Проф. Кантарджиев: Изолиран е нов грипен щам - "Виктория"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6671159 www.24chasa.bg
проф. Тодор Кантарджиев Кадър: БНТ

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б - "Виктория". От около 300 проби, които са изследвани, 100 са положителни, тоест 1/3, което говори за вирусно епидемично разпространение на вируса. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването.

"84% са група Б, което малко ни изненадва, защото е висок процента. Те всичките, освен 4 щама, са "Ямагата", за когото е приложена ваксина. 12 щама са група А - така наречения "Мичиган" и щама, които циркулира в Европа", заяви той.

"Щам "Виктория" се е разпространил само в Сливен. Интересното е, че при него се появява засягане на централната нервна система като усложнение. За съжаление вчера в един крайдунавски град е починал 71-годишен човек", обясни Кантарджиев. 

"В момента най-много се изолира "Ямагата", но едва ли той ще остане доминиращ до края на епидемията", смята професора.

Области със завишени данни за заболявания - София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.

По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.