Проф. Кантарджиев: Изолиран е нов грипен щам - "Виктория"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6671159 www.24chasa.bg
проф. Тодор Кантарджиев Кадър: БНТ

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б - "Виктория". От около 300 проби, които са изследвани, 100 са положителни, тоест 1/3, което говори за вирусно епидемично разпространение на вируса. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването.

"84% са група Б, което малко ни изненадва, защото е висок процента. Те всичките, освен 4 щама, са "Ямагата", за когото е приложена ваксина. 12 щама са група А - така наречения "Мичиган" и щама, които циркулира в Европа", заяви той.

"Щам "Виктория" се е разпространил само в Сливен. Интересното е, че при него се появява засягане на централната нервна система като усложнение. За съжаление вчера в един крайдунавски град е починал 71-годишен човек", обясни Кантарджиев. 

"В момента най-много се изолира "Ямагата", но едва ли той ще остане доминиращ до края на епидемията", смята професора.

Области със завишени данни за заболявания - София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.

По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал