Умората през зимата и пролетта може да бъде израз и на желязодефицитна анемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6736786 www.24chasa.bg

В края на зимата и началото на пролетта много хора се оплакват от недостиг на енергия, постоянна сънливост, физическа слабост, главоболие, раздразнителност. Обичайно отдават това състояние на пролетната умора, типична за това време на годината, на студеното време, дефицита на слънце, недостатъчно плодове и зеленчуци през зимата, от които да набавят нужните за организма витамини. Оказва се, че често проблемът се дължи на желязодефицитна анемия, която много от нас дори не подозират, че имат.

Тя е едно от най-разпространените в света състояния. Смята се, че милиарди хора страдат от нея. Характеризира се с наличието на по-малко от нормалното червени кръвни телца в кръвта. Анемията също така може да се появи, когато те не съдържат достатъчно хемоглобин – богат на желязо протеин, който придава червения цвят на кръвта. Той помага на червените кръвни телца да пренасят кислород от белия дроб до останалите части на тялото.

Ако сте с анемия, тялото ви не получава достатъчно богата на кислород кръв. В резултат на това, може да чувствате умора или слабост. Също така може да имате други симптоми като задух, сърцебиене, виене на свят, бледност на кожата, главоболия. Ето някои интересни факти за състоянието.

Липсата на желязо не е единствената причина за анемията

Тя може да бъде и следствие на еритроцити с неправилна форма, чиято функция е нарушена. Те се разрушават по-бързо отколкото трябва, а липсата на нови червени кръвни телца, които да ги заменят, води до дефицит. Недостигът на фолат (форма на витамин В9) или липсата на Витамин В12 може да причини анемия по аналогичен начин както и дефицитът на желязото.

Твърде енергичните тренировки понякога водят до това състояние

Оказва се, че интензивните физически активности са предпоставка за губене на малки количества желязо чрез потта и урината. Тичането също може да предизвика подобен ефект. Заради разтърсването на тялото може да се получат леки кръвоизливи в гастроинтестиналния тракт, които тичащият няма как да забележи.

Младите жени са по-застрашени от анемия

Причина за това е месечният цикъл. Загубата на кръв може бързо да доведе до анемични състояния, особено ако кръвотечението е по-обилно, както и травми и дълбоки рани, водещи до по-значителна кръвозагуба. Хората, които редовно даряват кръв, е вероятно да установят, че известно време след това са с по-ниски кръвни показатели. Обикновено този дефицит може да бъде възстановен сравнително бързо чрез прием на течности и набавяне на достатъчно количество витамини и минерали.

Здравословната диета не е гаранция за добри нива на желязо в кръвта

Естествени химикали, наречени фитати, се намират в обвивките на някои ядки, зеленчуци, семена, бобови растения, в соята. Те пречат на усвояването на желязо от организма. Затова е важно заедно с такива храни да се консумират и продукти, богати на витамин С, който неутрализира този ефект.

Абсорбцията на важния минерал възпрепятстват и растителни вещества, наречени полифеноли. Те присъстват в черния и билковите чайове, кафето и виното. Затова е добре да консумирате такива напитки минимум 30 мин. след ядене.

С повишено внимание към хранителните добавки

При установена анемия освен диета, богата на желязо, терапията често включва и приемането на препарати, съдържащи този минерал. Повечето от тях обаче са високодозирани субстанции, които тялото не може да усвои добре, защото ги възприема като заплаха и включва естествените си механизми за защита.

А много хора решават да приемат железен препарат за „всеки случай”. Такова самолечение е опасно, защото вероятността той да се натрупа в тялото и да причини и друго заболяване е голяма.

Усвояването на желязото от храната и запълването на дефицитите в тялото могат да бъдат подобрени с помощта на минерални субстанции, каквито са Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Те са разредени в естествена за тялото концентрация, което ги прави високо ефективни. За разлика от стандартните високодозирани препарати, те преминават лесно през клетъчната мембрана и възстановяват минералния баланс.

Анемията може да бъде преодоляна с приема на комбинацията от Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат. Сол №2 подпомага образуването на червени кръвни телца и други компоненти на кръвта, №3 подобрява способността на организма да резорбира и усвоява желязото от храната и да го транспортира до мястото, където то е необходимо. А сол №5 дава енергия на организма. Приемат се по 5 табл. от всяка сол на ден в продължение на поне 2-3 месеца.