Пробив: намаляват дебелите деца на 7-9 и 13-14 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6530303 www.24chasa.bg
Проф. Веселка Дулева е и един от лекарите, които читателите на в. "24 часа" наредиха в лигата "Лекарите, на които вярваме"

Добър знак, че в 1-и клас делът на затлъстелите вече не расте, казва националният консултант по храненe и диететика проф. Веселка Дулева.

За първи път от години започва намаление на учениците със затлъстяване във възрастта 7-9 и 13-14 г. Сред първокласниците процентът се задържа около 10, което също е крачка към обръщане на тенденцията за непрекъснат ръст на наднорменото тегло през последните 15-ина години. Това съобщи пред “24 часа” националният консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева.

Дебелите деца са във фокуса на вниманието на правителствата на Запад след епидемичното увеличаване на броя им и “подмладяването” на свързаните с това сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.

Все повече изследвания правят връзка между затлъстяването в ранна възраст и риска от свръхтегло, хипертония, инсулинова резистентност, рак в по-късна възраст.
В основата на проблема е нездравословното хранене.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи преди време установи, че 25% от децата с наднормено тегло ядат повече от веднъж на ден тестени изделия и картофен чипс, 33% всеки ден пият подсладени напитки, а 24% не се задоволяват с една такава напитка на ден.

Обнадеждаващото обръщане на тенденцията се дължи на усилията на институциите и медиите да увеличат информираността на родителите и на политиката за здравословното хранене в детските градини и училищните столове и бюфети, смята проф. Дулева. Темата е сред приоритетите на общите проекти и представителството на Световната здравна организация у нас.

Експертите работят над програми за популяризиране на ползите от здравословното хранене и поощряване на физическата активност особено сред децата.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Певицата Гери-Никол яко нагази бившия футболист Благо Георгиев. Участничката в "Като две капки вода" е хлътнала по все още женения мъж и го залива със съобщения в социалните мрежи. Джизъса беше гост в последното издание на шоуто, след което двамата с Герито са се сближили още повече. Вечерта след предаването Гери-Никол и Благой демонстрираха

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Деси Банова пощуряла по естетическите корекции и ходела по-често в козметичните центрове, отколкото на работа. Бившата синоптичка изпаднала в криза след 38-ия си рожден ден и се депресирала, че вече не изглеждала достатъчно атрактивно за новия мъж в живота си. Натуралната доскоро блондинка от няколко месеца се подлагала на жестоки процедури,