Проф. Кантарджиев: 5 области и столицата най-бързо напредват към епидемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6664464 www.24chasa.bg
Професор Кантарджиев

Най-много болни от грип има в област Пазарджик, „гонят“ я по брой на случаите Стара Загора, Благоевград, Габрово, Силистра и столицата. Продължават да се увеличават и достигнаха 280 души на всеки 10 хиляди от населението и в Перник, където при по-ниски стойности вече беше обявена епидемия. Това каза за „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването.

Средно за страната боледуват 177 души от 10 хиляди население. Числото е точно колкото на болните на същата дата миналия сезон, но тогава тенденцията беше към намаляване на засегнатите, а сега е обратното – грипната вълна е в подем, обясни експертът. Той прогнозира още през декември, че епидемиите ще наберат сила през втората половина на януари.

За момента картата на епидемичното разпределение на грипа в страната все още продължава да показва неравномерна плътност - като мозайка по определението на директора на НЦЗПБ, но много бързо се увеличават областите с тенденция за рязко покачване на броя на болните. Засега данните сочат най-слабо разпространение в областите Монтана и Велико Търново, където са под 100 на 10 хиляди.

Решенията за обявяване на грипна епидемия се взема от местните управи по предложение на РЗИ. Експертите се ръководят в преценката си не само по броя на болните, а и от отсъстващите от работа и училище. За най-големите градове обикновено критични се оказват стойностите на болните над 250 души на 10 хиляди. По-скоро когато наближат 300 на 10 хиляди, обясни националният консултант.

За разлика от САЩ и Европа, където доминира А вирусът „Хонконг“ - H3N2, добил извън България популярност като австралийски грип, у нас преобладаващо се установяват В вируси. Пандемичният свински грип, който също е А вирус – H1N1, е отговорен за 15% от заболелите у нас, а H3N2 – едва за по-малко от 5%.

Дали трябва да настояваме лекарят да ни изследва с бърз тест и да ни идентифицира вида на вируса? „Не – казва проф. Кантарджиев. – Бързите тестове имат ниска диагностична стойност, те са само най-груб ориентир за лекуващия, той се ориентира достатъчно и по клиничните симптоми дали става въпрос за грип и какво да е лечението. А дали вирусът е от група А или В и от коя точно разновидност, няма значение за лечението, то е еднакво, както са сходни и симптомите. Установяването на точния причинител има обаче голямо значение за здравната система, за готовността на лекарите и болниците какъв тип пациенти да очакват. Прицелната група на пандемичния H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др., напомни проф. Кантарджиев. Той призова всички болни да си остават по домовете, а хората, които кашлят и кихат, да го правят в кърпичка, а не в дланите си. Идеята е да се ограничи разпространението на вирусите. „Доказано беше преди 3 г. в Австралия, че използвани целенасочено, антибактериалните кърпички могат да ограничават разпространението съпоставимо с ваксините“.