4,5 млн. лв. инвестира търновската болница в нов 8-етажен корпус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6599504 www.24chasa.bg
Така ще изглежда новият корпус на болница “Д-р Стефан Черкезов”.

Парите за проекта са от продаден имот от 20 декара

Първа копка на нов болничен корпус направиха във Велико Търново навръх 150-годишния юбилей на областната болница кметът Даниел Панов и д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Инвестицията в размер на 4,5 млн. лв. е изцяло от собствени средства на дружеството. Целта на проекта е да се обединят базите на старата и новата болница, разположени в двата края на града, в общ модерен диагностично-лечебен комплекс.

Церемонията и тържественото отбелязване на внушителния юбилей на първата лечебница у нас, създадена с даренията на родолюбиви българи, уважиха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, шефове на областни болници и медицински структури от страната.

“Търновската болница не е обикновена медицинска институция, тя е

част от историята

на нашия град още

от Възраждането

През Освобождението тук са лекувани опълченци от Шипченската епопея, та чак до наши дни. Въпреки всички трудности тук медицинска помощ и грижа получава всеки нуждаещ се. Чудесно е, че днес поставяме началото на строителството на новия болничен корпус. Предстоящото обединение на болничната дейност ще позволи управлението да бъде по-добро и по-ефективно”, каза кметът Даниел Панов.

“Днес съчетанието между успешен мениджмънт, мотивиран екип, съвременна медицинска апаратура утвърждава болница “Д-р Стефан Черкезов” като водещо лечебно заведение, което осигурява грижите за населението на 10-те общини от Великотърновска област. Приветствам стремежа ви последователно да развивате болницата”, гласеше поздравителният адрес от здравния министър Кирил Ананиев.

Новата сграда ще

бъде в близост до

сегашния стационар

на “Д-р Стефан Черкезов” и ще бъде свързана с него с топла връзка. Средствата за строителството дойдоха от продажбата на два неоперативни имота на болницата с площ около 20 дка. Върху единия в двора на здравното заведение от десетилетия стърчеше опасният изоставен строеж на хирургичния блок.

“При преструктуриране на сградния фонд, т.е. съсредоточаване дейността на дружеството само в база I чрез направата на нова сграда с обща площ от 4 хил. кв. м, икономията на средства за една година ще бъде поне 400 хил. лв.   

С реализираните икономии ще е възможно и цялостно техническо преоборудване на лечебното заведение, ще се увеличи фонд “Работна заплата”, както и средствата за изпращане на специалисти за обучение и повишаване на квалификация”, каза директорът д-р Филев. (Виж интервюто.)

Сградата ще е разположена западно от съществуващата и ще е ориентирана на юг. Застроената площ в основата е 594 кв. м. 8-етажният корпус, ще разполага с два болнични асансьора, единият от които товарен, с товароподемност 1200 кг.

Срокът на изработване на работен проект в част “Архитектура” е 46 работни дни от сключването на договора (20.09.2017 г.). След писмено одобрение ще се направи работен проект по всички останали части. Срокът за това е 55 работни дни. Така де факто към реално строителство ще може да се пристъпи през февруари-март 2018 г.

“При строителството на болнична сграда има специфики, които трябва да бъдат съобразени, затова е доста по-скъпо от една жилищна сграда”, обясни д-р Филев.

Преди първата копка с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на патрона на областната болница д-р Стефан Черкезов, който жертва живота си, спасявайки 47 пътници от горящ автобус.

Д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: До 2 години болницата ще е единно цяло край на разкарването на пациенти и лекари

- Д-р Филев, с какво настроение посрещате 150-годишнината на болницата в Търново?

- 150 години не са малко особено в сферата на здравеопазването. Това е четвъртата болница в България след тези в Русе, Плевен и Добрич, но за разлика от тях ние сме първата болница, която е създадена и издържана не от турските власти, а с доброволните дарения на българите.

Казвам го с чувство на гордост, че работим в здравно заведение, което е със 150-годишна история и е устояло на всички катаклизми и промени на времето.

- Къде стои болницата в системата на родното здравеопазване сега и какви са амбициите ви занапред?

- Търновската болница както всички други 28 областни болници у нас е структуроопределяща. Това е най-голямата болница в региона и предлага специализирана диагностична и лечебна помощ на всички пациенти от областта и не само.   
При нас се лекуват
и от съседни
области, така че
има ключово място
в системата на здравеопазването. Амбициите ни са да можем да устояваме на предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно. Да можем да издържим икономически, тъй като в момента оцеляването е доста трудно.

Има много дейности, които се изпълняват от областните болници, но са недофинансирани или изобщо не са финансирани от здравната каса или Министерството на здравеопазването. Мога да дам пример с отделенията по съдебна медицина. Недофинансиране имаме в ТЕЛК, в трансфузионната хематология. Много от клиничните пътеки не са актуализирани. Неосигурените пациенти в спешните отделения също са голямо перо.

- Но въпреки това вие успявате да направите много сериозна инвестиция, за да се осъществи дългогодишната цел за сливане на двете бази на болницата. Кога ще е факт това?

- Разчетите са до 2-2,5 г. максимум болничните бази да бъдат обединени и МОБАЛ да бъде единно цяло. По този начин ще отговаряме и на изискванията на медицинските стандарти. Няма да се разкарват пациентите за диагностика и за лечение между стара и нова болница на 4-5 км разстояние за всяко по-специализирано изследване. Това е също и икономически ресурс.

- Какво ще пожелаете на екипа и на хилядите пациенти на болницата?

- Искам да се обърна към всички работещи в областната болница и да им благодаря за безсънните нощи, за нервите, за измъчените дни и за себераздаването. Нека помним, че
медицинската
професия е
призвание, а не
задължение,
че е мисия, а не работа. Искам от висотата на тази 150-годишнина да имаме увереност и оптимизъм, че делото на основателите и на всички, които са претворили човеколюбивата идея за болница в реалност, ще бъде продължено.

Обещание за това са младите хора, които специализират в болницата, и талантливите специалисти, които работят. Те ще се борят и ще умножават успехите, които имаме. 33-ма млади лекари специализират при нас, което е добра база за оптимизъм, че търновската болница има бъдеще. Основната ми амбиция като ръководител на лечебното заведение е да се инвестира в младите хора. Само чрез развитието и задържането на кадрите ще се реализира мисията ни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лили Иванова е била навестена от емисар на избягалите от родното правосъдието Братя Галеви, който й предложил да пее на техен юбилей през януари 2019 г в Дубай, пише HotArena. Пратеникът уверил певицата, че ако приеме, ще й бъдат платени 100 хиляди долара, а гастролът ще бъде запазен в строга тайна от обществеността.

Готвач на Род Стюард влиза в "Хел'с кичън" Шеф Филип Петров, човекът, готвил за рок звездата Род Стюард и електронната банда "Фейтлес", ще се изяви в най-грандиозното шоу за вкусна храна "Хел'с кичън", което започва във вторник от 21,00 часа по Нова тв. Освен него два отбора с по девет жени и мъже ще измери сили за 100 000 лева и честта да работи

Вирус изпи силите на певицата Отмени всички участия до края на месеца Тежък вирус повали певицата Преслава. Изпълнителката на "Водка с утеха" прекарва на легло заболяването. "Най-вероятно се касае за настинка или грип, надяваме се скоро да се възстанови. В началото на март трябва да поднови своите участия",