Доц. Казанджиева: Всеки четвърти е алергичен към никел

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6547849 www.24chasa.bg
доц. Жана Казанджиева Снимка:Архив

Увеличава се броят на хората, алергични към никел, кобалт и хром, като всеки четвърти е алергичен към никел. Това каза пред БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Тя посочи, че алергичните към никел трябва да избягват подобни накити, руж, фон дьо тен, консумация на броколи, зелен фасул и ядки, а при алергичните деца - да се наблюдават при допир с подобни играчки, детски гримове, лепило, боксови ръкавици и др. При диагностициране на контактен дерматит се установява, че най-честият алерген е никелът. Той се съдържа и в медицински изделия, импланти, копчета на панталони, монети.

Всяко пето дете, родено в "индустриалния свят" е с атопичен дерматит, като се очаква до 2050 год. всяко второ дете да е засегнато от някаква форма на болестта, каза доц. Развигор Дърленски. Той обясни, че при 80 на сто от децата, болестта изчезва с нарастването на възрастта, но се налага лечение с емолиенти, с имуностимуланти и др. Сред децата се наблюдава и увеличаване на алергичните кожни реакции към пелени за еднократна употреба, козметични продукти, мокри кърпи.

Дерматолозите съветват да не се предозират перилните и измиващите препарати, да се правят предварителни тестове за алергия, ако е възможно, към бои за коса, към лакове и втвърдители за нокти, а родителите да къпят кърмачетата с измиващ препарат само два пъти седмично.

Най-типичният български алерген е прополисът, каза още доц.Казанджиева.