Грипна епидемия и ваканция до петък в област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6677863 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От 24 януари, сряда, област Стара Загора е в грипна епидемия, обявиха днес от РЗИ в града. Инспекцията предложи на Регионалното управление на образованието да обяви грипна ваканция за цялата област в периода 24 - 26 януари - от сряда до петък включително.

Причина за решението е продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции. Най-висока заболяемост е регистрирана сред възрастовите групи от 0 - 4 и от 5 до 14 години.

Грипната ваканция на училищата се налага, за да бъде прекъсната епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничена заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, обясниха от РЗИ. От там препоръчаха на лечебните заведения за болнична помощ да спрат свижданията. Лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ, по възможност следва да открият грипни кабинети. В същото време трябва да бъдат спрени женските и детски консултации, както и плановите профилактични имунизации и реимунизации. На населението се препоръчва хората да ограничат социалните си контакти.