Лекари: Недостигът на въздух е симптом за усложнение на грипа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6662835 www.24chasa.bg
Ако пред кабинета на лекаря ви чакат заедно хора със симптоми на грип и с други оплаквания, е по-добре да му се обадите по телефона за съвет как с най-малък риск за разпространяване на вируси да се осъществи прегледът ви.

При поява на гной и кръв в храчките - веднага при специалист

Нещо не ви е добре и се чудите дали сте пипнали грип, или е банална настинка. Съвсем в началото наистина не е лесно да прецени човек заради многото сходства. А е важно, защото противовирусните лекарства, които имат шанс срещу грипа, притежават най-голям потенциал да се справят с него в началото.

Златното правило е да се вземат в първите 24-48 часа, съветва проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. За най-общ ориентир грип ли ни е съборил, или “обикновена” простуда, може да се посочат някои валидни за масовия случай разлики.

Симптомите в началото на грипа се изявяват рязко, докато настинките превземат постепенно с тенденция на постъпателно влошаване. При инфлуенца - другото название, с което лекарите споменават грипа, ни мъчи температура. При повечето хора и особено при децата минава 38°. Тя води до треска и втрисане -

при екстремна

температура

дори с тракане

на зъбите

в първите 3-4 дни. Докъм петия ден човек рядко усеща подобрение. Докато при настинка обикновено термометърът показва леко наднормени стойности и човек рядко изпитва втрисане.

При грип е съвсем в реда на нещата човек да чувства човек в мускулите, силна слабост и постоянна умора, без реално да е вършил нещо. Настинките само понякога свалят на легло с такива оплаквания.

Запушеният нос,

възпаленото

гърло, кихането

са запазена

територия повече

за простудата, при инфлуенца се изявяват само понякога. При нея обаче са почти правило мъчителното главоболие, дискомфортът в белите дробове, чувството за тежест в гърдите и мъчителната суха, непродуктивна кашлица. За настинките също са възможни такива оплаквания, но сравнително рядко будят съмнение за нещо сериозно. При простудите кашлицата обикновено е “кашлюкане”, а почти неизбежната хрема води до кихане.

В типичния случай

настинката

минава без

помен от

задълбочаване

за 3-5 дни

Повечето повалени от грип ще се възстановят за 7-10 дни, в по-неблагоприятните случаи за две седмици. Средно 1 от 10 обаче ще направи усложнение - най-често пневмония, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи.

Бронхитът, инфекциите на синусите и на ушите също може да са последици от грипа. В редки ситуации се стига до възпаление на мозъка.

Инфекцията със сигурност може да влоши хроничните здравословни проблеми. Например хората с астма може да получат пристъпи, а тези с хронична сърдечна недостатъчност да се влошат критично.

На по-висок риск за развиване на усложнения са изложени хората над 65 години, бременните и децата до 5 г., като сред малките най-уязвими са ненавършилите 2 години.

Обезпокоителни сигнали за тежко протичане са дихателните проблеми и особено чувството за недостиг на въздух. Това състояние, както и появата на гнойни или кървави храчки е знак спешно да се отиде на преглед в болница.

Лош знак: болното бебе плаче без сълзи

Възрастните и по-големите деца могат да обяснят как се чувстват, когато са болни, и това донякъде намалява риска да се изпуснат тревожни предупредителни признаци за фатално влошаване. При бебетата и децата докъм 2-3 г. е по-сложно. Затова е много важно по време на циркулация на вируси контактите им с външни хора да се ограничат, а възрастните в семейството да направят всичко възможно да не внесат вирус в дома.

Ако все пак детето боледува, следете за няколко обезпокояващи сигнала, че организмът му не се справя с инфекцията.

Сред тях на първо място са дихателните затруднения, постоянно отворена уста, хриптене, предупреждават педиатрите.

Други предупредителни признаци са необясними с нещо конкретно нервност и неспокойствие, тежък продължителен сън, унес, нежелание на детето да общува, треска, отказ от храна и/или вода, повишена чувствителност към докосване или по-силна светлина.

Неопитните родители може да не се ориентират правилно за причината или да не забележат, че детето пишка по-малко или че плаче без сълзи, но това може да са признаци на настъпило обезводняване, което е изключително показателен пример за тежко протичане на грипа. Причината за обезводняването е високата температура.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт