Да се отървем от високия холестерол с подходящата храна - първа част

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6690908 www.24chasa.bg
снимка: Pixabay

Повишеното ниво на холестерол в кръвта е един от най-сериозните фактори, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Холестеролът представлява бяло мазно вещество, неразтворимо във вода, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани и чрез кръвната плазма се разнася по цялото тяло.

Обикновено лекарите описват високото ниво на холестерол като „мазна кръв”. Това означава, че в кръвта циркулират твърде много мазни субстанции. Излишъкът се натрупва по стените на артериите и може да ги запуши, което от своя страна предизвиква сърдечносъдови заболявания – инфаркт, инсулт, стенокардия.

Лекарите обаче обясняват, че не всеки холестерол е вреден. Организмът произвежда това вещество естествено и то изпълнява някои важни функции: помага за изграждането на нови клетки и произвежда хормони. Проблем възниква само когато има излишък от него. За да отличите „лошия” от „добрия” холестерол, добре е да сте наясно със следните термини:

Хранителен холестерол – този, който се съдържа в продуктите (основно в тези от животински произход): например в едно яйце има 275 мг холестерол, а в ябълките няма съдържание на това вещество. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се ограничи дневният прием на холестерол до 300 г.

Серумният холестерол циркулира в кръвта и лекарите го измерват с помощта на специален тест. За него е желателно да бъде по-малко от 200 мг.

HDL холестерол (липопротеини с висока плътност) – разновидност на серумния холестерол, който се смята за „добър” заради способността да чисти артериите – колкото по-високо е неговото ниво, толкова по-добре.

LDL холестерол (липротеини с ниска плътност) – това е „лошият двойник” на LDL, който запушва артериите. Неговото ниво трябва да е възможно най-ниско.

Какво съветват специалистите четете ТУК

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г