От 1-ви септември безплатни протези за хора без нито един зъб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6739248 www.24chasa.bg
Д-р Николай Шарков

Бременните имат допълнителен профилактичен преглед, напомнят зъболекарите

От 1 септември за пенсионерите да има безплатни зъбни протези. Тази нова допълнителна дейност е договорил Български зъболекарски съюз със здравната каса в рамковия договор за 2018 г. Тя ще се изпълни, но само при условие, че се стигне до подписването му.

Безплатните протези обаче ще са тотални, което означава, че от тях ще се възползват само хората, на които им липсват всички зъби на горната, долната или и на двете челюсти. Те ще се отпускат първоначално само за хората между 65 и 69 години.

В тази група са 483 хиляди българи, като 20 на сто от тях са с обеззъбена горна челюст, 17% - с долна, а 13 на сто са напълно обеззъбени, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Всеки пенсионер има право на до 2 протези в рамките на 4 г. - толкова е срокът, в който могат да се носят. След това ще могат да се заменят, отново безплатно.

До края на годината за безлатните протези са предидени 20 млн. лв. Важно уточнение е, че трудът на зъботехниците, т.е. изработката на протезите, е за сметка на пенсионерите. Сумата за това варира между 50 и 80 лв. за протеза, посочи д-р Шарков.

"Това, което постигнахме е голяма крачка напред. Сега пациентът трябва да извади от джоба си 250 лв. за протеза. Разликата е много голяма”, обясни той.

Други новости в пакета за деца и възрастни за тази година няма. Зъболекарите обаче припомниха, че за децата с психични проблеми зъболечението се покрива на 100% от касата. Децата в домове и затворниците пък ползват пакетите за здравноосигурени лица.

Бременните имат право на допълнителен преглед, припомни д-р Шарков. Той не е само профилактичен, а на него зъболекарят дава насоки за хигиената и начина на хранене в определени периоди на бременността, за да се изгради добра костна структура на детето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона