200 нови с ХИВ/СПИН всяка година в България

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6560834 www.24chasa.bg

При анален секс рискът е 100 пъти по-голям, отколкото при вагинален.

Всяка година се откриват нови около 200 души с ХИВ/СПИН в България. Кръгло 85% от тях са мъже, като половината са казали, че правят секс с мъже. Причината за високият процент заразени в тази общност е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния. Това съобщи проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-много са случаите в София – 41%, следвани от Пловдив, където преди години процентът се увеличи заради взрив на инфекцията в Столипиново, на трето място по заразени е Варна.

Само през последната седмица са открити 11 нови позитивни българи.

В света с ХИВ/СПИН са около 40 млн. души и всяка година се установяват около 2 млн. новооткрити случая. По утвърден числен модел може да се направи прогноза за следващите години. За България тя сочи ориентировъчно към 3500 инфектирани през 2020 г. Към днешна дата са 2678.

Преди 30 г. не можехме да си помислим, че ще има лечение, което ще даде възможност човекът с вируса на СПИН да живее толкова, колкото би живял и без да се е срещал с вируса, а това вече е факт, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

На модерна терапия у нас са близо 1200 души.

Много важно е да има реактиви, за да се проследява вирусният товар по време на лечението и дали пациентите не са резистентни към терапията, а беше допуснато пауза от 9 месеца, обясни представител на гражданско сдружение. Той заяви, че трябва да има повече лаборатории, в които желаещите да може да се изследват безплатно и достъпно не само за вируса на СПИН, но и за всичко останали заболявания, които се разпространяват при секс. Както и да се увеличи времето за даване на знания за профилактиката на полово преносимите заболявания и безопасния секс.

Изключително благодарение на доц. Ивайло Алексиев от Националната референтна потвърдителна лаборатория през лятото бяха осигурени реактиви по грантова програма, изтъкна проф. Кантарджиев. 

Най-често инфекцията у нас се открива при хора между 20 и 40 г., но обикновено диагнозата идва 5-6 г. след заразяването. Което сочи като рискова възраст гимназиалните години – между 15 и 19 г., обясни проф. Тасков.

За щастие в България е рядко предаването на ХИВ от майка на новородено. През последната година няма нито 1 такъв случай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и