СЗО: България е постигнала напредък в подобряване на здравното си състояние

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6553546 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

България е постигнала напредък в подобряване на здравното състояние на населението си. Това е извод, направен в анализ на Световната здравна организация /СЗО/ и представен пред журналисти от проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО. Проучването обхваща периода от 1985 г.-2014 г.

В анализа се посочва, че в страната ни драстично намалява нивото на детската смъртност, а продължителността на живота се е увеличила - 71.4 години за мъжете и 78.7 за жените, но е по-ниска в сравнение с европейските показатели. Относителният дял на населението във възрастта до 14 год. е доста нисък в сравнение с другите държави, а хората над 65-годишна възраст са почти 20 на сто от населението.

Заболяемостта от туберкулоза е ниска, по-ниски са стойностите и за разпространението на СПИН и ХИВ. Хроничните неинфекциозни болести сред активното население - злокачествени, хронична обструктивна белодробна болест и диабет, са с по-високи от останалите държави, но тенденцията е за намаляване. Основните причини за смърт в България са болести на органите на кръвообращението. Преждевременната смъртност /преди навършване на 65 г./ също е по-висока в сравнение с другите страни.

Увеличават се общите разходи за здравеопазване, но собствените плащания за здраве са с много висок дял в България в сравнение с останалите държави.

Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България каза, че е неприемливо хората да бъдат бедни вследствие на лошо здраве. Той подчерта, че е наложително да се обърне внимание на високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите. България демонстрира искрен ангажимент да подобри здравното състояние на хората, допълни Сила.

Основният извод, според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е, че всеки управляващ в областта на здравеопазването трябва да е наясно, че в центъра не е лечението, а предотвратяването на болести.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На младини зарязах професията заради ниските заплати КОЙ Е ТОЙ: Люси Иларионов е роден на 26 септември 1974 г. в Добрич. Той е актьор, певец в поп и попфолк стил, режисьор. Завършва НАТФИЗ в класа на професор Крикор Азарян. През 1997 г. излиза първият албум на групата UpDown, чийто основател и фронтмен е. През 2002 г. подписва договор с Пайнер.

Жестока свада в ефир си спретна екранна двойка на сутрешен блок в сръбска национална телевизия. Красивата водеща Наташа Милкович вдига луд скандал на колегата си Аца Стоянович в пряко предаване, което вдига рейтинга до небесата. Поводът е отсъствието на госта. Блондинката посочва партньора си за основен виновник за провала и го обвинява в

Смокини от Черна гора унищожават напълно рака на дебелото чрево на сръбския военнопрестъпник Воислав Шешел. Лидерът на Радикалната партия разкри на всеослушание, че прогнозите му за скорошна кончина са силно преувеличени и ще живее още дълги години. Докторът на правните науки 12 г. води съдебна битка на подсъдимата скамейка в Трибунала в Хага,