Вечната битка с температурата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6495633 www.24chasa.bg
Антон Вълев, магистър-фармацевт и управител на Педиатрична аптека „Ерудита”, в София

Какво трябва да знаете, за да се преборите с високите градуси правилно

„С всяко повишаване на телесната температура с 1 градус скоростта на биохимичните реакции се увеличава с около 1 милион пъти. Съответно така се увеличава и реакцията, с която организмът посреща някакъв външен нашественик – вируси или бактерии. Затова винаги съветвам пациентите: не бързайте да сваляте високата температура. Това, което е важно да се направи, е да се вземат подходящите мерки да не стане тя прекалено висока”, казва Антон Вълев, магистър-фармацевт и управител на Педиатрична аптека „Ерудита”, в София.

Кога температурата става опасно висока?

Това вече е индивидуално – коментира Вълев. Има пациенти, които стигат и до 41 С, без да има никакви поражения по организма. По-опасно е при възрастните хора, с много хронични заболявания, отколкото при малките деца.

Повишаването на температурата е свързано с осъществяването на имунната реакция. Организмът е насочил всичките си енергийни усилия към битката с нашественика. Поради това болният е вял, отпуснат, не му се движи, няма апетит. Най-доброто в този момент за него е да си легне, да се завие, за да не губи терморегулация, и да остане в покой, за да може тялото да насочи цялата си енергия към лечебния процес. Мерки за понижаване на температурата трябва да вземем, едва когато градусите стигнат 38,5 С при възрастен и 39,5 С при деца. Тогава е добре да се опитаме да я понижим - с около половин до един градус, не повече, съветва Антон Вълев.

Тези, които се страхуват от т.нар. температурен гърч, трябва да знаят, че причина за него не е самата висока температура, а токсичните вещества, които се образуват в организма вследствие на битката между имунната система и вирусите. Затова и гърчове не се случват при всяко заболяване. Както и децата, склонни да правят гърчове, могат да изпаднат в това състояние дори при температура 37,5 С, обяснява фармацевтът.

Компреси и течности за сваляне на градусите

При много висока температура най-добър метод е директното охлаждане – завиване за кратко с чаршафи, намокрени с вода, което води до рязко сваляне на градусите. Повечето хора се страхуват от този метод и освен това не знаят как точно се прави. Чаршафът се намокря с вода с температура около 36 градуса, близка до телесната. Не бива да е студена вода, а просто да е с температура по-ниска от тази на тялото. Абсолютно гол, пациентът се завива целият с чаршафа, за около минута, не повече. След което го обтриваме и го обличаме в термоизолиращи дрехи, за да може да се запази терморегулацията на тялото. Душ за охлаждане може да си вземе например възрастен човек. При дете ще е трудно да управлявате процеса. Мокри компреси (може и с вода и оцет) се слагат на челото, в зоната на слепоочието, в лакътните сгъвки, встрани от тялото (вляво и вдясно), както и по хълбоците. Навсякъде, където пациентът усеща топлина. Но компресите са по-бавни в действието си и по-малко ефективни.

Чрез естествения механизъм на изпотяването се губи топлина от организма. Затова трябва да се пият много течности, а когато състоянието премине към мокро изпотяване, е добре да се пият и рехидриращи разтвори. Те съдържат всички необходими минерали, които трябва да се възстановят, пояснява Вълев.

Как да действаме при симптоми за вирусна инфекция

Рязкото покачване на температурата е характерно за клиничната картина на вирусната инфекция. Tрябва да се вземат мерки с противовирусни средства. Точно тогава не е моментът да се посяга към антибиотик. Не бързайте също да използвате средства, които са тежка артилерия – парацетамолови препарати, ибупрофен, метамизол. Към такива се прибягва вече при опасно висока температура. Възприемайте грижата за организма като важна инвестиция за бъдещето ви. Нека лечението бъде щадящо, а не с цената на големи щети. „В практиката си съм срещал пациенти, които злоупотребяват целенасочено с определени препарати с идеята набързо да решат проблема си. А има и такива, които предозират, без да знаят. На пазара има около 50 вида парацетамолови препарати. Повечето хора не четат състава на лекарствата и понякога вземат парацетамол под 5-6 различни имена едновременно. На практика се натравят с парацетамол, без да го осъзнават. Такова системно предозиране в рамките на 3 дни може да доведе до чернодробна недостатъчност”, обяснява фармацевтът.

Друга погрешна представа у мнозина е, че техният организъм не се променя с годините и могат и на 20, и на 50 г. да го третират по един и същи начин. За съжаление това не е така. Междувременно те са преминали през различни заболявания, развили са хипертония или други болести, които в комбинация с вируса могат да станат опасни. Трябва да имаме предвид, че тялото ни се променя всеки ден и затова трябва да полагаме усилия организмът да се възобновява постоянно. Именно затова натоварването с химични вещества от лекарствата може да се окаже лоша тактика. Най-важното е болният да се лекува с адекватни средства спрямо неговото заболяване. И най-добре е, ако те са неагресивни, нетоксични.

Природни средства подпомагат организма в битката с вирусите

Високата температура може да се овладее с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). При температура под 38,5°C можем да даваме по 1 таблетка от сол №3 железен фосфат на всеки 15-30 минути. Тя помага на терморегулацията. Ако градусите надвишат 38,5°C, може да включим и солите №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №5 регулира обмена на калий, който се губи изключително много при изпотяването. Освен това тя подхранва физиологичните процеси на нервната система, която е най-сериозно натоварената при фебрилитет. Сол №8 помага, ако болният с висока температура не може да се изпоти. Тя регулира течностите в тялото и предпазва от дехидратация. Приемат се по 1 табл. от всяка сол през половин час до спадане на температурата. При подобрение дозата се намалява, но без да се спира рязко.

Ако температурата е ниска, с втрисане и усещане за студ, е много важно веднага да загреем краката с топла вода. Това води компенсаторно до подобряване на състоянието. В този момент е подходящо да се вземе и Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, което ще релаксира мускулите и пациентът бързо ще излезе от това състояние на трескавост, препоръчва фармацевтът. И съветва още в началото на вирусна инфекция (при хрема, болки в гърлото, общо неразположение, температура) да се комбинира приемът на хомеопатичното лекарство Инфлуцид с Шуслерова сол №3. Инфлуцид се взема по 1 табл. на всеки час за възрастни (на 2 ч. за деца до 12 г.), съветва Вълев.

Храненето е важна част от лечебния процес

На своите пациенти с висока температура и със симптоми на респираторна инфекция магистър-фармацевтът Антон Вълев препоръчва важни промени в храненето. Първите 2-3 дни да ограничат киселиногенните храни, които поддържат възпалителните процеси. Ако ядете например сладки храни, които ви карат да се чувствате по-добре, всъщност усложнявате ситуацията. Десертите се превръщат в киселина, която директно срива имунитета. За болните е препоръчително да приемат Шуслерова сол №9, която алкализира. Към нея се добавя и сол №6, за да се направи детоксикация вътре и извънклетъчно. Задължително се пие много вода и по възможност се приема по малко сода бикарбонат за алкализиране. Консумират се предимно алкални храни. Лесно е да ги запомним – те са тези, които растат заровени в земята: моркови, ряпа, червено цвекло, зеле и др. Зеленолистните растения също са алкализиращи.