От 1-ви септември безплатни протези за хора без нито един зъб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6739248 www.24chasa.bg
Д-р Николай Шарков

Бременните имат допълнителен профилактичен преглед, напомнят зъболекарите

От 1 септември за пенсионерите да има безплатни зъбни протези. Тази нова допълнителна дейност е договорил Български зъболекарски съюз със здравната каса в рамковия договор за 2018 г. Тя ще се изпълни, но само при условие, че се стигне до подписването му.

Безплатните протези обаче ще са тотални, което означава, че от тях ще се възползват само хората, на които им липсват всички зъби на горната, долната или и на двете челюсти. Те ще се отпускат първоначално само за хората между 65 и 69 години.

В тази група са 483 хиляди българи, като 20 на сто от тях са с обеззъбена горна челюст, 17% - с долна, а 13 на сто са напълно обеззъбени, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Всеки пенсионер има право на до 2 протези в рамките на 4 г. - толкова е срокът, в който могат да се носят. След това ще могат да се заменят, отново безплатно.

До края на годината за безлатните протези са предидени 20 млн. лв. Важно уточнение е, че трудът на зъботехниците, т.е. изработката на протезите, е за сметка на пенсионерите. Сумата за това варира между 50 и 80 лв. за протеза, посочи д-р Шарков.

"Това, което постигнахме е голяма крачка напред. Сега пациентът трябва да извади от джоба си 250 лв. за протеза. Разликата е много голяма”, обясни той.

Други новости в пакета за деца и възрастни за тази година няма. Зъболекарите обаче припомниха, че за децата с психични проблеми зъболечението се покрива на 100% от касата. Децата в домове и затворниците пък ползват пакетите за здравноосигурени лица.

Бременните имат право на допълнителен преглед, припомни д-р Шарков. Той не е само профилактичен, а на него зъболекарят дава насоки за хигиената и начина на хранене в определени периоди на бременността, за да се изгради добра костна структура на детето.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза

И футболистите са смъртни, и те се редят на опашки като обикновения човек. Екснационалът Даниел Боримиров се принуди да се нареди на няколкометрова опашка в офис на мобилен оператор, за да си плати сметките, видя "България днес". Боримиров е взел всички предпазни мерки, като носи защитна маска и ръкавици