Ендокринолозите: Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6556583 www.24chasa.bg
Проф. АННА-МАРИЯ БОРИСОВА

Съветът е израз на тревогата, че основна причина за смъртност при диабет тип 2 са сърдечносъдовите усложнения.

При рискови фактори се препоръчва скрининг за диабет още в началото на бременността.

Започналата на 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хората със захарен диабет тип 2 е под надслов “Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!”. Слоганът изразява тревогата на ендокринолозите, че се подценява връзката между заболяванията. Кампанията се организира от Българското дружество по ендокринология и фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, България. Целта е хората да бъдат запознати със “скритите” факти.
По време на инициативата в диагностично-консултативните центрове в София, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора и Пловдив ще се разпространяват образователни листовки. Ендокринолозите ще дават и допълнителни съвети за добър контрол едновременно на кръвната захар и високото кръвно налягане, липидите в кръвта, затлъстяването - фактори, които увеличават сърдечносъдовия риск.
За да се разшири осведомеността в обществото, информационни материали ще се разпространяват и в пощите, в страната, метростанциите в столицата, чрез радио- и телевизионни клипове.

“Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличава прогресивно. Основната причина за смъртност при захарен диабет тип 2 са сърдечносъдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Доказано е, че рискът от сърдечносъдово заболяване е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е средно
минус 12 години,когато се съберат наведнъж и трите условия, очакваната продължителност на живота е намалена средно с 15 години.” Това обясни проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.
Захарният диабет тип 2 настъпва след отпадане на действието на инсулина – инсулинова резистентност, при която е нарушено усвояването на глюкозата от клетките.

У нас с диабет живеят около 1/2 млн. души. Според последните проучвания обаче са с 30-50% повече, но те не знаят, че вече са болни. Повишената честота на сърдечносъдови заболявания при пациентите с диабет се отдава до голяма степен на ускорената атеросклероза в съдовете на сърцето, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечносъдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет.

Доказано е, че приблизително 50% от хората с диабет умират от сърдечносъдово заболяване, а рискът от смърт по сърдечносъдови причини е от 2 до 4 пъти по-висок при хората с диабет. У нас смъртността от сърдечни и съдови болести е 3 пъти по-висока от средното в ЕС.

Факторите, които се свързват с повишена смъртност сред диабетиците, са мъжкият пол и голямата продължителност на диабета. Той увеличава 2,5 пъти вероятността за сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за нея при пациенти със захарен диабет са артериалната хипертония, коронарната болест на сърцето, хипергликемията, хиперинсулинемия и др.

За сърдечносъдово заболяване при пациенти със захарен диабет допринасят високото кръвно, тютюнопушенето, затлъстяването, хипергликемията. А за добър контрол на диабета помагат правилното хранене, умерената физическа активност и адекватната терапия.

Зачестява и гестационният (появил се по време на бременност) диабет - вече 1 от 7 деца е родено от майка в това състояние. То поражда рискове за усложнения както по време на бременността и раждането, така и за развитието на диабет в бъдеще при майката и детето, обясни проф. Цветалина Танкова, секретар на Българското дружество по ендокринология. Тревожно е, че скрининг с 1600 бременни у нас е показал диабет при 29% от тях, като много често това е изненада за жените. Затова при наличие на рискови фактори трябва да се прави скрининг за диабет още на старта на бременността, а не през 24-28 гестационна седмица, какъвто е стандартът за всички бременни, обясниха ендокринолозите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,