Пубертетът вече продължава от 10 до 24 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6672544 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Пубертетът вече продължава от 10 до 24 години, макар и да се смята, че приключва на 19, съобщи Би Би Си, позовавайки се на австралийски учени.

Младите хора продължават обучението си по-дълго, като същевременно отлагат сватбата и децата. Това промени разбирането на хората кога започва зрялата възраст.

Промяната на определението за пубертета е важно за актуализиране на законодателството, твърдят авторите, ръководени от проф. Сюзан Сойър от Кралската детска болница в Мелбърн.

Друг експерт обаче предупреждава, че това би създало риск "допълнително да се инфантилизират младите хора", предава БТА.

Макар и много от законовите привилегии за възрастните да започват на 18 години, възприемането на ролите и отговорностите на възрастните обикновено настъпва по-късно, изтъкна проф. Сойър. Отлагането на обвързването, родителството и икономическата независимост означават, че "полузависимостта", която характеризира пубертета, се е удължила. Тази социална промяна изисква и съответните мерки, например помощите за младежите да продължават до 25-годишна възраст.

Проф. Ръсел Вайнър, президент на британския Кралски колеж по педиатрия и детско здравеопазване, каза, че във Великобритания средната възраст, на която младите напускат дома на родителите е около 25 години. Той подкрепя идеята определението за пубертет да бъде разширено до 24-годишна възраст и изтъкна, че много британски служби вече взимат това пред вид.

Социологът д-р Ян Маквариш от университета на Кент обаче е против тази идея.

"Големите деца и младите хора се оформят повече от очакванията на обществото към тях, отколкото от вътрешния биологичен растеж - каза д-р Маквариш. - Няма нищо инфантилизиращо в това да следваш, когато си на 20 години, или да експериментираш с работата си".

"Обществото трябва да поддържа възможно най-високите изисквания към следващото поколение", настоява д-р Маквариш.

Пубертетът започва, когато хипоталамусът в мозъка започне да освобождава хормон, който активира хипофизната и гонадната жлеза. Това преди се случваше около 14-ата година, но вече започва по-рано - около 10-ата година, заради по-доброто хранене и здравеопазване.

За удължаването на пубертета има и биологични доводи. Един от тях е, че тялото продължава да се развива. Мозъкът например продължава да съзрява след 20-годишна възраст, като работи по-бързо и ефикасно. Мъдреците също растат до 25-годишна възраст.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа