези трансплантации, които са отразени в световните медии, са и част от причините, заради които самата Кралица на Великобритания да ни награди и да сме носители на короната за качество , в продължение на години. Това качество беше и причината нашият директор да бъде удостоен с титлата Member of British Empire. Няма друга тъканна банка в света с тези отличия.

- Колко важен е правилния избор на банка , в която да съхраним нашите проби?

- Съхранението за период от 20 години е дълъг и започва с правилно информиране на семейството, минава от събиране , изработване, сертифициране , за да стигнем до съхранение на годни извлечени клетки.

Освен всички предимства на Future Health, ние от Медицински център Афродита сме ангажирали една група от 25 специалисти (лекари , биолози , юристи , медицински сестри) за да можем да предоставим на нашите клиенти перфектното съотношение цена - услуга. Нашите коли са на разположение 24 часа 365 дни на година и покриват цялата страна. Всичко това оказва влияние за изготвянето на една високо качествена, годна проба за трансплантация и ни отличава.

Д-р Емил Филипов - Медицински директор на МЦ "Афродита" ООД, отговорно лице на най-голямата тъканна банка в България за последните години - Future Health Biobank и главен асистент в СБАЛАГ "Майчин дом" - София.

www.future-health.bg

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Гуркова и мъжът й Джордже Михалевич празнуват 15-та годишнина на връзката си в Дубай, пише HotArena. Обявената за „Мис България на всички времена” брюнетка рядко говори за запознанството с мъжа си, но изглежда то също е станало в емирството. За годишнината двамата отидоха на мястото, където за първи път е припламнала искрата между тях,

Алексис Санчес е предложил 1000 паунда за секс с 20-годишната студентка Паулина Собиерайска. Чилиецът, който е пред трансфер в "Манчестър Юнайтед", направил това зад гърба на официалното гадже - актрисата Майте Родригес. Нападателят харесал своята бройка в бар. Той изпратил свой приятел, за да попита колко пари иска момичето, за да бъде с него.

Мераклии решиха да свалят плеймейтката Ася Капчикова с любовни послания върху касови бележки, пише HotArena. Бившата на Криско сама се похвали с обясненията в Инстаграм. "Луд съм по теб", гласи едно от посланията, придружено от сърчица. Въпросната бележка Капчикова намерила върху колата си, като мистериозният мачо се бил постарал да я закрепи