Хората, които не забелязват проблемите си с паметта, са с по-голям риск от деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6723500 www.24chasa.bg

Възрастните хора, които не забелязват проблемите си с паметта и не се грижат за нея, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция през следващите две години, съобщи в. "Дейли мейл".

Откритието може да доведе до ранна диагностика, когато медикаментозното лечение и терапията чрез промяна на начина на живот има по-голяма вероятност да помогнат. То подчертава важността на това колко е важно личният лекар да разговаря с членовете на семейството и приятелите, предаде БТА.

Един от авторите проф. Серж Готие, невролог в университета "Макгил" в Монреал, Канада, каза: "Оценката за състоянието на хората с леки оплаквания по отношение на паметта трябва да вземе предвид и информация, събрана от достоверни източници, като членовете на семейството и близки приятели".

Съществуват неоспорими доказателства, че ранната диагностика помага на страдащите от деменция да продължат да живеят самостоятелно в собствения си дом по-дълго време.

В изследването участваха 450 души с леки оплаквания от влошена памет. Специалистите наблюдаваха как те оценяват когнитивните си способности и сравняваха това с оценките, дадени от близки на доброволците. Учените откриха, че онези хора, които бяха наясно, че имат проблем, имаха по-добър метаболизъм на мозъка и по-ниско количество амилоидно отлагане, предизвикващо болестта на Алцхаймер.

След две години хората, които нямаха ясна преценка за състоянието си, бяха по-застрашени от деменция, като дори факторите генетичен риск, възраст, пол и образование нямаха значение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,