Сезонът на респираторните инфекции

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6687831 www.24chasa.bg

В момента е отчетена висока заболеваемост в страната. Наред с множеството вируси, които причиняват обикновени настинки, от съвсем скоро грипът у нас вече е факт. Поради тази причина грипна епидемия беше обявена в няколко града, вкл. и София-област. В този период, от изключително значение е да не подценяваме вирусното заболяване и да започнем лечение възможно най-бързо, още с първите симптоми.

Днес се срещнахме с Д-р Анелия Орозова, която е общопрактикуващ лекар с дългогодишна практика, за да поговорим за кашлицата, един от основните симптоми на вирусната инфекция.

- Здравейте Д-р Орозова, започна ли сезона на респираторните инфекции?

- Разбира се! Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции.

- Искам да обърнем специално внимание на симптома КАШЛИЦА. Какво представлява? Колко продължава?Как да я лекуваме? И трябва ли да я лекуваме?

- Кашлицата е сложен рефлекторен акт, който има за цел да запази гърлото и горните дихателни пътища свободни. Тя представлява бързо изкарване на въздуха от дихателните пътища, придружено от характерен шум. В известна степен кашлицата е волеви акт и може произволно да бъде предизвикана или потисната.

Кашлицата е най-честият и основен симптом на заболяванията на дихателната система, но може да се появи в резултат и на други състояния или заболявания.

- Защо се появява кашлицата?

- При вдишване въздухът преминава чрез ларинкса в трахеята, след това по бронхите и накрая стига до белия дроб. Вътрешните страни на бронхите са покрити със защитни клетки, които имат реснички. Когато там попаднат вредни микроби и се отделят храчки, то ресничките – защитници ги транспортират от далечните крайчета на бронхите към центъра. За това им помага и кашлицата - така бронхите се изчистват по-бързо.

- Всички знаем, че има няколко вида кашлица. Може ли да ни разкажете малко повече за видовете?

- Основно тя може да бъде суха или влажна (продуктивна, секреторна), но се дели на още показатели.

- Какви са те?

- Според продължителността на оплакванията различаваме:

Остра кашлица – трае до 3 седмици. Обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите.

Подостра кашлица – трае от 3 до 8 седмици.

Хронична кашлица – трае повече от 8 седмици.

Според начина на протичане различаваме:

Пристъпна - най-често при коклюш и астма

Периодична - при хронични заболявания, които се характеризират с обостряне

Постоянна - при хронични ларингити, трахеити и бронхити, при туберкулоза, при хорасъс сърдечна недостатъчност и др.

- Какво е характерно за сухата кашлица?

- Сухата кашлица не се съпровожда с отделянето на какъвто и да е секрет или той е силно оскъден и жилав. Тя най-често се появява сутрин или вечер, при смяна на климата и температурата на въздуха, при влажно и мъгливо време, при пиене на студени и газирани напитки.

- При кои заболявания най-често се наблюдава суха кашлица?

- Може да се наблюдава при болести на медиастенума и плеврата, както и при фрактура на ребро, чуждо тяло в големите бронхи и белодробен рак.

- А какво е характерно за влажната кашлица?

- Наричаме я още секреторна и продуктивна, чрез нея се изхвърлят събраните секрети от дихателни пътища. Влажната кашлица е характерна за някои болести на бронхите и белите дробове. Характерно за влажната кашлица е че:

= храчките се отделят сутрин при събуждане,

= голямото количество насъбрали се храчки предизвикват силно гадене, задушаване и прекалено отделяне на слюнка, дишането е шумно, свиркащо, затруднено; под очите има сенки, устните са леко посинели, лицето е сънливо, бледо.

= човек се чувства изтощен и недобре, особено ако лежи, защото това затруднява отхрачването

= кашлицата обикновено е нощем; придружават я изпотяване, лош дъх в устата, обложен, жълтеникав език; храчките са слузногнойни

= липсва обоняние и вкус; през деня кашлицата е влажна, нощем става суха; на чист въздух болният се чувства по-добре

- Д-р Орозова трябва ли да се лекува кашлицата?

- Задължително! Лечението на кашлицата трябва да започне още в самото й начало. Преди да се предприемат каквито и да е лечебни мерки, трябва да се установи причината за кашлицата и да се постави диагноза.

- Какво е лечението, което вие изписвате и препоръчвате на Вашите пациенти, когато имат кашлица?

- В интернет може да срещнете много „бабини рецепти“ за кашлица, но аз предпочитам доказани средства, зад които има направени проучвания.

Медикаментите се категоризират на базата на механизма им на действие. Най-общо противокашличните (антитусивни) лекарства се делят на:

= Средства, препоръчвани при влажна кашлица – медикаменти, имащи за цел да подпомогнат отделянето на секрети от дихателните пътища чрез отхрачване. В тази група са т.нар. муколитици и секретолитици, водещи до втечняването на секрета в дихателните пътища. Други лекарства от този тип (т.нар. секретомоторни средства) улесняват и самото движение на секретите и по този начин спомагат за отхрачването.

= Съществуват отхрачващи медикаменти, които имат комбинирано, включително и противовъзпалително и антисептично действие.

= Друга група медикаменти са тези, препоръчвани при суха кашлица. Имат за цел преди всичко да потиснат кашличния рефлекс. Препоръчват се при заболявания, при които няма повишена секреция от дихателните пътища. Делят се най-общо на такива с централно действие – въздействащи на центъра на кашлицата в централната нервна система, и такива с периферно действие – повлияващи различните рецептори в дихателната система.

Харесвам билковите продукти и затова най-често продукта, които изписвам е такъв.

Състой се от 7 билки. Най-важното е че става за двата вида кашлица – суха и влажна.

- Чудесно, кои са тези билки и как ни действат те?

- Комбинацията от билки в продукта е мащерка, ислански лишей, лечебно сапунче, голяма бедреница, евкалипт, резене, звездовиден анасон.

- Какво е свойството на тези лечебни растения?

- Те притежават противовирусно, противовъзпалително, антимикробно и спазмолитично действие. Всички билки взаимно се допълват ефективно.

- Как се казва този продукт?

- Цефабронхин и е изцяло растителен лекарствен продукт.

- Всеизвестно е мнението, че мащерката действа добре при кашлица, но как точно?

- Така е! Мащерката има много действия. Основните са секретолитично, отхрачващо, противовирусно, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично.

Но силата на продукта не е само в мащерката, а в добре подбраните билки и тяхното синергично действие. Комбинацията на тези билки има доказан ефект срещу кашлица от различен произход, без значение дали кашлицата е суха или влажна. Исланския лишей е единствената активна субстанция в Цефабронхин, която облекчава дразненето на гърлото.

- Това означава ли, че не е необходимо допълнително да смучем бонбони за гърло?

- Абсолютно не е необходимо, поради качествата на Исланския лишей и още повече в съчетание с останалите билки.

- Цефабронхин под формата на сироп ли е?

- Перорални капки, разтвор Х 50 ml.

- Как се приема?

- Цефабронхин е под формата на перорални капки, които могат да се приемат директно или с малко течност, напр. вода или сок.

- Подходящ ли е приемът на Цефабронхин от деца?

- Да, подходящ е при деца над 4 годишна възраст. В този период на годината, децата много боледуват и често се изписват различни противокашлящи средства, като аз лично предпочитам медикаменти на растителна основа, които имат доказан терапевтичен ефект.

- Каква е продължителността на лечение с Цефабронхин?

- Продължителността на лечението се определя от протичането на заболяването и разбира се трябва да се проследява от лекар.

- Благодарим Ви за изчерпателните отговори. Искате ли да кажете нещо в заключение?

- За финал бих искала да кажа, че честото проветряване на стаята и достатъчната влажност на въздуха са важни условия при всяко заболяване, но това е особено необходимо при болести, свързани с дихателните пътища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа