Ендокринолозите: Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6556583 www.24chasa.bg
Проф. АННА-МАРИЯ БОРИСОВА

Съветът е израз на тревогата, че основна причина за смъртност при диабет тип 2 са сърдечносъдовите усложнения.

При рискови фактори се препоръчва скрининг за диабет още в началото на бременността.

Започналата на 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хората със захарен диабет тип 2 е под надслов “Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!”. Слоганът изразява тревогата на ендокринолозите, че се подценява връзката между заболяванията. Кампанията се организира от Българското дружество по ендокринология и фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, България. Целта е хората да бъдат запознати със “скритите” факти.
По време на инициативата в диагностично-консултативните центрове в София, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора и Пловдив ще се разпространяват образователни листовки. Ендокринолозите ще дават и допълнителни съвети за добър контрол едновременно на кръвната захар и високото кръвно налягане, липидите в кръвта, затлъстяването - фактори, които увеличават сърдечносъдовия риск.
За да се разшири осведомеността в обществото, информационни материали ще се разпространяват и в пощите, в страната, метростанциите в столицата, чрез радио- и телевизионни клипове.

“Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличава прогресивно. Основната причина за смъртност при захарен диабет тип 2 са сърдечносъдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Доказано е, че рискът от сърдечносъдово заболяване е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е средно
минус 12 години,когато се съберат наведнъж и трите условия, очакваната продължителност на живота е намалена средно с 15 години.” Това обясни проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.
Захарният диабет тип 2 настъпва след отпадане на действието на инсулина – инсулинова резистентност, при която е нарушено усвояването на глюкозата от клетките.

У нас с диабет живеят около 1/2 млн. души. Според последните проучвания обаче са с 30-50% повече, но те не знаят, че вече са болни. Повишената честота на сърдечносъдови заболявания при пациентите с диабет се отдава до голяма степен на ускорената атеросклероза в съдовете на сърцето, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечносъдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет.

Доказано е, че приблизително 50% от хората с диабет умират от сърдечносъдово заболяване, а рискът от смърт по сърдечносъдови причини е от 2 до 4 пъти по-висок при хората с диабет. У нас смъртността от сърдечни и съдови болести е 3 пъти по-висока от средното в ЕС.

Факторите, които се свързват с повишена смъртност сред диабетиците, са мъжкият пол и голямата продължителност на диабета. Той увеличава 2,5 пъти вероятността за сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за нея при пациенти със захарен диабет са артериалната хипертония, коронарната болест на сърцето, хипергликемията, хиперинсулинемия и др.

За сърдечносъдово заболяване при пациенти със захарен диабет допринасят високото кръвно, тютюнопушенето, затлъстяването, хипергликемията. А за добър контрол на диабета помагат правилното хранене, умерената физическа активност и адекватната терапия.

Зачестява и гестационният (появил се по време на бременност) диабет - вече 1 от 7 деца е родено от майка в това състояние. То поражда рискове за усложнения както по време на бременността и раждането, така и за развитието на диабет в бъдеще при майката и детето, обясни проф. Цветалина Танкова, секретар на Българското дружество по ендокринология. Тревожно е, че скрининг с 1600 бременни у нас е показал диабет при 29% от тях, като много често това е изненада за жените. Затова при наличие на рискови фактори трябва да се прави скрининг за диабет още на старта на бременността, а не през 24-28 гестационна седмица, какъвто е стандартът за всички бременни, обясниха ендокринолозите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.