Джипито тества за инфаркт и веднага праща при кардиолог

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6719216 www.24chasa.bg

Личните лекари вече ще получават пари от касата, за да проследяват с анкета пациентите си за социално значими болести

Здравната каса вече ще покрива напълно работата на джипитата за тестването на техните пациенти дали са заплашени от диабет и сърдечносъдови заболявания. Рискът се определя с въпросници и медицински тестове.

Досега личните лекари вземаха пари само да направят анкета с пациентите си. Промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията предвиждат вече да им се заплаща и втори преглед на пациента, на който да се обсъждат резултатите.

Хората, при които има висок риск да развият диабет, сърдечно - съдово заболяване или рак на маточната шийка задължително ще се насочват от джипито за преглед при специалист.

Целта на промените, предложени от здравното министерство, е социално значимите заболявания да се откриват рано и да се лекуват навреме.

Всеки пациент има право да поиска джипито да му направи анкета за риска от тези заболявания.

Завишава се и профилактиката за рак на маточната шийка. Всички жени между 30 и 40 години вече ще минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка. Досега това важеше само за тези на 30 г. При два поредни отрицателни резултата от цитонамазката, жените минават същото изследване след 3 години.

Не само децата, но и възрастните със синдром на Търнър да подлежат на диспансерно наблюдение, предвиждат още промените. Сега то се прекратява с навършване на пълнолетие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,