Д-р Георги Георгиев, специалист уролог: При големи простати Зеленият лазер е предпочитана алтернатива на отворена операция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6655624 www.24chasa.bg

В столичната клиника премахват злокачествени образувания в простата, бъбреци и пикочен мехур с иновативни малоинвазивни методи

- Д-р Георгиев, към днешна дата в Хил клиник сте отстранили увеличената простата на почти 2000 мъже. Ползвате Зелен лазер, защо този метод е толкова добър?

- Европейската и Американската урологични асоциации след редица проучвания категорично определят Зеления лазер като най-щадящ метод за отстраняване на увеличена простата. Радвам се, че в нашата клиника пациентите имат достъп до най-доброто в момента лазерно лечение. При пациенти с големи аденоми Зеленият лазер работи безотказно. Има и уролози, които използват други видове лазери, но когато говорим за най-добри резултати Зеленият лазер е ”златен стандарт”. Важно е да се спомене, че последните научни данни, съобщени от Европейската урологична асоциация показват, че премахнатите с диоден лазер аденоми на простатата водят до редица късни усложнения – запушване на шийката на пикочния мехур, стриктура на пикочния мехур и инконтиненция. Същите проблеми се наблюдават често и при ТУРП.

- Какви са ползите за пациента?

- При по-големи аденоми специална технология енуклеация, която използваме позволява успешно и бързо отстраняване. Методът е ефективен, възстановява напълно нормалното уриниране и тъканта подлежи на хистологичен анализ. Предимствата на Зеления лазер са, че не засяга дълбоко околните тъкани и не причинява тежка некроза. Ползва се спинална упойка, затова лазерното отстраняване на простатата е единственият начин на мъже с диабет или сърдечно-съдови заболявания да се подложат на операция без риск за живота.За самочувствието на пациентите е от съществено значение и това, че след манипулацията отпада необходимостта от продължителна катетъризация, която е много неприятна и ограничава до голяма степен мъжът в ежедневната му дейност. Методът запазва сексуалната функция и сваля до минимум рискът от усложнения като перфорация и инконтиненция /неволно изпускане на урина/. Пациентът е у дома си 24 часа по-късно. Жлезата е буквално „изпарена”, а симптомите (чести позиви, ставане нощем, напрежение, чувство на неизпразнен пикочен мехур) остават в миналото.

- А ако за съжаление заболяването на простатата не е доброкачествено?

- Ракът на простатата е заболяване, което лекуваме при определени условия. При ранно откриване на злокачествен процес, когато той е в рамките на простатната капсула предприемаме радикална простатектомия, която извършваме по лапароскопски път и с отлични резултати. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология. Посредством 4-5 микроскопични отвора с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа. Предимствата на лапароскопския метод пред традиционната отворена хирургия са категорични: намалена е травматичност, операцията е безкръвна, хирургът има перфектна визуализация с многократно увеличаване на изображението на мястото, където се работи, което е особено важно при отстраняване на тумор и е значително намален рискът от усложнения и инфекции. Пациентите се възстановяват бързо, ракът на простатата е отстранен радикално.

През ЯНУАРИ в Хил клиник цената на профилактичен пакет "Простатна жлеза", който включва консултация с уролог, PSA туморен маркер, ректално туширане, ехографско изследване и обсъждане на IPSS индекс е намален на 30 лв. Повече информация и записване на час на 02 439 31 31

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от първите адреналинки на "Господари на ефира" - Яна Христова, е влюбена. Това призна самата тя, като шеговито загатна, че става дума за... жена. Иде реч за американската суперзвезда Карди Би, която в момента се къпе в слава заради хитовите си песни. "Тя е моето най-голямо вдъхновение, защото е истинска!

„Shoplifters“ (Семеен въпрос) на японския режисьор Хирокадзу Коре-еда спечели голямата награда „Златна палма“ на 71-ия филмов фестивал в Кан. Американският режисьор Спайк Лий спечели гран при със своята антирасистка сатира „Черният ку-клукс-клановец“ – един от двата американски филма в състезанието (другият е зле приетият „Under the Silver Lake“

3, 2, 1! Наближава със страшна скорост раждането! Силиконката Лили Ангелова се показа на снимка - е, още по-голям корем има. А силиконовите й форми, и без това солидни, вече са гигантски... Хич не личи Лилето-Пилето да е изтощена, явно на нея бременността й понася доста по-добре, отколкото на други жени!