Здрави и дълголетни с ритъма на Природата
Ако се спазват принципите на Аюрведа, може да се постигне непоклатимо здраве и активен, пълноценен живот до столетна възраст. С медицинските средства и методи на Аюрведа човек природосъобразно може да се излекува от всяка болест. След което обаче трябва да следва определени правила за начина на живот. В противен случай сам ще възвърне заболяването си или ще си докара други.
Начинът на живот по Аюрведа е въз основа на цялостна философия за сътворението на Вселената. За нея човекът е в единство, съзвучие с Природата и Космоса. Няма как в тази концепция да се навлезе "изведнъж", защото тя е обобщение на много големи познания и опит във всички научни сфери. Тук са и науките за човека, и науките за природата, до удивителна вещина в астрономията.
От всичко това обаче са изведени и прости правила за всекидневието. Ако сме опрели до лечение, тези правила се назначават от Аюрведа доктор в персонални режими за всеки пациент, защото всеки организъм е уникален. Така промените, в организма, настъпили дори при една и съща болест, са различни при различните хора. При здравия човек следването на дневните аюрведа режими пък са гаранция за живот без болести.
Тук обаче трябва да се уточни, че тези правила не са съвсем универсални. Принципното им спазване - например трайно избягване на определени храни, време на хранене, сън, за умствена и физическа работа и т.н. - има оздравителен и стабилизиращ ефект, но за да бъде пълноценно, трябва консултация с аюрведа лекар. Прецизният всекидневен режим всъщност е според Дошата на човека, неговия тип тяло, конструкция. Това зависи от превеса на една или две от трите вида енергии в тялото, които са балансирани в определено съотношение. Дали човек е Вата Доша, или Пита, или Кафа, трябва да определи аюрведа доктор, защото се отчитат много фактори и неопитен човек лесно може да сбърка. Такъв професионален консулт може да се получи например в Аюрведа клиник София от индийски лекар, Гуру на Аюрведа.
Защо е важно какво и как ядем
За Аюрведа особено важно е храненето. Ако е неправилно, води до непълно разграждане и усвояване на храната. Така тя губи ролята си за черпене на сила от Природата за необходимата на тялото енергия. Нещо повече - при недоброто разграждане, в стомаха и червата престояват хранителни остатъци.
При тях започват различни процеси, включително и загниване. Това предизвиква отделяне на токсини, които с времето се наслояват в организма и го тровят всеобхватно - от клетъчното ниво до органите. Така се стига до болестите, защото природно зададените баланси се нарушават и системите на организма започват да работят недобре. Тъй като те са сложно обвързани, нарушенията при даден орган или система се отразяват цялостно и с времето дисбалансите се увеличават, а това води до нови болести.
Конкретният хранителен режим се определя от специалист според Дошата на човека, общото му състояние, възраст и т.н. Полезните храни и вкусове за един са противопоказни за друг. Има обаче и общи правила, които в съвременния Западен модел тотално се нарушават. Например начинът на хранене. Хората често ядат между другото - пред компютъра, пред телевизора, в движение по улицата. При това храната им не е подбрана целенасочено, а "каквото вземем набързо".
Всичко това за Аюрведа е противопоказно. Храненето трябва да е само по себе си - без странични занимания, с внимание, съсредоточено в ястията. Като ритуал за приемане на живителна енергия от Природата. Духът трябва да е спокоен, освободен особено от негативни емоции - примерно лоши новини по радиото. За да бъде полезна, самата храна трябва да е вкусна и разнообразна, а не "колкото да хапна нещо". Освен това трябва да е приготвена от пресни продукти най-много до три часа преди консумацията. След тези 3 часа енергията й се губи.