Болните от грип в столицата и Пазарджик преминаха 204 на 10 хиляди

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6663122 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Болните от грип в областите Столична и Пазарджик прехвърлиха 204 на 10 хиляди души от населението. Това показват актуализираните данни от Националния център по заразни и паразитни болести. София град вече изпреварва София област, в която болните не показват тенденция към нарастване - 150 са на 10 хиляди.

Перник, където от днес учениците са освободени от часовете поради обявената в областта първа грипна епидемия за сезона, след уикенда вече е съобщила чрез Районната си здравна инспекция за 228 болни на 10 хиляди. Епидемията беше обявена при 204 болни на 10 хиляди.

Област, в която данните до тази сутрин с акумулираните случаи и от почивните дни,  показват рязко увеличение, е Благоевград, където болните са се удвоили и вече са 182 на 10 хиляди. Чувствителен ръст има и в няколко други райони. На 10 хиляди са повалени 198 души в Силистра, в Ямбол - 166, във Видин - 162, показват данните, подадени в Националния център по заразни и паразитни болести от здравните инспекции по места.

Картата на епидемиологичното разпределение на грипа в страната продължава да показва неравномерна плътност - като мозайка по определението на директора на НЦЗПБ. Най-малко случаи има в Монтана - 44 болни, във Велико Търново - 57 болни на 10 хиляди, 67 на 10 хиляди във Враца, в Търговище - 73. Сравнително на ниско ниво се задържат и болните в Кюстендил и Ловеч - по 88 на 10 хиляди.

Решенията за обявяване на грипна епидемия се взема от местните управи по предложение на РЗИ. Експертите се ръководят в преценката си не само по броя на болните, а и от отсъстващите от  работа и училище. За най-големите градове обикновено критични се оказват стойностите на болните над 250 души на 10 хиляди.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал