4,5 млн. лв. инвестира търновската болница в нов 8-етажен корпус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6599504 www.24chasa.bg
Така ще изглежда новият корпус на болница “Д-р Стефан Черкезов”.

Парите за проекта са от продаден имот от 20 декара

Първа копка на нов болничен корпус направиха във Велико Търново навръх 150-годишния юбилей на областната болница кметът Даниел Панов и д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Инвестицията в размер на 4,5 млн. лв. е изцяло от собствени средства на дружеството. Целта на проекта е да се обединят базите на старата и новата болница, разположени в двата края на града, в общ модерен диагностично-лечебен комплекс.

Церемонията и тържественото отбелязване на внушителния юбилей на първата лечебница у нас, създадена с даренията на родолюбиви българи, уважиха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, шефове на областни болници и медицински структури от страната.

“Търновската болница не е обикновена медицинска институция, тя е

част от историята

на нашия град още

от Възраждането

През Освобождението тук са лекувани опълченци от Шипченската епопея, та чак до наши дни. Въпреки всички трудности тук медицинска помощ и грижа получава всеки нуждаещ се. Чудесно е, че днес поставяме началото на строителството на новия болничен корпус. Предстоящото обединение на болничната дейност ще позволи управлението да бъде по-добро и по-ефективно”, каза кметът Даниел Панов.

“Днес съчетанието между успешен мениджмънт, мотивиран екип, съвременна медицинска апаратура утвърждава болница “Д-р Стефан Черкезов” като водещо лечебно заведение, което осигурява грижите за населението на 10-те общини от Великотърновска област. Приветствам стремежа ви последователно да развивате болницата”, гласеше поздравителният адрес от здравния министър Кирил Ананиев.

Новата сграда ще

бъде в близост до

сегашния стационар

на “Д-р Стефан Черкезов” и ще бъде свързана с него с топла връзка. Средствата за строителството дойдоха от продажбата на два неоперативни имота на болницата с площ около 20 дка. Върху единия в двора на здравното заведение от десетилетия стърчеше опасният изоставен строеж на хирургичния блок.

“При преструктуриране на сградния фонд, т.е. съсредоточаване дейността на дружеството само в база I чрез направата на нова сграда с обща площ от 4 хил. кв. м, икономията на средства за една година ще бъде поне 400 хил. лв.   

С реализираните икономии ще е възможно и цялостно техническо преоборудване на лечебното заведение, ще се увеличи фонд “Работна заплата”, както и средствата за изпращане на специалисти за обучение и повишаване на квалификация”, каза директорът д-р Филев. (Виж интервюто.)

Сградата ще е разположена западно от съществуващата и ще е ориентирана на юг. Застроената площ в основата е 594 кв. м. 8-етажният корпус, ще разполага с два болнични асансьора, единият от които товарен, с товароподемност 1200 кг.

Срокът на изработване на работен проект в част “Архитектура” е 46 работни дни от сключването на договора (20.09.2017 г.). След писмено одобрение ще се направи работен проект по всички останали части. Срокът за това е 55 работни дни. Така де факто към реално строителство ще може да се пристъпи през февруари-март 2018 г.

“При строителството на болнична сграда има специфики, които трябва да бъдат съобразени, затова е доста по-скъпо от една жилищна сграда”, обясни д-р Филев.

Преди първата копка с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на патрона на областната болница д-р Стефан Черкезов, който жертва живота си, спасявайки 47 пътници от горящ автобус.

Д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: До 2 години болницата ще е единно цяло край на разкарването на пациенти и лекари

- Д-р Филев, с какво настроение посрещате 150-годишнината на болницата в Търново?

- 150 години не са малко особено в сферата на здравеопазването. Това е четвъртата болница в България след тези в Русе, Плевен и Добрич, но за разлика от тях ние сме първата болница, която е създадена и издържана не от турските власти, а с доброволните дарения на българите.

Казвам го с чувство на гордост, че работим в здравно заведение, което е със 150-годишна история и е устояло на всички катаклизми и промени на времето.

- Къде стои болницата в системата на родното здравеопазване сега и какви са амбициите ви занапред?

- Търновската болница както всички други 28 областни болници у нас е структуроопределяща. Това е най-голямата болница в региона и предлага специализирана диагностична и лечебна помощ на всички пациенти от областта и не само.   
При нас се лекуват
и от съседни
области, така че
има ключово място
в системата на здравеопазването. Амбициите ни са да можем да устояваме на предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно. Да можем да издържим икономически, тъй като в момента оцеляването е доста трудно.

Има много дейности, които се изпълняват от областните болници, но са недофинансирани или изобщо не са финансирани от здравната каса или Министерството на здравеопазването. Мога да дам пример с отделенията по съдебна медицина. Недофинансиране имаме в ТЕЛК, в трансфузионната хематология. Много от клиничните пътеки не са актуализирани. Неосигурените пациенти в спешните отделения също са голямо перо.

- Но въпреки това вие успявате да направите много сериозна инвестиция, за да се осъществи дългогодишната цел за сливане на двете бази на болницата. Кога ще е факт това?

- Разчетите са до 2-2,5 г. максимум болничните бази да бъдат обединени и МОБАЛ да бъде единно цяло. По този начин ще отговаряме и на изискванията на медицинските стандарти. Няма да се разкарват пациентите за диагностика и за лечение между стара и нова болница на 4-5 км разстояние за всяко по-специализирано изследване. Това е също и икономически ресурс.

- Какво ще пожелаете на екипа и на хилядите пациенти на болницата?

- Искам да се обърна към всички работещи в областната болница и да им благодаря за безсънните нощи, за нервите, за измъчените дни и за себераздаването. Нека помним, че
медицинската
професия е
призвание, а не
задължение,
че е мисия, а не работа. Искам от висотата на тази 150-годишнина да имаме увереност и оптимизъм, че делото на основателите и на всички, които са претворили човеколюбивата идея за болница в реалност, ще бъде продължено.

Обещание за това са младите хора, които специализират в болницата, и талантливите специалисти, които работят. Те ще се борят и ще умножават успехите, които имаме. 33-ма млади лекари специализират при нас, което е добра база за оптимизъм, че търновската болница има бъдеще. Основната ми амбиция като ръководител на лечебното заведение е да се инвестира в младите хора. Само чрез развитието и задържането на кадрите ще се реализира мисията ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Манчестър Юнайтед" няма да се раздели с Пол Погба през зимната пауза. Французинът ще остане на "Олд Трафорд", въпреки че мениджърът Жозе Моуриньо го извади от титулярния състав в последните мачове. Двамата са в обтегнати отношения от началото на сезона. Наскоро Специалния стигна дотам, че нарече Погба "вирус", който трови съблекалнята на тима.

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.