Какво трябва да знаете за съхранението на стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6432565 www.24chasa.bg

Напредъкът на клетъчната биология към нови форми на лечение със стволови клетки за тежки заболявания , дава основание да се надяваме, че в бъдеще можем да избегнем много от тях. Тъй като се отваря широк дебат за средствата и целите, които се инвестират в съхранението и изследванията на стволови клетки, потърсихме мнението на директора на най- голямата тъканна банка в България за последните години Future Health в лицето на Д-р Емил Филипов.

- Какво представляват "стволовите клетки" , Д-р Филипов?

- С много прости думи, стволови клетки са клетки, намиращи се в ембриона, кръвта на възрастен и в кръвта на пъпната връв . Но докато достъпът до стволовите клетки от ембриона или от възрастни е труден, то при клетките от пъпна връв е много по-лесно и безопасно , тъй като те могат да бъдат отделени при раждането на бебето след прерязване на пъпната връв и оставащата в плацентата кръв.

- За какво служат?

- Първият отговор, за какво служат стволовите клетки дойде през 1980 г., от професор по микробиология и имунология в Университета на Индиана Hal Е. Broxmeyer, който показа, че стволовите клетки в кръв от пъпната връв имат същите свойства като тези на костен мозък , но са с огромно предимство , поради лесната изолация и голяма концентрация.

С течение на годините стволовите клетки са доказали своята полезност и в други области. Благодарение на "пластичността им" учените са сигурни, че могат да предложат възможност за подмяна на клетки и тъкани от травми на гръбнака, изгаряния, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, макулна дегенерация, хепатит, аутизъм и др. , както могат да се използват за тестване на нови лекарства.

Много трансплантации направени по този начин се увенчаха с успех, което води до началото на създаване на банки за съхранение на стволови клетки при специални условия на дълбоко замразяване в контейнери (-196 градуса по Целзий ), с помощта на течен азот.

С течение на годините, стволовите клетки са се доказали и в други области , чрез тяхната полезност : Благодарение на "пластичността " им учените казват, че може да предложи възможност за подмяна на клетки и тъкани до травми на гръбнака, изгаряния в сърдечно-съдови заболявания, диабет, при макулна дегенерация, хепатит, аутизъм, и могат да се използват за тестване на нови лекарства. Техният списък с възможности непрекъснато се разраства, давайки неограничени надежди за живот. Разбира се ,за да можем да се възползваме от тези клетки, е необходимо правилното изолиране и съхранение.

- Защо българските семейства масово избират и се доверяват на Future Health?

- Много са причините. Отличните акредитации на лабораториите , финансовата стабилност и мащабното присъствие са само част от тях. За мен като лекар, най- важен фактор са успешните трансплантации. Точно тези трансплантации, които са отразени в световните медии, са и част от причините, заради които самата Кралица на Великобритания да ни награди и да сме носители на короната за качество , в продължение на години. Това качество беше и причината нашият директор да бъде удостоен с титлата Member of British Empire. Няма друга тъканна банка в света с тези отличия.

- Колко важен е правилния избор на банка , в която да съхраним нашите проби?

- Съхранението за период от 20 години е дълъг и започва с правилно информиране на семейството, минава от събиране , изработване, сертифициране , за да стигнем до съхранение на годни извлечени клетки.

Освен всички предимства на Future Health, ние от Медицински център Афродита сме ангажирали една група от 25 специалисти (лекари , биолози , юристи , медицински сестри) за да можем да предоставим на нашите клиенти перфектното съотношение цена - услуга. Нашите коли са на разположение 24 часа 365 дни на година и покриват цялата страна. Всичко това оказва влияние за изготвянето на една високо качествена, годна проба за трансплантация и ни отличава.

Д-р Емил Филипов - Медицински директор на МЦ "Афродита" ООД, отговорно лице на най-голямата тъканна банка в България за последните години - Future Health Biobank и главен асистент в СБАЛАГ "Майчин дом" - София.

www.future-health.bg

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Черната Златка продължава да шари тялото си. Плеймейтката си направи нов татус. Изображението е лице на жена, а до него има червени шарки. Все още не е ясно какво точно символизира новата татуировка на Златка. Рисунката, която бившата брадърка си направи, се намира на бицепса на ръката й. Изработката на татуса на Златка продължи цели три часа,

ДесиСлава вече е в напреднала бременност. Това стана ясно от снимка в социалната мрежа. Гаджето на певицата Благой Найденов качи фото, от което ясно си личи, че блондинката съвсем скоро ще роди. Малката Кобра, както е наричан приятелят на ДесиСлава, всеки ден целува корема на любимата си и дори говори на бебето.

Голям ревнивец се оказа гаджето на Александра Богданска - Макс. Италианецът се страхува, че красивата му приятелка може отново да залитне по бившата си изгора Даниел Петканов. Лудия репортер и Алекс делят една къща във "ВИП брадър" и Макс се притеснява, че чувствата на двамата може да се върнат отново.