Пробив: намаляват дебелите деца на 7-9 и 13-14 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6530303 www.24chasa.bg
Проф. Веселка Дулева е и един от лекарите, които читателите на в. "24 часа" наредиха в лигата "Лекарите, на които вярваме"

Добър знак, че в 1-и клас делът на затлъстелите вече не расте, казва националният консултант по храненe и диететика проф. Веселка Дулева.

За първи път от години започва намаление на учениците със затлъстяване във възрастта 7-9 и 13-14 г. Сред първокласниците процентът се задържа около 10, което също е крачка към обръщане на тенденцията за непрекъснат ръст на наднорменото тегло през последните 15-ина години. Това съобщи пред “24 часа” националният консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева.

Дебелите деца са във фокуса на вниманието на правителствата на Запад след епидемичното увеличаване на броя им и “подмладяването” на свързаните с това сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.

Все повече изследвания правят връзка между затлъстяването в ранна възраст и риска от свръхтегло, хипертония, инсулинова резистентност, рак в по-късна възраст.
В основата на проблема е нездравословното хранене.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи преди време установи, че 25% от децата с наднормено тегло ядат повече от веднъж на ден тестени изделия и картофен чипс, 33% всеки ден пият подсладени напитки, а 24% не се задоволяват с една такава напитка на ден.

Обнадеждаващото обръщане на тенденцията се дължи на усилията на институциите и медиите да увеличат информираността на родителите и на политиката за здравословното хранене в детските градини и училищните столове и бюфети, смята проф. Дулева. Темата е сред приоритетите на общите проекти и представителството на Световната здравна организация у нас.

Експертите работят над програми за популяризиране на ползите от здравословното хранене и поощряване на физическата активност особено сред децата.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За отвличането на момиченцето преди 10 г. е заподозрян покойният вече Стефан Коцев ТодоровМистериозната "жена в лилаво", която детективи от Скотланд Ярд издирват у нас заради изчезналото преди десетилетие британче Мадлин Маккан, е португалка, а не българка. Това обявиха сензационно пред "България Днес" разследващи.

Грандиозно разчистване на незаконно строителство в Слънчев бряг стартира Младен Михалев-Маджо. За броени дни работници, наети от бившият бос на СИК, успяха да съборят над 50 бараки и барове, разположени с площ 1200 квадратни метра на алеята пред северния плаж в курорта. С помощта на тежка техника постройките буквално са сринати със земята,

Скрит зад черни очила, с маратонки и напъпил мустак, комикът Станимир Гъмов не се уплаши от студа и геройски изпафка една цигарка в студеното време. Актьорът, за когото се говореше, че е много близък с Преслава, потрепери здраво, но не се отказа от вредния навик. Откажи ги,