Как да помогнем на уморените очи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6695258 www.24chasa.bg
снимка: Pixabay

Екрани, климатици, неонови лампи – всичко това малко по малко изтощава очите ни и често вечер те сълзят, болят ни и понякога дори не виждаме добре. Кажете стоп!

Правилната стойка

Често, особено когато работим по осем-десет часа пред екран, ние се изгърбваме, облягаме се върху бюрото, приближаваме се към екрана – това е пагубно както за гърба, така и за очите ни. Идеалният вариант е да сте на 50-60 см от екрана и да стоите с изправен гръб. Погледът ви трябва да е една идея гледащ към по-ниско, а клавиатурата - на 10 см от ръба на бюрото, за да отпуснете раменете. Мониторът трябва да е перпендикулярен на прозореца, без директен източник на светлина върху него, както и без ярка лампа в обсега на зрението ви. По възможност избирайте тъмен екран и носете очила с антирефлексни стъкла.

Мигайте

Често, когато работим дълго време и сме съсредоточени, ние забравяме да мигаме. По този начин очите ни изсъхват, процес, който е подсилен и от вредното лъчение на екраните. Затова се препоръчва да мигате често, но не със сила, а съвсем естествено. Изградете си навици, за да не забравяте да го правите. Например, ако работите с текст, мигайте на всяка запетайка или точка. На всеки половин час правете пауза от по пет минути, като затворите очи или гледате някъде в далечината. Ако го практикувате реално, ще се изненадате колко този популярен съвет всъщност действа.

Спрей за очи

Изсушаването в очите може да се причини и от носенето на лещи, от парно, климатик, хлор в басейна. За да се борите с него на пазара вече се предлагат специални спрейове против сухота. Те се прилагат със затворени очи, като се пръскат очите най-често от 10 см разстояние. Повечето от спрейовете са богати на витамини и на овлажняващи частици, които проникват през кожата и ни предпазват от неприятното усещане за сухота. Могат да се използват и от хора, които носят лещи и дори не е необходимо лещите да се свалят при напръскване.

Целия текст четете тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.