Трябва да разграничим хранителния фактор в две основни категории- за превенция и терапия. В първия случай би трябвало да поддържаме една добра имунна защита на организма. При грипните състояние хранителният фактор не са водещи, но имат първостепенно значение в превенция. Това каза диетологът проф.Донка Байкова в предаването "Денят започва" по БНТ.
"Можем да прибегнем към натурални източници на биоактивни вещества. Добре е да консумираме пълноценни белтъчни източници, а да поддържаме добро балансирано хранене - яйца,риба,леки птичи мес и техните кулинарни изделия - пилешка супа. Добре е да има много зеленчуци и плодове, защото са богати на витамини и минерали. Няма нищо по-добро от тиква,ябълка и цитрусите. Пълнозърнести храни - булгур, пълнозърнест ориз, царевични продукти, киноа,просо и много и различни семена. Задължително се препоръчват ядки", допълни тя.
При разболяване минаваме към леко хранене. Много плодове и зеленчуци. Поне 2-4 кивита на ден, големи количества лимонов или портокалов сок и пилешка супа. Препоръчват се поне 1,5-2 л. употреба на билкови чайове - бъз,лайка,мента, джинджифил и листа от плодове на къпина и малина.