Фуди ли си? Виж храните на 2018-а

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6636755 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

5 основни тренда: здравословно, веге, без глутен, източна кухня, концепцията от корен до цвят.

Фуди не е просто друга дума за гурман, още по-малко синоним на гастроном или на лакомник. Фудито е член на набъбващото като чия в комбуча общество на хората, изпълнени с любопитство към храната. Един от ония пристрастени към хобито си мъже и жени, чиито очи за храната са стотици пъти по-големи от стомасите им. А интересът им към новостите в храните и храненето превръща кулинарните фестивали в прет-а-порте, готварските курсове при звездите в професията - в новото висше.

Кои ще са предпремиерите и дебютите в тази сладка мания през 2018-а? За екстремните фудита това е микс от американски и европейски тенденции, по-консервативната общност ще се ограничи до тренда за своя континент.

Новите концепции лягат удобно върху идеята за здравословното, но с преместването на тежестта от един тип хранене към друг. Например

за фудитата ветерани

кето ще е новото палео

Казано на разбираем извън общността език, това е преместването на акцента от натуралните храни, които са съставяли менюто на предците от онази епоха, върху диета, в която въглехидратите под всички техни форми (зърнени култури, картофи и други съдържащи нишесте зеленчуци, сладки плодове) са натикани в далечния ъгъл на масата. На централното място в кетогенната диета са пълноценните прости естествени храни с добри мазнини като ядките, семената, яйцата, рибата, месото, млечните произведения. С уговорката невегетарианските продукти да са от свободно отглеждани животни, а растителните да нямат нищо общо с ГМО. Обяснението е, че полезните омега-3 мазнини са повече в храна, която е отгледана по природен начин. 

Нарастващата популярност на кетодиетата се дължи и на факта, че в при продължителното отсъствие на въглехидрати организмът използва за източник на енергия мазнините и така човек отслабва. В същото време животинските храни съдържат много белтъчини, които изискват повече енергия за метаболизирането си - още един фактор за намаляване на излишните килограми.

Очаква се тотално фаворизиране на белтъчните растителни храни. Този тренд е отражение на залитането по веган диетите -

нито хапка от храна, която

някога е тичала, плувала, летяла

Почитателите на този стил на живот се увеличава непрекъснато, а с това и претенциите към менюто. Вече не е достатъчно да знаеш какво е тофу, даже бие на ретро заради противоречивите информации за ефекта на соята и ефекта на нейните фитоестроени - подобни на женски хормони вещества - особено върху мъжете. Нещата отиват много по-далече - обичайно става да се предлага “безкръвна” луканка от червено цвекло, вегепържоли от зеле, кюфтета и бургери от овкусен овес, мляко от ядки и конопени или други семена. И всичко това завзема все по-голяма територия в супера и става самостоятелен раздел в менютата на ресторантите. Пазарът на тези стоки ще продължи да се разширява, но ръстът не отразява реално увеличаване на веганите, просто преялото месища човечество от време на време иска да се разтовари с храни, които се смятат за по-полезни. Експертите предупреждават, че трендът често е прекален - некартофените чипсове от тази мода, да речем, се сочат като пример за маркетинг ефект. Пърженото цвекло, моркови, патладжани и т.н., които се предлагат като здравословна алтернатива на пържените картофи, всъщност имат сходно количество термично обработени мазнини и калории.

В повечето случаи преследването на полезното обаче носи добавена стойност. Грижата за здравето е рекламният агент и на безалкохолните коктейли - твърдо заложена тенденция за 2018-а според големите експертни пулове в областта на пазара на храни и туризма. Особено ако са от прясно изцедени сокове. В тази сфера

хит ще е кокосовата вода,

която вече няма да смучем

само от кенчета,

а от подготвени за удобна консумация натурални кокосови орехи. Пробиваш изтъненото място върху обеления и скулптриран в примамлива форма орех и все едно пиеш от фонтана на младостта.

Зашеметяващ размах добива пазарната битка с глутена - слепващ белтък в пшеницата и други зърнени храни, който в последните години е обвиняван за всички проблеми на човека - от разстройство и алергии до напълняване и автоимунни болести. Трендът вади на щанда алтернативни брашна от сорго, нахут, царевица, елда, тапиока. Течението антиглутен започва да влияе върху производителите както Гълфстрийм върху времето - парадоксалното gluten-free може да се види върху етикета на храни, които по принцип не съдържат белтъка като например готови плодови салати. Все едно да сложиш надпис на солта, че не съдържа захар.

Ще се налагат и храни с водорасли - не толкова заради вкуса, колкото поради невероятните ползи за здравето от “водната салата”. Диетолозите отдавна ги включват във режимите на вегетаринците като допълващ източник на желязо например.

Друга голяма мода ще са ферментиралите храни - от популярните у нас кисели млека и кефири до кимчи и зеленчукови сокове в изумително красиви цветове и с вкус на вкиснато. За най-най в тази област се смята комбинацията от двете направления. 

Сладокустниците сред фудитата, които са гледани малко отвисоко от "по-изисканите", които ядат повече с очи, със сигурност ще оценят бума на индийската, мароканската, ливанската кухня и източните рецепти и подправки. 

Във вкусовете дотук може да се разпознае "обикновеното" фуди, смятащо себе си за малко или повече "непретенциозно". Най-маниашката каста ще очаква идващия с презокеански полет съвсем нов микс от аромати и усещания:

вкуса на гъби във всичко, дори в латето;

ядливи цветя в салатата и сладоледа,

чипс от магданоз,

такос от водорасли

Като тенденция в този кръг от посветени ценители се налага демонстративно минималистичният принцип: ядем растението от корена до цвета. Погледнато през зелени очила това е безспорно качество. А и ще ни провокира да погалим небцето си с неочаквани усещания.