Стъпки за здраво сърце: Пийте вода! Поне по 30 мл на килограм живо тегло

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6499639 www.24chasa.bg

 

Най-трайните лидерства на България в световни класации са все в черната статистика - по степен на удовлетвореност от живота (щастие), по сриващи се демографски показатели и по смъртност от сърдечносъдови болести. Излиза, че днес българите са нещастни, застаряващи, умиращи най-много от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност.

По-внимателно вглеждане вероятно би открило връзка между трите, а промяната на тези показатели трябва да е сред целите на всяка политика.

И ако за управленски решения, които да подобряват живота ни, периодично оторизираме хора, остава личният избор на поведение - как да останем здрави по-дълго, да се радваме на живота и да живеем по-качествено.

Промяната на статистиката, че над 65% от смъртността в България се дължи на сърдечносъдови заболявания, е и лично дело. Нужни са знания, четене от достоверни източници и консултации с компетентни лекари и други специалисти.

Така се повишава личната здравна култура, а тя води към решението да следваш здравословния избор всеки ден, да го направиш начин на живот - за себе си и за семейството. За днешните българи в активна възраст това не е лесно - заради глобалното замърсяване, ниския икономически стандарт, лошото качество на масовите храни, все по-високата скорост на ежедневието с все по-малко лично време и произтичащия от това стрес.

В. “24 часа” стартира поредици за профилактика на болестите, от които умират най-много българи. Нека се научим да живеем по-добре.

Тема на първата поредица “5 стъпки за здраво сърце” са сърдечносъдовите болести.

Сърдечносъдовата профилактика е сложна наука, на нея са се посветили хиляди от най-светлите умове по света.

Но има няколко прости стъпки, които всеки може да спазва, да ги превърне в навик, преди опасността да е дошла.

Първият е: пийте вода. Достатъчната хидратация е главен фактор за здравето. Ако сте забелязали, първата работа в болниците е да поставят на болния човек система с физиологичен разтвор.

Това всъщност е вода и рязко подобрява състоянието на всеки болен или пострадал човек. Затова пийте вода - поне 30 мл на килограм живо тегло. Тоест, ако тежите 100 килограма, трябва да изпивате поне по 3 литра на ден. Като задължително една чаша трябва да е преди лягане. Съотношението е много важно. Забравете общите препоръки за литър и половина вода на ден. Това е доза за 50-килограмова манекенка. Претеглете се и сам изчислете колко вода ви е нужна.

Добрата хидратация има отношение към сърдечносъдовото здраве, макар често да се подценява. Редовното пиене на вода се учи. Достатъчно е една седмица да държите пред очите си нужното количество вода и да си казвате: “Това до довечера трябва да се изпие”. В първите дни пиеш, без да си жаден, а малко насила, но след това става навик и потребност.

Пиенето на

вода помага за

детоксикация,

справяне с

излишните

килограми,

постигане на алкално-киселинно равновесие, а също и разкрасява.

Водата увеличава количеството кръв, което циркулира. Така работят по-добре всички органи и системи на човешкия организъм. Бъбреци, кожа, черен дроб. Водата е най-добрият диуретик, което е добре за кръвното налягане.

Затова се научете да пиете още докато сте млади, но и късно да започнете, е по-добре, отколкото никога. Водата е и главен алкализиращ фактор - ако случайно не е кисела, но такива са рядкост.

За да запазим здравето на сърцето по-дълго, първо трябва да знаем какво го застрашава. Основните рискови фактори са пушене, високо кръвно, висок холестерол, висока кръвна захар. Те формират различни “рискови профили” в комбинация с пола, възрастта, генетичната обремененост и начина на живот. Целта е човек да управлява риска - най-добре е, докато не е дошла болестта, а ако тя вече е факт, от следването на терапията и борбата с рисковите фактори зависи бъдещето.

Общият сърдечносъдов риск се определя чрез SCORE система, която отчита наличието и комбинациите от рискови фактори, обяснява доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”. Не може да се определи кой от рисковите фактори е номер едно, защото те действат независимо един от друг, а комбинациите между тях, съотнесени към пола, възрастта, генетичните особености и географското местоположение, дават различна степен на риск. Така Европейското кардиологично дружество е разделило Европа на 4 зони на сърдечносъдов риск.

България попада

в най-опасната,

IV зона, където

рискът за

инфаркт и инсулт

е най-висок,

а изявата на заболяванията - най-тежка.

Гените, полът и възрастта са непроменимите фактори, но всички останали подлежат на повлияване. Затова генералната препоръка е здравословен начин на живот или промяна към здравословен, ако човек вече е на пътя към болестта.

Най-опасният профил за сърдечносъдов инцидент е на мъж след 50-те, пушач, с диабет и наднормено тегло. При жените сърдечносъдовият риск скача с началото на менопаузата, когато отпада защитната роля на естрогените.

Пушенето е доказана директна причина за инфаркт. Освен че намалява кислорода в кръвта, то поддържа възпалението в организма и води до склонност за образуване на тромби и разпукване на атеросклеротичните плаки във всички съдове. Смята се, че ако човек спре цигарите днес, след 3-5 г. ще има изравнен риск с този на непушачите.

Наднорменото тегло е особено опасно, когато е свързано с коремния тип затлъстяване. То е налице при обиколка на талията над 80 см за жените и над 94 см за мъжете и е един от компонентите на метаболитния синдром, който включва още висока кръвна захар - над 5,6 милимола на литър кръв сутрин, висок холестерол - с високи триглицериди, артериална хипертония. За метаболитен синдром говорим, когато са налице поне 3 от тези състояния. Самата комбинация е много силен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Обичайно при метаболитен синдром човек е в преддиабетно състояние и се очаква скоро да развие диабет, ако не вземе мерки.

Мастната обмяна, която при нарушения се изявява с висок холестерол, се влияе много силно от начина на хранене. Важно е полиненаситените мастни киселини в дневния порцион да са повече от наситените, да не се допускат трансмастни киселини (най-често чрез продукти с хидрогенирани растителни масла), а въглехидратите да са в умерено количество и да не се приемат вечер. Десертите със захар и въглехидратните храни като пица и паста, а също

ориз и картофи

не бива да се

ядат на вечеря

В такъв случай те не се “изгарят” с активна физическа дейност, а се складират като мазнини. Достатъчният прием на фибри също е от значение за баланса на мазнините. Според американски източници нужната доза за добра функция на червата е поне 50 г фибри на ден. Те препоръчват комбинирането на сурови и сготвени зеленчуци, като се избягват замърсените с пестициди.

Колкото и да е дисциплиниран човек на масата обаче, ако холестеролът му обичайно е 6 и повече милимола на литър кръв, диетата няма да помогне. В такива случаи става дума за генетични причини и спасението е в лекарствата, наречени статини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.